pühapäev, 1. aprill 2012

Veneetsia porgandikook










Mõnusa mahlase ja pähklise porgandikoogi retsepti autor on Nigella ja nimi "Veneetsia porgandikook" tuleneb koogi algupärast ehk porgandikoogi puhul ei ole tegemist mitte ameeriklaste "leiutisega", vaid hoopis Veneetsia juutide omaga. Porgandikoogid olevat aga olnud eriti popid keskajal, kui rafineeritud suhkur oli haruldane ja kallihinnaline toiduaine. Siit on aga võimalik teada saada, kuidas valmistada täiuslikku porgandikooki, lisaks mõned erinevad porgandikoogi retseptid ka.

Kasutasin seekord retseptis ettenähtud vaniljeekstrakti asemel mandli oma. Ma tegelikult ei teadnudki, et mandliekstrakti üldse Eestis müüakse - siiani olen seda küpsetamisel asendanud alati vaniljeekstraktiga. Mandliekstrakti olemasolu Eesti kaubandusvõrgus oli üks suurepärane avastus Piprapoest. Mandli- ja vaniljeekstrakte võib vabalt üksteisega asendada, ainult et silmas tuleb pidada, et mandliekstrakti tuleb panna poole vähem kui vanilje oma.

Originaalresteptis tuli katte jaoks kokku mikserdada 250 g mascarponet, 2 tl tuhksuhkrut ja 2 spl rummi, kuna aga porgandikook ise on nii gluteeni- kui ka laktoosivaba, siis mõtlesin, et järgiks kreemi valmistamisel sama põhimõtet - ehk on see vaniljekreemi retsept abiks mõnele laktoositalumatusega inimesele. Tegelikult on see porgandikook juba ise piisavalt niiske, et katte võib minu arvates ka vabalt tegemata jätta.

Koogi jaoks läheb vaja:
3 spl piiniapähkleid (soovi korral)
2 keskmist porgandit (200-250 g)
75 g rosinaid (peaksid olema golden sultanas, aga mina kasutasin tavalisi)
60 ml rummi
150 g suhkrut (kasutasin pruuni roosuhkrut)
125 ml oliivi- vm õli
1 tl vaniljeekstrakti või 0,5 tl mandliekstrakti (kasutasin viimast)
3 muna
250 g jahvatatud mandleid v pähkleid (kasutasin mandleid)
0,5 tl muskaatpähklit
poole sidruni peenelt riivitud koor ja mahl

Rösti piiniapähkleid kuival pannil kergelt pruuniks. Riivi porgandid ja mässi majapidamispaberi sisse, et üleliigne vedelik eemaldada. Pane rumm ja rosinad potti, lase keema, keera kuumus maha ja küpseta u 3 minutit madalal kuumusel.

Vispelda suhkur ja õli kuni moodustub kreemjas ja õhuline vaht. Vahusta sisse vanilje- v mandliekstrakt ja munad. Sega hulka mandlid, muskaat, porgandid, rosinad koos rummiga, sidrunimahl ja -koor.

Pane segu ettevalmistatud (põhjas paber, ääred võiga määritud) 23-24 cm läbimõõduga koogivormi, silu taigna pind spaatliga ühtlaseks, raputa peale röstitud piiniapähklid ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni sisse torgatud tikk jääb enam-vähem kuivaks. 

Võta kook ahjust, lase u 10 minutit jahtuda, seejärel võta kook vormist ja jäta restile jahtuma. Porgandiook peaks külmas hoituna säilima 5-6 päeva.


Kate:
2,5 dl (u 100 g) India pähkleid
1,2 dl kodust õuna- v ploomimahla
2-5 ilma kivita musta ploomi v pehmet datlit
2 spl mett, vahtra- v suhkruroosiirupit
1 vaniljekauna seemned

Leota India pähkleid 3 h vees. Mikserda kõik ained blenderis v köögikombainis ühtlaseks ning laota kreem kas ühtlaselt koogile v serveeri kausiga koogi juurde.

Kommentaare ei ole: