reede, 20. september 2024

Õuna-ploomi vürtsmoos (tšatni)


See on hämmastav, kui populaarsed on sel aastal hoidiste retseptid. Mitmetel blogis olevate hoidiste postitustel on igapäevaselt suisa sadu külastusi ja oma FB kontolgi näen nende retseptide postituste osas suisa kuuekohalisi vaatajanumbreid. Ei tea, kas selles on "süüdi" pikaaegne majanduslangus ja inimeste ostuvõime vähenemine või on lihtsalt paljud avastanud ise tegemise rõõmu, igal juhul minu arvates on see äärmiselt positiivne trend. Ma ise olen siin ju aastaid sellest muudkui rääkinud, et enda tehtud asjad on need kõige paremad ja maitsvamad, lisaks ka tead, mis neis täpselt sees on ja kuidas need on valmistatud, nii et mulle teeb suurt rõõmu, kui inimesed ise kodus kokkavad ja hoidistavad :) Ja eriti head on minu arvates just enda tehtud moosid, seda eelkõige suhkru koguse osas. Oma maasika -, aprikoosi- ja pohlamoosi võin ma tõesti lõputult süüa :) Ja tõeliselt mugav on talvisel ajal võtta keldris riiulilt mõni enda tehtud supõhi, nt borši- või vürtsika tomatisupi oma.

Et aga häid ideid hoidiste osas pole kunagi liiga palju, tegin mitme toreda ja andeka hoidistamisspetsialistiga ka loo, kus nad oma retsepte ja tegemisõpetusi jagasid. Näiteks räägib akadeemik Anne Kahru põhjalikult seente marineerimisest, Altmõisa imearmas perenaine ja andekas kokk Meeli Lokk aga jagab kolme erinevat õunamoosi retsepti jne. Leiab ka teistmoodi aprikoosimoosi, suvikõrvitsahoidise, aroonia-suvikõrvitsamoosi ja erilise ploomidžemmi tegemisõpetused suurima retseptiportaali Nami-Nami perenaiselt Pille Petersoolt ja kunagiselt telekokalt Vambola Mooreselt. 

Vürtsikad keedised ehk tšatnid on minu jaoks ideaalsed (ja leiavad pidevalt kasutust) just juustu-singivaliku juurde, kuid tegelikult passivad need ka liharoogade lisandiks. Ja mulle väga meeldib neid valmistada :) Kusjuures, tšatni puhul on tegemist hoidisega, mis seistes läheb aina paremaks ja paremaks, sest maitsed intensiivistuvad.

Blogis on olemas juba paar tšatni retsepti: õuntega ning ploomidega on suisa juba kaks tükki see ja see. See vürtsmoos on taas peamiselt ploomidega, sest need on minu jaoks parim tšatni materjal :)

Vaja läheb:
2 sl õli
3 keskmist sibulat
2 keskmist küüslaugu küünt
1 tšillipipra kaun
2-3 cm jupp ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaitseainet
1 kg ploome (puhastatud viljade kaal)
2 keskmist hapukat õuna
100 g pruuni suhkrut 
4 dl õunaäädikat
250 g moosisuhkrut

Haki puhastatud sibul, küüslauk ja tšillipipar peenelt ning riivi ingver. Kuumuta poti põhjas õli ja prae keskmisest madalamal kuumusel sibulat, küüslauku, tšillit, ingverit ja maitseaineid u 10 minutit, kuni sibulad on pehmeks muutunud. 

Lõika väiksem,ad ploomid pooleks ja suuremad neljaks ning eemalda kivi. Puhasta õunad ja lõika 0,5-1 cm tükkideks. Lisa need potti koos pruuni suhkru ja äädikaga ning lase u 1,5 h madalal kuumusel õrnalt podisedes keeda, kuni moos hakkab paksenema. Sega moosi keemise ajal aeg-ajalt. Lisa moosisuhkur ja kuumuta veel 10-15 minutit. 

Lase vürtsmoosil 10-15 minutit seista ja tõsta siis steriliseeritud purkidesse. Kaaneta kohe. Enne söömist lase tšatnil vähemalt kaks nädalat maitsestuda. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: