teisipäev, 3. september 2024

Suvikõrvitsarullid tomatikastmes


Suvikõrvitsaid veel kasvab jõudsalt, nii et mõtlesin lisada ühe retsepti, mida tegelikult esmakordselt tegin juba aasta tagasi. Ajakulu on selle roa puhul pigem mõõdukas ja julgen seda argiõhtukski soovitada, kuigi päris minutitega see valmis ei saa, sest suvikõrvitsad tuleb üleliigsest vedelikust vabastada, täidis valmis teha ja siis kogu kupatust veel ka veidi ahjus küpsetada :)

Selle roa saab valmistada kas suuremal pannil, midas saab ka ahju panna, või hoopis vormis. Kui valmistad roa panni asemel ahjuvormis, siis võid kastme jaoks võtta ühe asemel kaks purki purustatud tomateid, et kastet oleks piisavalt. Pannile aga kahjuks rohkem kui ühest purgist tehtud kaste ei mahu.

Eriti hea on tomatikastmega suvikõrvitsarullid ahjusoojana koos krõbeda saiaga, aga võib juurde ka pastat või riisi pakkuda.

Vaja läheb:
2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku u 400 g)
300 g hakkliha
1 keskmine paprika
2 küüslaugu küünt
400 g (1 purk) purustatud tomateid
1 tl kuivatatud punet
0,5 tl tšillihelbeid
soola, suhkrut ja musta pipart
200 g ricotta't
100 g kõva laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)
1-1,5 dl pestot
2 mozzarella-palli (kokku u 250 g)
värsket basiilikut

Lõika suvikõrvitsast pikkupidi õhukesed viilud. Seda saab teha nii mandoliini ja juustunoa kui ka köögiviljakoorijaga. Aseta suvikõrvitsaviilud majapidamispaberile, puista peale soola ja jäta u 30 minutiks seisma. Kuivata majapidamispaberiga suvikõrvitsatelt pinnale tõusnud vedelik. See on oluline, et roog pärast küpsemist liialt vesine ei jääks. 

Pruunista hakkliha vähemalt 28 cm läbimõõduga pannil, mida saab ka ahjus kasutada. Lisa tükeldatud paprika, peeneks hakitud küüslauk  ja maitseained (pune, tšilli, sool, suhkur ja pipar) ning prae segades veel mõni minut. Vala pannile tomatikonserv ning lase u 10 minutit madalal tulel podiseda, kuni kaste veidi pakseneb.

Sega ricotta ja riivitud kõva juust pestoga läbi. Aseta iga suvikõrvitsaviilu sisse u 1 tl täidist või pane kaks viilu kõrvuti ja kasuta u 1 sl täidist ning keera rulli. Aseta rullid pannile kastme sisse ja puista peale tükkideks rebitud mozzarella. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. 

Lase roal pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda. Puista peale basiikulehed ja naudi kohe. 

    Kommentaare ei ole: