pühapäev, 9. oktoober 2016

Suurepärane pohla-õuna smuuti



On olemas üks tore veebileht, mida mina kasutan, kui vahel harva on vaja teada mõne toiduaine või retsepti kaloraaži või toitainesisaldust. Et ma seekord ei jääks smuutist rääkides paljasõnaliseks (noh, et väga tervislik, vitamiinirikas jne) :D, siis kopeerisin siia kohe ka sellelt lehelt pärineva info tänase joogi kohta, sest sisestasin ilusti kõik koostisosad koos kogustega. Igaks juhuks mainin, et keefiri arvestasin 3 dl ja üks portsjon on üks neljandik joogist, sest retseptis toodud kogustest jätkub ilusti neljale :)

Toiteväärtus
1 portsjon
Kogu toit 
Kalorsus
159.56
638.23 kcal 
Valgud
4.86 g
19.36 g
Rasvad
4.38 g
17.48 g
Süsivesikud
24.6 g 
98.37 g
Vitamiin A
23.24 µg
92.91 µg
Vitamiin D 
0.02 µg
0.06 µg
Vitamiin E 
1.49 mg
5.93 mg
Vitamiin C 
15.67 mg
62.66 mg
Vitamiin B1 
0.1 mg
0.4 mg
Vitamiin B2
0.2 mg
0.79 mg
Niatsiin
1.86 mg
7.4 mg
Vitamiin B6
0.19 mg
0.74 mg
Vitamiin B12
0.14 µg
0.54 µg
Naatrium
38.12 mg
152.47 mg
Sool
0.09 g
0.38 g
Kaalium
397.75 mg
1591 mg
Kaltsium
121 mg
483.96 mg
Magneesium
33.39 mg
133.55 mg
Fosfor
136.35 mg
545.4 mg
Raud
1.03 mg
4.12 mg
Tsink
0.6 mg
2.38 mg
Jood
13.53 µg
54.1 µg
Seleen
4.08 µg
16.32 µg



Toitainerikkad pohlad on oma mõnusa hapu maitse tõttu ideaalsed küpsetistesse, keedistesse jm toitudesse lisamiseks, eriti head muidugi hommikuse pudru, jogurti või kohupiimakreemi sisse särtsu andma. Palukate tervislikkusest olen juba kirjutanud siin ja siin ega hakka taaskord kiidualulu laulma! Et viimaseid värskeid pohli ära kasutada, saades neist võimalikult palju kasulikke aineid, on hea teha neist smuutit, sest nii saab vältida kuumtöötlemisel esinevat vitamiinikadu. Kuigi pohli on selles tervislikus joogis palju, siis on see siiski piisavalt magus tänu kahele banaanile ja ühele õunale, niiet ühtegi magustajat enam lisada ei ole vaja. Kui soovid siiski magusamat jooki, siis lisa paar supilusikatäit mett, aga mina tõesti seda pole veel kordagi teinud, sest minu jaoks on just see mõnus mahe magusus ideaalne!

Mina lisan keefiri sellise koguse kohta tavaliselt 3 dl, aga korra tegin k 2 dl-ga kui keefir ootamatult kodus otsa sai (just muideks seekord, kui pildistasin) ja sai ka hakkama, aga need kellele vedelamad smuutid meeldivad, võib vabalt ka 4 dl piimatoodet lisada. Mulle on alati paksud smuutid meeldinud - enamik blogis olevatest sellistest jookidestki on just kas paksud või väga paksud ehk lusikaga söödavad, mitte joodavad. Hiljuti aga lugesin, et tasubki just teha pakse smuutisid, sest "thick smoothies, thin people!" :) :) :) Vot nii siis! Siia sobiks nüüd lõpetuseks öelda, et kuula alati oma keha ja usalda iseenda maitsemeelt :)



Inspiratsiooni selleks smuutiks sain vanast heast pohla-õunamoosist, kuigi pohli kasutan päris tihti  mahedike valmistamiseks, nt siin on üks versioon mul olemas.

Retsept ilmus eelmisel nädalavahetusel Laupäevaleht LP-s.

Vaja läheb:
1 suurem magus õun
2 suurt banaani (võivad olla külmutatud)
2-4 dl keefiri või maitsestamata jogurtit
300 g pohli
1 sl linaseemneid

Riivi õun (kui on välismaine, siis koori eelnevalt) või lõika väikesteks tükkideks, viiluta banaan. Kõigepealt vala keefir või jogurt kannmikserisse, lisa ülejäänud koostisosad ja töötle ühtlaseks.



Kommentaare ei ole: