neljapäev, 6. oktoober 2022

Kookospiimaga ja pak choi'ga lihtne kalaroog



Pak choi, mis on küll ühe suure poeketi pakendil nimetatud Hiina lehtkapsasaks, on tegelikult eesti keeles hiina lehtnaeris või paksoi. Inglise keeles on aga sel kapsaliste perekonda kuuluval viljal veelgi rohkem nimetusi - pak choi, bok choy, horse's ear, Chinese celery cabbage ja white mustard cabbage, nii et paksoi vili on igal juhul suurepärane näide sellest, et heal lapsel mitu nime ;-)

Paksoi on igati vitamiinirikas (sisaldades C-, E-, K- ja A-vitamiini ning foolhapet), samuti leidub selles omajagu mineraalaineid (seleeni, kaaliumi, kaltisumi, tsinki, magneesiumi, rauda jt). Hiina lehtnaerist on aga lisaks tervislikkusele ka väga lihtne ja mugav kasutada ning see küpseb kiiresti ja säilitab oma ilusa rohelise värvuse. 

Eriti hea on pak choi igasugustes aasiapärastes toitudes, sobides hästi voki- ja pajaroogadesse ning suppidesse. Samuti on paksoi paslik erinevate liha-, kana-, pardi- ja kalatoitude lisandiks kas praetult, aurutatult või keedetult. Kuigi teoreetiliselt sobib see spinatit ja kapsast meenutav vili ka värsketesse salatitesse, siis parim on paksoi ikka läbi küpsetatult. 

Mina soovitan paksoi heleda ja kõvema alumise osa ning ülemise tumeroheliste lehtede osa küpsetada eraldi, sest alumine pool vajab küpsemiseks kauem aega. Kui aga soovid, et alumine osa oleks endiselt krõmps, siis võid kogu paksoi korraga potti või pannile lisada. Pisemad/nooremad viljad saab aga ka tervelt ehk viilutamata lisada, samuti nii, et lõikad need viilutamise asemel enne pikuti pooleks või neljaks. 

See kala ja kookospiimaga vürtsikas toit on lihtne ja valmib ühel pannil. Selle puhul on kõige olulisem võtta lihtsalt eriti suur pann või vähendada retseptis olevaid koguseid (nt poole võrra). Sellele roale olen lisanud varssellerit, kirsstomateid, spinatit, lillkapsast, nii et tegelikult on see retsept - nagu soolaste toitude puhul ikka kipub olema - rohkem näidiseks ja ideeks, kui näpuga järje ajamiseks. 

Kala võid lõigata nii väikesteks tükkideks kui ka jätta suuremad fileeribad. Kala küpsemisaeg sõltub kuumusest, tükkide suurusest ja sellest, millises küpsusastmes kala sulle meeldib. Pole vist vaja mainida, et mina lasen kalal võimalikult vähe küpseda ja jätan selle pigem tooremaks kui küpsetan üle, sest siis muutub see kuivaks. Aga tee loomulikult nii, nagu sulle meeldib :)

Vaja läheb:
3-4 sl õli või selitatud võid
4 küüslauguküünt
u 3 cm pikkune jupp ingverit
2-4 (kokku 250-500 g) keskmist paksoid
250 g seeni
2-3 sl punast karripastat
2 purki (8 dl) kookospiima
1 sl kalakastet
2 sl vedelat mett
600-800 nahata kalafileed 
1 laimi peenelt riivitud koor ja mahl
paar peotäit koriandrit (soovi korral)
peotäis (röstitud) India pähkleid
serveerimiseks riisi

Haki küüslauguküüned peeneks ja riivi ingver. Lõika paksoi heledam alumine ehk nö varre osa viiludeks. Paksoi roheline õhukene leheosa lõika samuti viiludeks või rebi tükkideks ja aseta eraldi kaussi. Lõika seened õhukesteks viiludeks või tükkideks. Lõika kala neljaks viiluks (võid soovi korral kalafilee pooleks lõigata ja pärast küpsetamist need suured tükid omakorda poolitada). 

Kuumuta pannil õli. Prae selles küüslauku, ingverit ja paksoi heeldat viilutatud varreosa aeg ajalt segades keskmisel kuumusel u 5 minut. Lisa karripasta ja seened ning prae veel aeg-ajalt segades umbes 10 minutit.

Vala pannile kookospiim, kalakaste, rohelised paksoilehed ja mesi. Sega läbi ja kuumuta peaaegu keemiseni. Lisa pannile kala ja lase 5-10 minutit madalal kuumusel küpseda. Kui kala on valmis, lisa roale laimi koor ja mahl.

Puista peale India pähkleid, mis on soovi korral röstitud ja hakitud, ning koriandrilehti. Serveeri koos (pruuni) riisiga. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: