reede, 15. september 2023

Kohupiimaga mustikakook



See mahlane kohupiima ja mandlijahuga mustikakook sobib nädalavahetuseks ülihästi, sest sulab suus ning on kerge valmistada. Metsmustikate aeg on küll selleks korraks läbi saanud, kuid kultuurmustikaid on poest võimalik aastaringselt osta. Ja marju saab ilusti õuntega asendada, samuti tasub lisada värviks ja maisteks peotäie või isegi paar pohli või arooniaid. 

Õuntest tasuks valida pigem hapukad ja neid võib tainasse panna rohkemgi kui 250 g (isegi kokku kuni 400 g peaks ok olema). Ma pole seda kooki ise veel õuntega proovinud teha, kuid nädalavahetusel katsetan ja eks siis kirjutan täpsemalt, kuidas oli :) Igal juhul kuna selles hõrgus koogis on kaks mu lemmikut - kohupiim ja mandlijahu - siis see kook mulle endale väga meeldib, ja usun, et hapude õuntega on see sama hea :) 

See kook on tehtud just värskete marjadega. Kui soovid aga värsked marjad asendada külmutatutega, siis sega need kindlasti enne 1 sl tärklisega läbi. 

Kui kasutad nisujahu asemel gluteenivaba jahu (mina olen asendanud nisujahu riisijahuga), siis lisa 2 tl küpsetuspulbrit (kokku läheb sel juhul tainasse 3,5 tl).

Vaja läheb:
250 g toasooja võid
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
4 suurt või 5 keskmist toasooja muna
1 sl konjakit, brändit või külma kanget kohvi
250 g jahu
100 g jahvatatud mandleid
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
250 g kultuurmustikaid 
40 g mandlilaaste
tuhksuhkrut peale raputamiseks (soovi korral)

Aseta või, 150 g ehk pool kohupiimapastast ja suhkrud kaussi ning mikserda heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Seejärel sega õrnalt hulka alkohol või kohv ning omavahel segatud kuivained (sõelutud jahu, mandlid, küpsetuspulber ja sool). 

Laota tainas 20X30 cm suurusesse neljakandilisse küpsetusvormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Puista peale marjad, pigista ülejäänud kohupiimapasta väikeste u 1 tl suuruste kuhjakestena ja kõige peale laota mandlilaastud. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 35 minutit, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne söömist 15 minutit vormis taheneda. Lõika ruutudeks ja sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut. See kook on hea nii ahjusoojalt kui ka jahtunult.

Hoia kooki toatemperatuuril õhukindlalt suletud anumas või mässituna küpsetuspaberisse või toidukilesse. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: