teisipäev, 27. aprill 2021

Aromaatne taimne karri


Olen aru saanud oma sõprade ja tuttavate käest, et Eestis ehitatakse praegu lumememmesid ja mängitakse lumesõda, seega on üks kosutav ja soojendav taimne baklažaanikarri igati omal kohal :) Kuigi tegelikult on see suurepärane ka soojemate ilmadega - paljudes Aasia riikides, kus karri on popp (nt India, Sri Lanka, Tai, Malaisia, Singapur), süüakse seda ju pidevalt (isegi hommikuks) vaatamata 30 või enamale soojakraadile :)

Mis aga minusse puutub, siis tulin tänu oma sõpradele kolmeks nädalaks Hispaania lõunaossa (lendasin Malagasse, elan Marbellas). See on viimase aasta üks parimaid otsuseid ja soovitan seda soojalt kõigile. Pärast aastast kodus istumist on igal juhul ülimõnus siin olla! Lisaks on siin palju turvalisem oma vaktsiini oodata kui hetkel Eestis. Siin on väiksem nakatumine (kui tulime, oli Hispaania Euroopa riikidest tagant poolt teine) ja absoluutselt kõik kohad on lahti (restod, muuseumid, vataamisväärsused jm). Lisaks on siin soojus, päikesepaiste, ujumiskõlbulik meri, toredad inimesed, palju tegevust (nt mäed, kus matakata; armsad vanalinnad), imeline lopsakas loodus ning - mis kõige olulisem - hea, odav ja värskemast värskem toit (eelkõige roheline kraam, aed-ja puuviljad, mereannid). Veini (sh ka väga head vahukad ehk cava ja champagne) kvaliteedist ja hindadest ma parem üldse ei räägi, samuti imeheast kangest kohvist (cortado), mida igast kohalikust kohvikust jm saab u 1 euro eest. Ja inimese jaoks nagu mina, kes on olnud ikkagi septembri algusest saadik peamiselt sportlikult riietatud (ja riideid on meie kodumaisele kliimale vastavalt olnud üsna palju), on ikka jube tore, et saab igapäevaselt kleidiga õue minna ja mere ääres lühikestes pükstes jooksmas käia :)

Siin on muide väga palju eestlasi, kellest enamik on muidugi kauem kui meie (reeglina 1-2 kuud), kuigi mõned tuttavad on tulnud ka vaid kaheks nädalaks. Samas turiste on siin meeldivalt vähe (u 5%  tavapärasest) ja kõik ägedad kohad, kus muidu on rahvamassid, on nüüd pmst vaid meie päralt olnud, nt mägedes asuvad imeilusad Ronda ja Mijas, Marbella vanalinn jt. Ka lennupiletid on imeodavad - märtsis olid Lufthansa edasi-tagasi piletid Barcelonasse vaid u 100 euroga, nüüd aga saab siit tagasi Tallinnasse SAS-ga läbi Stockholmi alla 100 euro (ühe otsa pileti hind). Finnair, millega ise tulime, on küll oluliselt kallim ja lennukid puupüsti täis, aga samas on see samuti ok varjant ning pilet ikkagi tükk maad odavam kui muidu sama lennufirmaga siia lennates. 

Mõned reeglid siin muidugi on (nt maskid kohustuslikud igal pool, va sporti tehes), restos võib korraga kuni kuus inimest lauas olla jmt, aga ei midagi sellist, mis elu segaks:) Vastupidi - tore, et piirangud on paigas, et riiki saaks lahti hoida ja inimesed end turvaliselt tunneks! Loomulikult tasub järgida ka nn üldiseid juhtnööre nagu käte pesu, desinfitseerimine ja distantsi hoidmine, mida iga tervemõistuslik inimene niikuinii teeb. Vähemalt minu puhul on need meetmed suurepäraselt töödanud, sest aasta jooksul pole ma ei koroonasse ega ühtegi muude tõppe nakatunud, isegi köha ja nohu pole olnud. Seega tasub ikka teadlasi ja arste kuulata (nagu alati) :)

Riiki sisenemiseks on siin vaja neg koroonatesti ja täita mingi dok veebis, pärast mida saadetakse sulle QR-kood, mida pead lennujaamas näitama. Tagasi Eestisse tulles tuleb aga olla 10 päeva isolatsioonis või teha koroonatest ja siis kuue päeva pärast teine ning kui mõlemad on neg, oled vaba. Eks reeglid on muidugi pidevas muutumises, nii et enne, kui reisid, kontrolli ikka ise kõik üle :)

See pilt on aga tehtud eelmisel reedel (mu sünnipäeval) õhtul sõprade terrassil :) Kui soovid mu reisipilte näha, siis insta strory’dest ja feed’ist saab ;-)


Rääkides aga baklažaanikarrist, siis see on taimne, aga hästi toitev :) Baklažaan on eriliselt populaarne vili Aasias, kus kasutatakse peamiselt erinevaid väikseid ümmargusi sorte. Tais on enamasti karrides täitsa pisikesed suure kultuurmustika mõõtu viljad, samas olen nii seal kui ka mujal (nt Indias) näinud selliseid väiksema õuna suuruseid päris sageli. Selle karri jaoks on aga eriti head just pikad peenikesed Jaapani või Hiina baklažaanid (need on Eestis supermarketites saadaval). Kui kasutad tavalisi pontšakaid ja tumedaid meil levinud vilju (nn Itaalia baklažaane), siis kindlasti lase neil enne ahjus röstimist soolaga seista, et mõrkjat maitset eemaldada. 

Baklažaan on paraku üsna pretentsioonikas vili. Kui seda liiga vähe küpsetada, on see kõva, kui aga liiga palju, siis muutub lödiks. Kui seda soolaga enne küpsetamist ei hoia, võib olla liiga mõru, samas peab jägima, et üle ei soola. 

Kes soovib vürtsikamat karrit, võib lisada ka 0,5-1 tl peenestatud kardemoni või mõnda karripulbrit. Samuti võid valminud roale soovi korral musta pipart peale jahvatada.

u 1 kg baklažaane
2-3 sl õli 
soola
2 keskmist sibulat
4 suurt küüslauguküünt
1 tšillikaun
1 ingveritükk (u 3 cm pikkune)
u 3 sl selitatud võid või õli
1 tl -1 sl jahvatatud koriandrit
1 sl jahvatatud kurkumit
400-500 g ploomtomateid
400 ml (1 purk) kookospiima

Serveerimiseks:
paar peotäit koriandrilehti
400 g (1 pakk) maitsestamata jogurtit 
pruuni riisi 

Kui kasutad meil levinud suuri baklažaane, siis tuleks kibeda maitse eemaldamiseks lõigata need u 1 cm jämedusteks viiludeks, puistata peale soola ja lasta u 30 minutit seista. Kuivata baklažaani viilud seejärel korralikult majapidamispaberiga ning lõika suuremad viilud neljaks, väiksemad pooleks. Ku kasutad pikki Jaapani baklažaane, siis lõika need lihtsalt 2-3 cm suurusteks tükkideks.

Aseta baklažaanitükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale õli ja puista pisut soola. Sega korralikult läbi (võid kasutada selleks käsi). Laota baklažaan ühtlaselt plaadile laiali ja rösti ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit. Sega läbi (proovi keerata teine pool) ja küpseta veel u 15 minutit kuni viljad on pehmed ja kergelt kuldsed. 

Haki sibul, küüslauk, tšilli ja ingver peeneks. Kuumuta suuremal pannil õli või selitatud või. Lisa pannile sibul ja kuumuta madalal kuumusel u 10 minutit aeg-ajalt segades kuni sibul on klaasjas. Lisa pannile tšilli, küüslauk, koriander, kurkum ja ingver. Kuumuta paaril korral segades mõned minutid, seejärel lisa pannile neljaks lõigatud tomatid, kookospiim ja ahjus röstitud baklažaan. 

Keera kuumust panni all pisut juurde ja lase karril u 20 minutit õrnalt podisedes küpseda kuni kaste on paksenenud, aga baklažaanitükid ei ole veel lagunenud. Lisa vajadusel soola. Serveeri koos värske koriandri, maitsestamata jogurti ja (pruuni) riisiga. 


      Retsept ilmus paar kuud tagasi siin.

        Kommentaare ei ole: