kolmapäev, 18. september 2024

Suvikõrvitsast spegettidega "pasta" pestoga



Tundub, et suvi ikka kestab veel ja suvikõrvitsaidki tuleb muudkui juurde :) Mina igal juhul tegin just suvikõrvitsanuudleid ja plaanin nädalavahetusel ühte oma lemmikut juusturikast galette'i küpsetada. See suvikõrvitsaroog siin on selline, kus päris makarone pole, kuid sel suvel valmistasin korduvalt ka sellist tsukiinist nuudlitega pastat, milles ka spagetid ja kukeseened. Kusjuures, selle kohta ütles mu 7-aastane õetütar, et see on nii hea toit, et peaksin ta emale retsepti saatma :)

Suvikõrvitsanuudlid, mida võib eesti keeles ka näiteks suudliteks nimetada, sest inglise keeles on kasutusel nimetus "zoodles", mis tuleb sõnadest zucchini ja noodles. Nende valmistamiseks on palju erinevaid variante alates mandoliinist ja spetsiaalsest aedvilja spiraalitajast lõpetades köögikombaini riiviga. Loomulikult saab suudleid teha ka terava noaga hakkides tehes kõigepealt suvikõrvitsast pikuti õhukesed viilud ja need siis u 0,5 cm jämedusteks ribadeks lõigates.

Mina segan sellesse pastasse sageli ka eelmisest päevast ülejäänud liha või kala, et oleks toekam roog. Sel nädalal näiteks kasutasin ära ahjus päev tagasi küpsetatud forelli. 

Selle toidu sisse on lisatud pestot, mille mina ikka alati ise teen (sest värske pesto on parim!), kuid aja kokkuhoiu mõttes või kui lihtsalt ei viitsi ise teha, võib alati kasutada ka poes müüdavat pestot.

 
Kõigepealt tee valmis pesto, selleks on vaja:
u 100 g basiilikulehti (2 potti)
2 küüslauguküünt
1 sidruni mahl
1 dl esimese külmpressi oliiviõli
peotäis piiniaseemneid
50 g kõva laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)
veisi soola ja pipart

Haki basiilikut (saab kasutada ka varsi) väiksemaks ja küüslauk peeneks. Aseta mõlemad koos sidrunimahla ja natukese soolaga köögikombaini ning töötle kiirelt (mitte üle 30 sekundi) puruks. 

Lase köögikombainil madalal kiirusel edasi töötada ja vala ühtlase nirena sisse õli. Seejärel lisa seemned ning töötle veel maksimaalselt 30 sekundit, kuni need on purustatud. Viimasena aseta anumasse juust ja sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Aseta pesto õhukindlalt suletavasse anumasse, vala peale pisut õli ja hoia seda külmkapis. 

Pastaroa jaoks on vaja:
2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku u 400 g)
oliiviõli
1-1,5 dl pestot
2 küpset avokaadot
soovi korral sidrunimahla ja pipart
u 50 g kõvemat laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)

Tee suvikõrvitsast nuudlid. Kuumuta pannil veidi õli ja prae selles mõned minutid suudleid. Soovitan seda teha kahes osas, et kõik suvikõrvitsa ribad ühtlaselt läbi küpseks. 

Sega küpsenud suudlid kas pannil või eraldi kausis läbi pestoga. Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi, võta lusikaga viljaliha välja ja jäta kas tükkideks või tee kahvliga pudruks. Lisa avokaado suudlitele ja sega läbi. Soovi korral pigista peale sidrunimahla ja jahvata pipart. Serveerimisel puista peale riivitud juustu. 

Kommentaare ei ole: