laupäev, 1. september 2012

Kõrvitsaga brownie


Kui ma algset retsepti Delicious ajakirjas nägin, siis olin muidugi vaimustusest keeletu:D Et siis selline brownie ongi või?! Ainult 2 spl jahu (mina kasutan selle küpsetamisel loomulikult nisujahu asemel täisterarukkijahu) ja 400 g kõrvitsat, võid ei ole üldse vaja ja kakaopulbrit 100 g(!!!)? Aga kõik töötab suurepäraselt:) Olen kõrvitsa-brownie't erinevates variatsioonides katsetanud ja nii, nagu all olevas retseptis kirjas, tundub kõige parem:) Tõeliselt tummine ja šokolaadine, aga samas ju ikka üsna lahja - no täitsa kohe kaalujälgijate kook ma ütleks:):):)

Võib kasutada ka väiksema kakaosisaldusega šokolaadi (nt 50-60%) ja sellisel juhul võid suhkrukogust vabalt vähendada 150 grammini. Samas, isegi 70%-lise mõrušokolaadi kasutamisel võib suhkrut natukene vähem panna - väga mõnus (aga samas mitte väga magus) on see brownie siis ikkagi:) 

Pildid tegi seekord ühe ajakirja tarbeks Katrin, kellega eilne koostöö (st mina kokkasin, Katrin pildistas) oli puhas rõõm. Kuigi ise ta ennast tagasihoidlikult veel "päris" fotograafiks ei pea, siis tema töid vaadates ei teki ilmselt kellelgi kahtlust, et tegemist on väga andeka pildistajaga. Ja mulle niiiii meeldib, kui keegi proff mu toitudest pilte teeb, mitte ma ei pea ise pusima - hoopis teine asi kohe:) Kõik tundub kuidagi ilusam ja lahedam ja ma ise tunnen ennast ka ... peaaegu nagu päris kokana :):):)

Sügisese tervisliku kõrvitsa-šokolaadikoogi saad aga teha nii:

100 g tumedat (70% kakaosisladusega) šokolaadi
400 g puhastatud ja kooritud kõrvitsat
4 muna
200 g (rafineerimata roo)suhkrut
100 g naturaalset kakaopulbrit
2 spl nisu- v rukkijahu
2 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
tuhksuhkrut (soovi korral)

Puhasta ja viiluta kõrvits u 2 cm tükkideks ning hauta potis pehmeks. Haki šokolaad. Nõruta kõrvits, pane koos hakitud šokolaadiga köögikombaini ja töötle ühtlaseks püreeks. 

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel jahu, sool, kakao- ja küpsetuspulber ning sega õrnalt munavahu hulka. Seejärel lisa tainale šokolaadi-kõrvitsapüree. Vala tainas võiga määritud küpsetuspaberiga kaetud 20X20 cm vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Lase koogil vormis enne lahtilõikamist vähemalt 1 h taheneda. Lõika ruutudeks ja sõelu peale tuhksuhkrut. 


11 kommentaari:

Laura ütles ...

Kas oskad öelda palju peaks panema kõrvitsapüreed( ahjus röstitud ja siis püreestatud)?

Silja ütles ...

Laura, ma pole sellise püreega veel teinud (kasutan värsket kõrvitsat ja eelmise aasta varud sügavkülmast on otsas), aga teoreetiliselt võiks umbes sama kogusega arvestama. Kui püree pärast ülessulatamist vesine tundub, siis võid enne sõelal natukene nõrutada.

Põnnidega ütles ...

Nädalakes tagasi otsustasin, et teen neid kooke. Täna jõudsin siis tegudeni - ülimalt mõnusad brownid, eriti koos Onu Eskimo plobiirijäätisega! Kui kook ei oleks otsa saanud, siis võtaks praegu veel ühe tükki...!

Silja ütles ...

rõõm kuulda!:) see kook saab tõesti liiiiiiiga ruttu otsa - see on üks suur miinus selle juures:)

Anonüümne ütles ...

Tere
Kas see kõrvits on kuum, kui see šokolaadiga kombaini püreestuma läheb? Et siis šokolaad sulab ära ka kenasti? Ja kas see sama segu tuleb soojalt ülejäänud tainasse lisada?
Tänud
Eliisa

Silja ütles ...

Tere, Eliisa!
Kõrvits on kuum aj šokolaadiga koos uleb mõnus püree. Tainale olen selle täitsa soojalt lisanud jah:)
head küpsetamist Sulle! :)

Karima B ütles ...

nägin ka seda retsepti seal ajakirjas aga ei teinud,nüüd kui Sinu postitust vaatasin siis tegin
ja IMELISED on need brownied küll!

Silja ütles ...

väga lahe:) mul on hea meel, et sain Sind inspireerida! mulle endale see brownie ka maitseb ja - mis eriti tore- see on ikka täitsa tervislik ja "süütu" koogike:):):)

Anonüümne ütles ...

Väga ahvatlev retsept :)
Küsin siiski, et kui ei juhtu olema köögikombaini, kas siis saab šokolaadi-kõrvitsapüree teha ka mikseri tainasegamisotsikutega?
Ja kas kook on sama maitsev-mahlane ka järgmisel päeval?

Silja ütles ...

Kook peaks ka järgmisel päeval sama hea olema :)
köögikombain püreestab kõrvitsa ja šokolaadi ühtlaseks massiks, mida mikseriga tavaliselt teha ei saa. Küll aga võiks sobida ilmselt saumikser, aga garantiid ma anda ei julge, sest ise olen ainult köögikombaini selle koogi puhul kasutanud.

Lilla Poni ütles ...

Me tegime neid neljapäeval käsitöö tunnis ja mu ema tahtis teada retsepti selle jaoks :D Ma leitsin nüüd jeeee!