Kui on selline õunauputus, siis loomulikult tuleb õunakooke blogisse muudkui juurde lisada ;-), kuigi neid on siin juba väga palju. Lisaks leiab blogist ka õuntega hoidiseid ja muid maiuseid ning isegi soolaseid toite. Õunakooke jm roogasid meeldib mulle teha just hapude õuntega ning nii maitse kui ka tekstuuri poolest on mu absoluutseks lemmikuks Antoonovka. See sort on juba lapsepõlvest saadik mulle tuttav, sest meil kasvab see koduaias, ja sel aastal pakub see u 100 aastat vana puu õnneks kohe eriti rikkalikku saaki. Nii et sel sügisel valmib mu köögis eriti palju maitsvaid õuntega toite ;-)
See on üks lihtne kodune õunakook, mis sulab suus ja säilib mahlane veel mitu päeva. Küpsetist saab teha veelgi maitsvamaks, näiteks võid koogi sisse lisada peotäie marju (pohli või jõhvikaid) või hoopis koogi peale veidi pruuni suhkrut puistata enne selle ahju panekut. Samuti võib peale puistata mandlilaaste või hakitud pähkleid (nt sarapuu või Kreeka).
Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 2,5 tl).
Vaja läheb:
170 g võid
500-600 g hapusid õunu (puhastatu kaal)
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
4 toasooja muna
170 g suhkrut
200 g hapukoort
120 g jahu
4 sl kartulitärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit
tuhksuhkrut
Tükelda või, sulata ja lase jahtuda. Lõika õunad 1-1,5 cm tükkideks ja sega läbi kaneeli või kardemoniga.
Klopi munad suhkruga lahti, sega hulka hapukoor ja sulatatud või. Teises kausis sega sõelutud jahu tärklise ja küpsetuspulbriga ning seejärel sega see õrnalt munasegu hulka. Viimasena sega tainasse õuanatükid.
Laota tainas u 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse vormi ja küpseta 180-kraaadises ahjus 30-40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.
Lase koogil vormis jahtuda, sõelu peale tuhksuhkrut ja lõika ruutudeks.
Retsept ilmus aasta tagasi siin
2 kommentaari:
Mis etapis tuleks mandlid lisada? Kohe alguses, enne ahjupanekut peale raputada?
mandlilaastud võib lisada nii kohe enne ahju panekut kui ka hiljem küpsemise ajal. samuti võib neid peale raputada ka juba küpsenud koogile, kuid sel juhul soovitan neid enne pannil kuldpruuniks röstida.
Postita kommentaar