reede, 30. detsember 2011

Leivakrõpsud

Leivakrõpsud on eriliselt heaks tervislikuks, maitsvaks ja väherasvaseks alternatiiviks muudele krõpsudele. Ja nende tegemiseks läheb ainsa koostisosana vaja tervet leiba. Leib võib olla ka seemnetga, samuti rosinate ja/või pähklitega - kõik variandid sobivad hästi. Terve leivapätsi leidmisega poest on küll raskusi, sest enamik leibu on reeglina müügil juba viilutatult. Niiet kui sa just ise v mõni su sõber leiba ei küpseta, siis  päästab hädast välja nt Kalamaja Pagarikoda:) 

Leib tuleks enne viilutamist panna sügavkülma. Külmunud leival lase natukene (u pool tundi) sulada ja lõika seejärel leivast imeõhukesed viilud. Eriti ilusad ühtlased õhukesed viilud saab, kui kasutada viilutajat.

Laota leivaviilud ahjuplaadile ilusti üksteise kõrvale ja küpseta ahjus 150-160 kraadi juures u 10-15 minutit. Küpsemisaeg sõltub sellest, kui õhukesed viilud said. Sellised kodused leivanoaga lõigatud viilud, nagu pildil, tahavad u 15-20 minut ahjus olla. Kontrolli leivaviile, kui need on u 10 min ahjus olnud, võta juba kergelt pruunistunud krõpsud välja ning pane ahjuplaat koos ülejäänutega ahju tagasi. Otseselt pruunistada krõpse ei olegi vaja - piisab sellest, kui ääred hakkavad kergelt pruunikamaks muutuma, sest kui krõpsud on üleni pruunid, siis on need reeglina juba liiga kõvad ja neid on ebamugav süüa.

Leivakrõpsude juurde sobivad erinevad dipikastmed (nt avokaadost, paprikast, baklažaanist), aga parimad on need lihtsa hapukoorest kastmega, kuhu on sisse segatud majoneesi või veits sinepit, purustatud küüslauguküüs ja hakitud tilli. 

2 kommentaari:

Britt ütles ...

Head uut, Silja! Aitäh vahva postituse eest. Need leivakrõpsud on meil igatahes tõsine hitt - lapsed söövad leiba kohe isuga ja nõuavad juurdegi. :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Britt:) Soovin Sullegi toredat uut aastat! Rõõm kuulda, et leivakrõpsud Teie majas ka populaarsed on:) Nende krõpsudega on jah paraku nii, et ükskõik kui suur hunnik neid teha, ikka saavad liiga kiirelt otsa :D