esmaspäev, 11. september 2023

Aromaatne ploomitšatni


Viimastel aastatel on mul lisaks moosidele alati ka tšatnit keldris, et igal ajal oleks võimalik juustuvaliku või mõne prae kõrvale seda pakkuda. Alustasin vürtsmooside valmistamist õuntest ja see maitseküllane ubinakeedis on siin blogis juba pikalt olnud. Varasema ploomidega vürtsmoosi tegin moosisuhkru ja punase veini äädikaga; seekord aga katsetasin apelsini, rosinate ja õunaäädikaga. Kõige värskem käeproov ploomitšatni vallas on aga hoopis õunte ja õunaäädikaga ning sai samuti igati maitsev. 

Soovitan tšatni jaoks kasutada väikeseid purgikesi, sest neid on hea nii kingikotti pista kui ka juustuvaliku juurde pakkuda. Enamasti kulub ühe juustuvaliku juurde või muidu lauale panekuks pigem väiksem kogus vürtsmoosi, sest see on piisavalt tugeva maistega. 

Tšatnit saab säilitada tavapärasel viisil (ehk jahedas kohas umbes aasta), kuid kui purk on juba lahti tehtud, siis aseta see külmkappi ja tarbi kuu aja jooksul.

Vaja läheb: 
750-800 g ploome (puhastatud kaal)
2 keskmist haput õuna (nt Antonovka)
1 suur sibul
1 väiksem apelsin
2 dl õunaäädikat
250 g suhkrut
50-100 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid või kirsse
1 kaneelipulk
1 tl peenestatud kardemoni

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivi ja haki seejärel väiksemateks tükkideks. Puhastatud õunad lõika u 1 cm tükkideks, sibul haki peeneks. Apelsinist pressi välja mahl ja tõmba koorest koorimisnoaga mõni väike laast.

Aseta kõik koostisosad potti, sega korralikult läbi ja lase keema tõusta. Keera kuumus madalaks ja lase õrnalt podisedes keeda u 2 h. Sega moosi aeg-ajalt. Vürtsmoos on valmis, kui see on mõnusalt paks. Aseta tšatni steriliseeritud purkidesse. 


Kommentaare ei ole: