laupäev, 7. aprill 2012

Kreemjas jõhvikasõir

Kõigepealt tahaks soovitada - seekord isegi õigeaegselt ehk sel ajal kui filmid ikka kinokavas on:) -  kahte head filmi kinos Artis. Mõlema filmi tegevus toimub küll Pariisis, aga tegemist on kahe kardinaalselt erineva teosega. Alles eile Eestis esilinastunud Cannes'i filmifestivalil žürii peapreemia saanud film Poliss põhineb päris elus aset leidnud sündmustel, aga samas ei ole siiski tegemist masendava filmiga (pisardama pani ainult üks koht), vaid kohati päris karme asju on näidatud läbi huumoriprisma. Vaataja saab teada nii seda, mida teha (nuti)telefoni tagasisaamiseks, kui ka huvitavaid viise emadele laste magamapanekuks (kuigi tegelikult muidugi on asi naljast kaugel). Poliss ei ole küll rusuv, aga samas ei ole tegemist ka mainstream filmiga (mitte, et mainstreamil midagi viga oleks - ma ise tavaliselt mainstream filme vaatangi):)

Teise filmi puhul aga tasub ilmselt kiirustada, sest La Delicatesse (tõlgitud kui "Õrnad tunded") on kinos jooksnud juba päris jupp aega. Peaosas on prantslaste poolt palavalt armastatud (täiesti arusaadavatel põhjustel ju - keda ta ikka külmaks jätaks?!) Audrey Tautou, kes särab nagu alati nii oma välise ilu kui ka näitlejameisterlikkusega. Film on küll kvalifitseeritud kui romantiline komöödia, aga sellest ei tasu ennast häirida lasta, sest kuigi kohati on film ka naljakas ja ehk natukene romantilinegi, ei ole sellel mingit sarnasust tavapäraselt sellesse kategooriasse kuuluvate enamjaolt Hollywood'i päritolu filmidega. Midagi eriti diipi samas ka ei ole, vaid pigem selline lihtne armas meelelahutus, mille puhul prantsuse keel, tegevuskoht Pariis ja Audrey Tautou peaosa mängimine annavad ekstra sära juurde:)

Aga kui nüüd sõirast ehk kohupiimajuustust rääkida, siis see on väga mõnus kevadpühade söögilaua täiendus või miks mitte ka asendus pašale:) Retsept on pärit ajakirja Oma Maitse 2008.a. märtsinumbrist ja on mind juba mitu aastat "truult teeninud":) Mulle meeldib sõira teha kuivatatud jõhvikate v aprikoosidega, aga väga hästi sobivad ka igasugused värsked ürdid (nt till, petersell, murulauk, salvei), köömned ja küüslauk. NB! Sõira valmistamisel (nagu pasha puhulgi) ei tohi kasutada ricotta't, kuna ricotta on ise juba vadakust tehtud, siis selle kuumutamisel enam vadakut ei eraldu ja kohupiimamass ei tahene, vaid jääb vedel ja laialivalguv.

Jõhvikasõira on mõnus süüa nii värske rukkileivaga kui ka näksida lihtsalt niisama veini kõrvale koos küpsiste ja leivakrõpsudega. Ajakirjas oli see sõir koos salatiga serveeritud, mis on ka ilmselt väga hea variant. Selle juustu konsistents on mõnus kohupiimane ning soolaka juustu ja magusa jõhvika kooslus on minu arvates jube hea:) 


Vaja läheb:
400 g lahjat kohupiima (NB! mitte ricotta't)
500 g hapukoort
5 dl piima
50 g võid
3 muna
1 tl soola
50-60 g kuivatatud jõhvikaid v aprikoose

Sega kohupiim, hapukoor ja piim potis ühtlaseks. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ehk kuni hakkab õrna roheka tooniga vadakut eralduma. Vala segu marliga kaetud sõelale ja lase vadakul välja nõrguda. Ära suru ega vajuta sõirasegu, sest selle enda raskusest piisab. Juustusegust väljanõrgunud vadakut aga saab kasutada leibade, saiade, karaskite ja kookide (sh pannkoogid) küpsetamisel.

Haki jõhvikad v aprikoosid väiksemaks, sest siis on sõira mugavam lõigata. Klopi kausis munad lahti ja maitsesta soolaga. Kuumuta potis või, lisa sõirasegu ja munad ning kuumuta segades mõnikümmend sekundit. Ära lase segul keema tõusta. Lisa hakitud jõhvikad ja vala segu marliga kaetud sõela peale. Aseta peale vajutus ja hoia külmikus vähemalt ööpäev.

Kommentaare ei ole: