teisipäev, 1. veebruar 2022

Lillkapsapõhjal pitsa


Veebruar on käes ja jätkame ikka tervisliku söömise lainel, onju?!? :) Või äkki võiks teha veebruarist suisa   veganitoidu kuu? Viimasel ajal on päris popp pidada vegaanuari (vegan +jaanuar), millest aasta tagasi siin kirjutasin, aga veebruar sobib taimetoidu kuuks minu arvates sama hästi kui aasta esimene kuu ;-)

Lillkapsapõhjal pitsa (vähemalt juhul, kui tavaliste juustude asemel taimseid "juustusid" kasutada) sobib taimseks eineks suurepäraselt. Lisaks on see pitsa hea näide sellest, et see toit ei pea olema kindlasti ebatervislik - saab teha ka kasulikest ainetest pakatava küpsetise, mis sulab suus;-) Lillkapsapitsat saab mugavalt süüa käte vahel nii soojalt kui ka juba jahutununa. Erinevalt tavalisest pitsast on see aga igati maitsev ja nauditav ka külmalt.

Muide, kui lillkapsas Vahemeremaade kaubanduses juhtpositsioonil olnud genualaste kaudu Ees-Aasiast Euroopasse jõudis, olid kapsapead umbes tennisepalli suurused. Nüüd kaalub aga juba väiksem lillkapsas (nt selline, mida retsepti jaoks vaja) u 400 g!

Lillkapsas on üks C-vitamiinirikkamaid köögivilju, sisaldades seda 100 g kohta suisa 70 mg. Lillkapsast  rohkem on seda vitamiini vaid punapipras, mädarõikas, petersellilehtedes, aedtillis ja rooskapsas. Kuna C-vitamiin ei talu kuumutamit, siis on eriti kasulik lilkapsast just toorelt süüa.  Kuid ka aurutamine ja kerge blanšeerimine sobivad selle vilja töötlemiseks hästi, kui on soov lillkapsast võimalikult palju kasulikke aineid saada. 

Pitsa katte osas pole piire. Suvisel ajal saad šampinjonid näiteks kukeseente või muude metsaseentega asendada. Võid lisada pitsale suvikõrvitsat, punast sibulat, paprikat, tomateid, lehtkapsast - mille järgi parajasti isu on või midagi kodus leidub. Juustudest, mis lähevad katteks, sobivad loomulikud kõik alates tavalisest riivjuustust lõpetades sinihallitus- või hoopis kitsejuustuga. Nii põhja kui ka täidise sisse sobib suurepäraselt ka peeneks hakitud või puruks pressitud küüslauk.

Lisaks sobib pitsale hästi meelepärane vorst ja sink, samuti küpsetatud või grillitud liha. Lihatooted võiksid olla kas õhukesteks viiludeks või väikesteks tükkideks lõigatud, et pitsat parem süüa oleks ja see liiga raskeks ei muutuks. 

Pune asemel võid kasutada pitsamaitseainet, samuti mõnda meelepärast Vahemere, Provence'i vmt ürdisegu. Lisaks basiilikule või selle asemel sobivad pitsa peale ka tüümiani- ja lehtpetersellilehed. 

Vaja läheb:
1 väiksem lillkapsas (u 400 g)
2 muna
100 g tugevamaitselist kõvemat juustu
soola, pipart
1 tl kuivatatud punet

Puhasta lillkapsas, aseta õisikud köögikombaini ja töötle peeneks saiapurulaadseks puruks (kulub 10-20 sekundit). Võid lillkapsa soovi korral ka käsitsi riivida. 

Laota lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus u 10 minutit. Lase u 10 minutit jahtuda. Tõsta lillkapsas köögirätikusse või marlisse ja vääna sellest nii palju vett välja kui võimalik.

Klopi munad kausis lahti, riivi juust. Lisa lillkapsas, juust ja maitseained kaussi munade juurde ning sega läbi. Tõsta segu küpssetuspaberiga kaetud ahjuplaadi keskossa ja vajuta ümmarguse kujuga 0,5 cm paksuseks kettaks. Küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit kuni pitsapõhi on kuldpruun. 

Kate:
u 5 sl meelepärast tomatikastet või -salsat või ketšupit
u 100 g šampinjone
1 mozarella pall (u 120 g)
1 tl kuivatatud punet
värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis basiilikulehti

Lõika seened õhukesteks viiludeks, rebi juust tükkideks. Määri tomatikaste ühtlase kihina küpsetatud pitsapõhjale. Puista sellele pune, seejärel laota seened ja neile omakorda juustutükid. 

Küpseta pitsat 200-kraadises ahjus veel u 5 minutit. Jahvata peale musta pipart ja puista basiilikulehti ning naudi. 


Retsept ilmus juulis siin

Kommentaare ei ole: