Kui ma veel koolis käisin, olid poeletid tühjad ja koduski oli kappides vaid üksikuid toiduaineid. Seetõttu sai tühja kõhuga tihti just pannkooke praetud, sest nende valmistamiseks vajalikud asjad - suhkur, munad, piim ja jahu - olid alati kodus olemas. Ja sellepärast ma ligi 20 aastat ka pannkooke praktiliselt ei söönudki, et kooliajal sai neid nälja kustutamiseks liiga tihti tehtud.
Nüüdsel ajal õnneks enam toidu defitsiiti pole, kuid pannkoogid on siiski hea lihtne, maitsev ja suhteliselt kiire variant, kuidas mitte ainult maitsev hommikusöök saada, vaid ka koolist koju tulles nälga kustutada. Ja meeldivad need reeglina nii suurtele kui ka väikestele. Täidetud pannkooke on hea ka kooli, klassiekskursioonile või matkale kaasa võtta. Samuti sobivad need alati külla tulnud sõpradele ja klassikaaslastele pakkumiseks.
Need Prantsusepärased suus sulavad krõbedate äärtega krepid on suurepärased igaks elujuhtumiks - neid võib nautida nii soolase täidise kui ka magusate lisanditega, samuti teha neist maitsva piduliku pannkoogitordi. Kuigi teen nii muidu kui ka töö tõttu palju erinevaid väikeseid ja suuri pannkooke, siis see vahukoore ja võiga tainas on üks mu lemmikuid - neid pannkooke või lõputult ka ilma lisanditeta süüa. Kui aga soovid magusamaid pannkooke, võid lisada veidi suhkrut ja vanillisuhkrut, kui ka soolaseid, siis suurenda pisut soola kogust.
Pannkoogid võib ka varem valmis küpsetada, et koolist tulevatel lastel need kodus kohe olemas oleks. Samuti saab soolase täidise näiteks eelmisel päeval valmis teha. Karamellised banaanid tasuks värskelt praadida, kuid ka šokolaadikaste võib juba külmkapis koolijütside või külaliste vootel olla. Tuleb aga arvestada, et seistes see kaste pakseneb.
Kuna tänavu oli suurepärane seeneaasta, siis soolaseks täidiseks on hakkliha-kukeseene segu, mis on ühtaegu toitev ja toitainerikas. Valisin kukeseened, sest neid on lihtne korjata ja turul on need seened pea igal müügiletil saada, samuti on plajud neid endale sügavkülma varunud. Loomulikult võid need asendada meelepäraste teiste seentega - näiteks puravikega või hoopis poest ostetud šampinjonidega.
Magusatest lisanditest on seekord kergelt karamelliseeritud banaanid ja lihtne šokolaadikaste, mis koos annavad eriti küllusliku ja hõrgu tulemuse. Loomulikult võid neid pannkooke süüa klassikalise singi-juustutäidise või hoopis mooside, kondenspiima, jäätise ja marjadega, kuid need kaks on ehk pisut huvitavamad täidiseks, mida vahelduse mõttes kasutada.
Kuigi enamike küpsetiste, sh banaanikeeks, jaoks on parimad just hästi küpsed ja musta plekilise koorega banaanid, siis karamelliseerimise jaoks sobivad pikem mitte veel päris küpsed banaanid, vaid pigem tooremad, sest need on tugevamad ja hoiavad paremini oma kuju. Ja loomulikult on kastme jaoks paslik ka tume šokolaad, kuigi lapsed kipuvad pigem magusamat piimašokolaadi eelistama.
Kuna pannkooke saab kokku umbes 18 sõltuvalt sellest kui õhukesed need teed ja kui suurt panni kasutad, siis piisab neist mõlema täidise jaoks. Ja kui teed nii kukeseene- kui ka šokolaadikastme ja karamelliste banaanide täidise, siis saad ilusti ühe paki vahukoort (200 ml) ära kasutada.
Kui soovid gluteenivabu pannkooke, siis asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit.
Pannkoogid
220 g jahu
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
3 muna
5 dl täispiima
2 dl vahukoort
40 g sulatatud võid
veidi võid või õli praadimiseks
Sõelu jahu suurde kaussi ning sega selle sisse sool ja suhkur. Kui kasutad riisijahu, siis lisa nüüd ka küpsetuspulber. Klopi munad eraldi kausis lahti.
Tee jahu sisse keskele auk, vala sinna lahtiklopitud munad ja hakka keskelt vispeldama. Kui muna ja jahu on peaaegu segunenud, siis vala aeglaselt sisse piim ja vahukoor pidevalt vispeldades, kuni tekib ühtlane tainas. Kui on aega, lase tainal tunnikene külmkapis seista. Viimasena lisa vispliga segades sulatatud või.
Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja pintselda kokku õli või sulatatud võiga. Tõsta väike kulbitäis tainast pannile ja keeruta panni, kuni tainas on ühtlaselt laiali. Lase paar minutit küpseda, kuni pannkook on kergelt pruunistunud, keera teine pool ja küpseta teiselt poolt veel umbes minut. Kokku saab u 18 pannkooki, millest jätkub nii soolase kui ka magusa täidise jaoks.
Kukeseenetäidis
300 g kukeseeni
u 1 sl võid
300 g (1 pakk) (delikatess) hakkliha
2 sl nisu- või riisijahu
1 dl vahukoort
1-1,5 dl täispiima
2 sl ketšupit
soovi korral hakitud maitserohelist (lehtpeterselli, rohelist sibulat, tilli, murulauku vms)
Puhasta seened, lõika suuremad seened väiksemaks ja prae neid pannil, kuni vedelik on eraldunud. Lisa või ja prae veel umbes minut. Seejärel lisa hakkliha ja lase sel pruunistuda segades, kuni suuri tükke ei ole. Sega hulka jahu, seejärel vahukoor, piim ja ketšup ning lase mõni minut küpseda, kuni kaste pakseneb. Puista peale meelepärast hakitud maitserohelist. Täidis sobib pannkookide vahele nii soojalt kui ka jahtunult.
Magus lisand
Karamellised banaanid
3 keskmist banaani
70 g suhkrut
Lõika banaanid diagonaalselt jämedateks viiludeks. Laota suhkur pannile ja kuumuta madalal kuumusel, kuni suhkur hakkab sulama. Aseta banaanid pannile ja lase suhkrul edasi sulada. Kui suhkur hakkab punakaks muutuma, keera banaanitükid ümber ja pruunista ka teiselt poolt. Ära banaanitükke sega ega muul viisil liiguta, sest muidu need purunevad.
Šokolaadikaste
100 g piimašokolaadi
1 dl vahukoort
soovi korral hakitud pähkleid (nt sarapuu, pekani või Kreeka) või mandleid
Tükelda šokolaad, aseta koos vahukoorega kastrulisse ja kuumuta madalal tulel, kuni šokolaad on sulanud. Sega ühtlaseks kastmeks ja serveeri kohe koos karamelliste banaanidega. Soovi korral puista pannkookide peale hakitud pähkleid või mandleid.
Retseptid ilmusid septembri alguses siin


Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar