neljapäev, 18. veebruar 2021

Mahlane ja maitseküllane võileivatort suistukalaga


Kuna juba järmisel nädalal on meie kalli kodumaa sünnipäev, siis hakkan vaikselt ka sobivaid retsepte nii blogisse kui ka oma blogi sotsiaalmeediasse (instasse ja FB-sse) postitama. Homses Nädalalõpuleht LP-s on aga sellele tähtsale päevale mõeldes musta leiva, kohupiima, šokolaadi ja mustikatega tort ning vanad head kohupiimakorbid, mida mina võin süüa lõputult (värske ahjusoe sai on ju lihtsalt vastupandamatu, eriti koos kohupiimaga!):) Blogisse aga lisan lõpuks oma võileivatordi retsepti, mida saab teha nii singi kui ka kalaga ning mis tegelikult sobib muidugi igal ajal pakkumiseks. Vabariigi aastapäeva puhul võib seda valmistada musta leivaga, muidu eelistan ise pigem saia või sepikut, et oleks pehmem ja mahlasem tulemus. 

Sel aastal on meie iseseisvuspäev hoopis teistsugune kui varasemalt - kes oleks veel mullu samal ajal osanud ette kujutada, milline erakordne aasta meid ees ootab?!? Nüüd on aga viimasest välisreisist möödunud peaaegu aasta, kodus on veedetud rekordarv tunde ja üldse on peaaegu kõik hoopis teistmodi kui muidu. Eks see ole meie enda valik, kas nutame taga kadunud "häid" aegu või kohaneme uue reaalsusega ... Mina olen valinud teise variandi, aga samas ei saa jätta mainimata, et tunnen siiralt kaasa kõigile, kes praegu on kitsikuses (nii majanduslikult kui ka suure perega väikesesse elamisse kokku pressitud), samuti on mul väga kahju kõigist neist, kes selle viiruse tõttu on meie seast lahkuma pidanud või kes oma kalli lähedase kaotanud. Ma väga loodan, et olukord selles osas varsti paraneb! Olen valmis omalt poolt panustama (kodus istuma, maski kandma, distantsi hoidma jne) ehk tegema kõike, mida spetsialistid (arstid ja teadlased) soovitavad, kui see päästab kasvõi ühe inimese tervise. 

Õnneks aga saame kodus siiski nautida enda tehtud toitu ja loodan, et kui midagi muud head praeguses olukorras ei leia, siis ehk vähemalt lohutab see, et on rohkem aega ja soovi ise süüa teha, mis on ühest küljest puhas rõõm ja teisest küljest saab ju nii kõige paremat toitu! Vabariigi aastapäeval tasub end aga rõõmustada pisut erilisemate hõrgutistega ja loodan, et saan omalt poolt pisutki inspireerida:)

Üks neist on võileivatort, mis on hästi lihtne. Soovitan selle eelmisel õhtul enne söömist valmis teha, et  jõuaks piisavalt maitsestuda. Nagu enne mainisin, sobib hästi ka must leib, kuid oleme oma peres tähele pannud, et näiteks lapsed eelistavad alati pehmemat ja suus sulavamat tekstuuri, seega mõni kerge röstsai või -sepik on ideaalne. Mina kasutasin seekord gluteenivaba saia, mis sobis samuti väga hästi. Kui aga kasutad musta leiba, siis tuleb leivaviile kindlasti puljongi või piima sisse kasta ehk neid immutada. Mina teen seda saia puhul ka, sest mida mahlasem on tort, seda parem. 

Kui kasutad täidises suitsukana, siis soovitan kaunistada tordi singiviiludega ja sidruni asendada paari peotäie riivjuustuga. Tordikaunistamise võib ette võta koos lastega ja teha peale hoopis neile meelepäraseid kujundeid.

Lisaks retseptis olevatele tordi katteks mõeldud asjadele sobivad veel kirsstomatid, õhukesed (marineeritud) kurgi või redise viilud, peeneks hakitud paprika, keedetud (vuti)muna ja kalamari (juhul, kui kasutad täidises kala). 


Vaja läheb:
24 viilu saia või sepikut
immutamiseks piima või külma puljongit

Munavõi:
4 keedetud muna
150 g paksu majoneesi
200 g (1 pakk) toasooja küüslaugu- või murulaugumaitselist toorjuustu
1 sl mahedat sinepit
soola, pipart

Purusta keedetud munad kahvliga, lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. 

Kala- või kanatäidis:
200 g (1 pakk) toasooja küüslaugu- või murulaugumaitselist toorjuustu
150 g hapukoort
200 g suitsukana või -kala
pipart
peotäis hakitud maitserohelist (nt tilli, murulauku)

Sega toorjuust tükeldatud kana või kalaga, maitsesta pipraga ja lisa peeneks hakitud murulauk. 

Tordi jaoks lõika soovi korral ära saia ääred. Võta 6 viilu, immuta neid kas piimas või puljongis ning aseta serveerimisalusele. Määri peale pool kala- või kanatäidisest. Immuta järgmised kuus viilu ja aseta täidise peale. Laota peale pool munavõist. Seejärel immuta järgmised kuus viilu, aseta täidisele ja määri sellele teine pool kalakreemist. Seejärel aseta viimane kiht immutatud saiu ja kanna spaatli abil ülejäänud munavõi tordile ja selle äärtele. Aseta tort külmkappi, enne serveerimist kaunista. 

Tordi peale:
200-300 g õrnsoola- või külmsuitsu kalafileed või õhukest kvaliteetset toor- või suitsusinki
paar peotäit maitserohelist (tilli ja murulauku)
1 sidrun 

Kala v sink rulli kokku ja vajuta pisut laiemaks, et tekiks nö roos. Aseta need tordile, puista ümber hakitud maitseroheline ja sidrunist lõigatud õhukesed viilud. 

Kommentaare ei ole: