reede, 28. oktoober 2022

Õuna-pohla Tosca kook


Olen ise sel nädalal kõrvitsaküpsetiste lainel, sest esmaspäeval on ju Halloween:) Eile küpsetasin vürtsika kõrvitsakoogi, mille sees sarapuupähklid ja riivitud porgand (köögivilju on koogis muide pool kilo!), peal aga kohupiimakreem. Blogisse jõuab see mahlane kook juba järgmisel nädalal;-) Tänases Nädalalõpuleht LP-s on aga pontšakad pannkoogid, lihtne kohupiimakook ja kohevad saiakesed, milles kõigis on omajagu kõrvitsapüreed. 

Mõeldes aga homsele nädalavahetusele ja sellele, et veel on ju koduaia õunu saada, soovin meelde tuletada ühte vana head kooki, mida tegin seekord hapude koduaia Antonovkate ja metsast korjatud pohladega. Tosca on mandlimekiga mahlane küpsetis, mis reeglina meeldib kõigile, seega tasub seda katsetada:) Blogiski on Tosca juba mitu korda aastate jooksul olnud ja ma ei välista, et satub siia edaspidigi:) Kusjuures erinevalt paljudest kookidest on Tosca minu arvates eriti hea järgmisel päeval pärast küpsetamist.

Kevadisel ajal võid õunte ja pohlade asemel lisada u 300 g tükeldatud rabarberit, suvel aga näiteks mustikaid, vaarikaid, sõstraid, põldmarju või tikreid.

Gluteenivaba koogi jaoks asenda nisujahu riisi- ja maisijahuga ning lisa 1,5 tl küpsetuspulbrit (kokku läheb tainasse 3 tl). 

Vaja läheb: 
150 g toasooja võid
100 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
180 g jahu 
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
250-300 g tükeldatud hapusid õunu
peotäis või paar pohli
1 sl calvadost vm brändit (soovi korral)

Vahusta või ja suhkrud heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga, lisa võivahule ja sega õrnalt läbi. Sega õrnalt hulka õunad ja pohlad, soovi korral ka alkohol. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit kuni kook on pealt tahenenud. 

Kate:
100 g võid
4 sl suhkrut
2 sl jahu
100 g mandlilaaste 
4 sl täispiima

Aseta tükeldatud või ja suhkur paksupõhjalisse potti ja lase sulada. Seejärel lisa jahu ja sega ühtlaseks. Sega hulka mandlilaastud ja piim ning kuumuta madalal tulel katet kuni see veidi pakseneb (ära keema lase). 

Laota kate koogile, aja ühtlaselt laiali ja küpseta veel 20-25 minutit kuni kate on tahenenud ja kergelt pruunistunud. Lase koogil u 10 minutit pärast ahjust väljavõtmist taheneda, seejärel tõsta restile jahtuma. Serveeri seda kooki jahtunult. Hoia õhukindlas anumas või kilesse mässituna toatemperatuuril. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: