kolmapäev, 12. jaanuar 2022

Kodune aedviljahautis kalkuniga


Külmade talveilmadega on minul eriti suur isu just toekate ja soojendavate toitude järele. Aasta algusele kohaselt aga võiksid need olla toitainerikkad ja tervislikud, sest pärast pikka pidusöömingute perioodi lihtsalt tahaks väheke kergemaid roogasid. Seega see lihtne köögivilja ja kalkuniga pajaroog on ideaalne, sest vastab kõigile neile kriteeriumitele (toekas, soojendav, toitainerikas, tervislik, kerge):) Lisaks on see ka soodne ja aitab hästi ümber lükata müüdi, nagu oleks tervislikult söömine kallis. Tegelikult on aga täpselt vastupidi! Kui ma vaatan poes värske kraami lettide juures ringi, siis enam-vähem ainsad kallid asjad on värsked marjad, nt vaarikad, samas aga saab neid talveperioodil osta sügavkülmutatult. Suurem osa kööviljadest, eriti aga selles roas kasutusel olevad, on väga soodsad, eelkõige võrreldes kogu magusa kraamiga (šokolaad, koogid, küpsised jne), valmistoidu ja poolfabrikaatidega. Ka tervislikud piima- ja täisteratooted on väga mõistliku hinnaga, samuti puuviljad ja värske liha (kui veise sisefilee jmt välja arvata). Nii et rahakoti paksust ei tasu kindlasti ebatervisliku toidulaua vabanduseks tuua ;-) 

Küll aga on vaja tervislikult söömiseks aega - millegi ise tegemine on ju ikka aeganõudvam, kui juba kellegi poolt valmis tehtud toidu tarbimine või võileiva tegemine. Selle roa puhul on vaja aedviljad puhastada ja lõigata väiksemaks, kui küpsemise ajal ei ole tule pidevalt juures passida. Lisaks saab suurest potitäiest süüa sõltuvalt pere suurusest rohkem kui ühel toidukorral, samuti on võimalik osa toidust panna sügavkülma, et siis kiiremal ajal oleks hea võtta. 

Kui eelmisel reedel oli lehes kaks lihtsat retsepti (tomatisupp ja aedviljasalat), siis seekord räägib Nädalalõpuleht LP-s toiduteadlane sellest, mis on tervislik söömine ja kuidas hoida oma mikrobioom õnnelikuna. Sain ka ise selles osas palju targemaks, näiteks ei teadnudki ma varem, et ligi 80% meie immuunsüsteemist töötab soolestikus. Nii et kõigil, kel on küsimusi tervisliku söömise kohta, tasub seda lugu lugeda :)

Ja kindlasti tasub lugeda seda artiklit, mille eile juhuslikult ERR-portaalis avastasin. See annab lisaks tervisliku söömise aluspõhimõtele ka kiire ja lihtsa ülevaate vitamiinidest - mis need on, miks tarbida ja millisest toidust saab. 

See ühepajatoit on üks mu kooliajast pärit roog, ainult et mitte tavapärase hakklihaga, vaid seekord hoopis kalkuniga. Kuna ainus külmkapis olev lihatükk oli sel hetkel pisut üle kilo kaaluv kalkuni kintsufilee tükk, millega mul niikuinii muid plaane polnud. Tavaliselt teen seda lihtsat kodust hautist hakklihaga, mis on kokkuvõttes kiirem ja kergem variant. Hakkliha ei ole vaja eraldi enne pruunistada ja soovitan selle lisada potti samal ajal koos küüslauguga ning siis aeg-ajalt segades mõni minut pruunistada. Selle koguse peale kasutan mina 600-900 g ehk 2-3 pakki kvaliteetset veisehakkliha või veise- ja sealiha segu.

Vaja läheb:
u 1 kg kalkuni kintsufileed
praadimiseks õli või selitatud võid
soola, pipart jm maitseaineid (kasutasin jahvatatud tšillit)
2 keskmist sibulat
3 suurt porgandit
5 küüslauguküünt
1 suur kaalikas
6 keskmist kartulit
1 sl kvaliteetset (ilma lisaaineteta) puljongipulbrit või -fondi
maitserohelist (lehtpeterselli, muru- või karulauku, rohelist sibulat)

Puhasta kalkun kõigest üleliigsest, mida oma toidu sisse ei taha (kelmed, rasv, sooned) ja lõika u 1,5 cm tükkideks. Soojenda suures potis (vähemalt 6 l) õli või selitatud või ning pruunista selles kalkun kahes osas. Maistesta soola, pipra jm meelepärase maitseainega. Eemalda kalkun potist koos poti põhjas olevate jääkidega (lükka need spaatliga lahti).

Haki sibul peeneks ja lõika porgand õhukesteks ratasteks. Soojenda poti põhjas rasvaine ning kuumuta selles sibulat ja porgandit madalal kuumusel vähemalt 10 minutit kuni sibul on klaasjas. Võid potile ka kaane peale panna, aga kontrolli ja sega aeg-ajalt.

Haki küüslauk peeneks, lisa potti, sega läbi ja kuumuta veel paar minutit. Samal lõika kaalikas väikesteks (u 1 cm) kuubikuteks ja lisa koos kalkuniga potti. Lisa ka puljongipulber- või fond ning tassitäis vett. Kuumuta (kaane all) u 5 minutit. Samal ajal lõika kartul kuubikuteks (samuti u 1 cm) ning lisa potti. Aseta soovi korral kaas peale ja kuumuta seni, kuni kõik aedviljad on parajalt pehmed. 

Süües jahvata peale musta pipart ja haki meelepärast maitserohelist. Lisaks sobib toidu juurde hästi hapukoor. 

Kommentaare ei ole: