kolmapäev, 6. juuni 2012

Astelpajusmuuti

Mõned asjad on nii elementaarsed, et neist on kuidagi naljakas blogida, umbes nagu praemuna v juustuvõileib. Või siis ei ole tegemist eriti retsepti moodi retseptiga (nt tomati- mozzarella salat). See siin on minu smuuti, mida ma teen vist enamikel hommikutel. Kui hommikul ei jõua või on keefir otsa saanud, siis teen marjasmuutit tavaliselt päeva jooksul või vahel hoopis õhtusöögiks. Mõnikord lisan ka peotäie kookoshelbeid. Viimasel ajal teen smuutit reeglina astelpajumarjadega, aga sobivad ideeaalselt ka kõik muud marjad, mida sügavkülmast parasjagu võtta on (mul lihtsalt on hetkel kõik muud peale astelpajumarjade otsa saanud):)

Blenderit kasutan ma just nimelt külmunud marjade pärast. Suvel, kui saab värskeid marju, siis teen banaani kas kahvliga pudiks või jätan üldse ära ja segan kõik ülejäänud koostisosad niisama kausis kokku. Sellisel juhul see muidugi smuuti enam ei ole, aga väga mõnus (hommiku)söök ikkagi;-) Blender on tegelikult hea ka linaseemnete tõttu, sest neid on kasulik süüa just purustatult, kuna nii saab organism kätte ka kõik nendes sisalduvad vitamiinid ja mineraalid, samuti muud kasulikud ained.

Nisu- ja kaerakliid sisaldavad küll mõlemad suures koguses kiudaineid, kuid toiteväärtuselt on  need päris erinevad, sest kaerakliides on ka vitamiine ja beta-glukaani, mis aitab alandada kolesterooli ja veresuhkrut. Mulle endale meeldivad kaerakliid nii maistelt kui tekstuurilt rohkem, aga seekord on smuuti nisukliidega.

Maca-pulber on üks igati huvitav (ja ilmselt väga kasulik) asi, mida ma lisan lihtsalt sellepärast, et mul seda kodus on:) Ja koju sattus mulle maca-pulber ühest ökopoest, kus ma lasin selle endale lihtsalt maha müüa, kui läksin hoopis muid asju ostma:) Aga müügijutt oli lihtsalt nii hea ja veenev, et poes olles tunduski, et tegemist on pmst imeravimiga, ilma milleta on raske elada. Ja ma ei välista üldse, et kui mul see pakk maca-pulbrit otsa saab, et ma siis kohe uut ei osta - pigem vastupidi:) Panin purgi maca-pulbriga igaks juhuks pildile ka, kui kedagi peaks huvitama, milline see välja näeb:) 

Vaja läheb:
1 banaan
2 peotäit külmutatud astelpaju- vm marju (otse sügavkülmast)
1 tl maca-pulbrit
1 spl linaseemneid
2 spl nisu- v kaerakliisid v kamajahu
1-2 dl keefiri v maitsestamata jogurtit (eriti kasulikud on bakteritega tooted, nt Hellus ja Gefilus)

Banaan tee väiksemateks tükkideks. Pane banaanitükid koos ülejäänud koostisosadega blenderisse ja töötle ühtlaseks. Jätkub ühele v kahele:)


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Nämma ... eriti kui kliide asemel kamajahu panna :)