pühapäev, 10. juuli 2011

Caesari salat kanaga


Mina ei kujuta ette paremat salatit sooja suveõhtusse koos klaasi (no pigem kahe):) külma chablis'ga. Match made in heaven! Viimaste nädalate jooksul olen seda teinud mitmeid kordi, sest see on ka jahedamatel päevadel ideaalne õhtusöök. Salat küll, aga ikkagi väga toitev, eriti kui parmesaniga ei koonerda:) Mina teen seda alati koos kanaga, sest mulle meeldib, kui ikka mingit lihalist asja ka toidus on. Caesari salat ei kuulu maailma kõige lihtsamate hulka selle natukene ajamahukama kastme tõttu, aga kui see juba nö "käpas" on, siis läheb ka kastme valmistamine üsna kiiresti (harjutamine teeb meistriks):)


Salatiks läheb vaja:
suur punt Rooma salatit
u 500 g kanafileed
100 g parmesani

Kaste:
3 munakollast
2 küüslauguküünt
6 anšoovisefileed
3 spl sidrunimahla
1 tl sinepit
u 6-8 spl oliiviõli
(soola, valget pipart)

Tee kas uhmri v saumikseriga puhastatud küüslauguküüned ja anšoovisefileed pastaks (kuna kogus on väike, siis mina kasutan tavaliselt uhmrit). Sega hulka sinep, munakollased, sidrunimahl ning soovi korral sool ja valge pipar (kuna anšoovis on piisavalt soolane, siis ma tavaliselt soola ei lisa ja valget pipart lisan hästi vähe). Vispelda segu hulka peenikese nirena oliiviõli, kuni kaste pakseneb ning muutub ühtlaseks ja kreemjaks.

Kastme kogus on päris suur ja sellest jätkub kahele väiksemale v ühele hiiglaslikule salatipeale. Kui on väiksem Rooma salati punt, siis võid teha kas 1/3 võrra väiksema koguse kastet v siis panna ülejäänud kaste purki, et järgmisel päeval uuesti salatit teha.

Rebi salat kaussi väikesteks tükkideks. Kalla kaste salatile ja sega läbi. Tõmba parmesanist salatile koorimis- v juustunoaga õhukesed laastud.

Prae kanafilee tükid ilusti pruuniks ja aseta salatile. Hea oleks fileetükke eelnevalt kasvõi mõned tunnid marinaadis hoida. Võid kanafileed valmistada ka selles retseptis ettenähtud viisil. Mina hoian alati kanafileed üleöö keefiri sees, millele olen lisanud kas kuivatatud chillipipart v paprikapulbrit. Pärast praadimist tuleks kanatükid kindlasti majapidamispaberil nõrutada ja alles siis soola peale raputada, sest sool aitab üleliigsel õlil eralduda (koolitarkus).

Krutoone mina tavaliselt peale ei tee, aga kui soovid ka krutoone salatile, siis lõika paar viilu kvaliteetset ciabattat tükkideks, sega need kausis ära oliiviõli ja peeneks hakitud küüslauguga ning prae pannil v küpseta ahjus kuldpruuniks.


Ajakirjas "Good Food" (juuni 2008) on aga ka üks väga maitsev caesari salati kastme retsept, mida ma ise küll kunagi teinud ei ole, küll aga olen söönud mitmeid kordi selle retsepti järgi tehtud kastmega salatit, sest seda teeb Ulvi väga tihti. Jagan selle retsepti ka, sest seegi on korduvalt järgi proovitud (viimati eile õhtul) ja töötab samuti 100%, aga on lihtsam ja kiirem.  Kusjuures ajakirja andmetel tehti originaalis caesari salatile kaste, valades kergelt kuumutatud (ik kasutatakse selle kohta sõna "coddle") munad üle salatilehtede, lisades kalssikalisi maitseaineid ja ohtralt oliiviõli.

1 peenelt hakitud küüslauguküüs
1 tl sinepit
0,5 tl Worcestershire'i kastet
1 spl sidrunimahla
suur näpuotsatäis chillihelbeid v üks kuivatatud ja peenestatud chillikaun
(4 peenelt hakitud anšoovisefileed)
3 spl head majoneesi
4 spl naturaalset jogurtit

Sega kõik kastmeained väikeses blenderis v kausis (nt kahvliga) kokku. Tulemus peaks olema vahukoore konsistentsiga. Maitset võid viimistleda veel sidrunimahla ja pipraga. Kui vaja, siis võid õige konsistentsi saamiseks lahjendada kastet paari supilusikatäie veega, et see kataks kogu salati.

6 kommentaari:

Maarja ütles ...

Ma just eile seda tegin ja ei jaksa ära kiita, kui hää temake ikka on :)

Silja Luide ütles ...

jaaaa, seda salatit võiks vist igal õhtul vabalt süüa!:) kusjuures, eriti tore on see, et ka mehed seda armastavad- teeb elu oluliselt kergemaks ;-)

Anonüümne ütles ...

Mina ka ei väsi eales vist sellest kooslusest. Suvel on see veel eriti hea, kui Rooma salat värskusest pakatav ja hulluksajavalt mahlane. Njämm! Ajasidki isu peale, nii et tänaõhtune menüü on paigas. Chabliga koos kindlasti superluks!
Tuuli

Silja Luide ütles ...

anonüümne kommentaator Tuuli:):):) värske helerohelise noore eestimaise Rooma salatiga on caesar tõesti oluliselt parem kui välismaalt imporditud suurte kõvade rootsude ja tumeroheliste paksude lehtdega salatiga. Ostsin ka täna just uue purgi anšooviseid, vähemalt üks pudel chablis'd on niikuinii suvisel ajal alati külmas ;-) head nautimist!

Liisi ütles ...

Mitmele inimesele salat mõeldud on?

Silja Luide ütles ...

neljale