esmaspäev, 3. oktoober 2022

Kardemoni ja martsipaniga õunagalett



Krõbe põhi ja hapukas magus pehme täidis - mis saaks siin mitte meeldida?!? :) Mitte ainult see konkreetne õunte ja martsipaniga galette, vaid sellised vabas vormis lahtised pirukad ehk galetid on mulle viimasel ajal sümpatiseerima hakanud, sest need on väga head, neid on lihtne teha ja aega kulub vähe. Tõsi, tainas tahab veidi aega külmkapis olla ja küpsemine võtab samuti aega, kuid just seda ajakulu, mil ise tuleb midagi teha (ehk nö "käed kküljes aega"), on väga vähe. Tainas valmib köögikombainis vähem kui viie minutiga ning täidise tegemiseks läheb vaevalt 10 minutit.

Asendasin osa nisujahust toortatrajahuga (sellest ka pildil oleva galeti tumedam ja rustikaalsem välimus), ent seda pigem ei soovita teha, sest tainas ei olnud teise jahu lisamisega kergelt rullitav ja muidu töödeldav. Galeti puhul kka töötab kõige paremini nisujahu - sellega tehtud tainast on lihtne töödelda  ja see on elastne, st ilusti ühes tükis ega pragune.

Kui sulle kardemon ei meeldi, siis jäta see ära või asenda jahvatatud kaneeliga.


Tainas:
200 g jahu
40 g suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl peenestatud kardemoni 
120 g külma võid
1 sl õunaäädikat

Aseta jahu, suhkur ja sool kaussi või köögikombaini ning sega läbi. Lisa tükeldatud või ja haki noaga või töötle ühtlaseks tainaks. Töötle täpselt nii vähe, kui saad - pigem las olla mõni suurem võitükk kui ületöödeldud tainas.

Lisa äädikas ja 2 sl jääkülma vett, mätsi palliks (kehtib sama reegel, st töötle nii vähe, kui saad), keera tainas kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi.

Täidis:
50-100 g külma martsipani 
4 keskmist haput õuna (parim on loomulikult Antonovka, aga Granny Smith sobib ka)
veidi sidrunimahla
1-2 sl pruuni suhkrut (hele või tume muscovado)
30 g külma võid
peotäis pohli (soovi korral)
1 muna (määrimiseks)
tuhksuhkrut (peale raputamiseks)

Rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga ringiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Lõika martsipan õhukesteks viiludeks ja laota tainale jättes äärtest 3-4 cm vabaks. 

Puhasta õunad, soovi korral ka koori ja lõika õhukesteks viiludeks. Laota kolm õuna koogile laiali (jäta 3-4 cm äärtest ikka vabaks) ja siis neljanda õuna viiludega võid tühimikke täita, kui neid on. Pigista õuntele sidrunimahla. 

Puista suhkur ühtlaselt õuntele, tee sama tükeldatud võiga. Soovi korral lisa ka pohlad. Tõsta taina ääred pirukale. Klopi muna natukese vee või piimaga lahti ja pintselda sellega galeti ääred. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni õunad on pehmed ja küpsetise ääred kuldpruunid. Lase galetil u 10 minutit taheneda ja naudi siis kohe soojalt. Eriti hea on see küpsetis minu arvates vanilli- või karamellijäätisega.

 

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: