neljapäev, 7. september 2023

Õuna-aroonia moos


Nii meie koduaias kui ka maal vanaema juures on alati arooniad kasvanud. Ja põhiline asi, mida sellest on alati tehtud, on arooniasiirup, mis mul väiksena suur lemmik oli. Aga ka õuna-arooniamoosi tehti meie kodus juba siis, kui ma veel väike olin. Kuna meil on aias palju õunapuid, siis oli sügiseti ikka paras õunauputus ning ubinaid üritati lisaks mahla tegemisele ja säilitamisele keldris ja pööningul ka hoidistes ära kasutada. Et aga tavaline õunamoos just ülemäära huvitav pole, siis sai aiast ka veidi arooniaid juurde korjatud, et keedisele värvi anda. Enamasti oli marju vähem, kui siin kirjas, ja moos tuli pigem ilusat punakat tooni, kui selline tume nagu pildil. Nii et võid ise samuti arooniate kogust vabalt vähendada ja õunte oma suurendada, kui soovid, et saada just täpselt selline moos, mis sulle endale kõige rohkem meeldib :)

Keetsin selle moosi juba paar nädalat tagasi, mil oli veel imelisi magusaid suveõunu (Martsipani sort). Korjan õunad oma aiast, seega jätan need alati koorimata lootes, et kõigist neist kasulikest asjadest, mis koore all peidus, midagi ka ehk pärast keetmist alles jääb :)  Moosi tuleks niikuinii saumikseri võu köögikombaini abil püreestada, seega pole selles keedises koorimine niikuinii üldse oluline ja ühtlase ilusa  siidise moosi saavad ka need, kes õunad koorimata jätavad. Kuna ka õuntes on kõvasti pektiini (seda on ka moosisuhkrus), siis tuli see moos tõeliselt paks, pigem isegi marmelaadilaadne, kuid mulle see väga meeldib :)

Arooniad pole just sellised marjad, mida niisama süüa tahaks, kuid küpsetistesse passivad need väga hästi Näiteks tegin just ühe kohupiima ja õuntega vabas vormis piruka, millele arooniad igati hästi sobisid. 

 

Vaja läheb:
300 g arooniaid
1 kg puhastatud ja tükeldatud õunu
400 g moosisuhkrut

Aseta marjad ja õunatükid koos u 1,5 dl veega potti ja kuumuta keskmisest veidi madalamal kuumusel kaane all 10 minutit. Eemalda potilt kaas, keera kuumust veidi kõvemaks (pisut üle keskmise) ja kuumuta veel aeg-ajalt segades 10 minutit, kuni nii marjad kui ka õunatükid hakkavad kergelt lagunema ja pehmemeaks muutuma.

Lisa suhkur ja lase moosil õrnalt podisedes keeda samal ajal aeg-ajalt segades veel 15 minutit.  Keera kuumus kinni ja lase moosil kaane all 10 minutit seista. Töötle moos saumikseriga ühtlaseks massiks. Aseta pott pliidile, lase veel korraks keema tõusta ja tõsta siis steriliseeritud purkidesse. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: