esmaspäev, 11. juuni 2012

Rabarberi-kohupiima kook




Seekord lihtsalt tahtsin proovida, kuidas jäävad koogi peal sellised korrapäraselt laotud rabarberiviilud:) Mugavam on küll süüa väikeste rabarberitükkidega kooki, aga viiludega kook on ilmselt veits efektsem, sest inimestes tekkis kohe selline "vau" reaktsioon, mida "tavalise" rabarberikoogi puhul ei teki (vähemalt mitte enne koogi maitsmist) :) 

Küpsetasin koogi 12x38 cm piklikkusse vormi, aga väga hästi sobib selle jaoks ümmargune 23-24 cm läbimõõduga vorm. Kohupiima võib sellisel juhul panna 500 g ja suhkrut ka maitse järgi natukene rohkem, kui retseptis kirjas. Rabarberid võib ümmarguse koogivormi puhul samuti natukene rohkem lisada, lõigates need tavalisteks õhukesteks tükkideks ning lihtsalt koogile puistata. Mina teengi muidu alati nii:)

Selle koogi jaoks sobib hästi paksem (rasvasem) kohupiim. Kasutasin seekord kitsepiimast valmistatud kohupiima, aga Saidafarmi oma oleks selle koogi puhul samuti ideaalne.

Põhi:
2,5 dl nisu- v riisijahu (kasutasin riisijahu)
85 g võid
2 spl suhkrut
1 muna
noaotsatäis soola

Pane jahu, suhkur ja sool köögikombaini, lisa külmad külma või tükid ning töötle puruks. Lisa muna ja töötle ühtlaseks. Võid taina teha ka noaga hakkides/lusikaga segades v kätega pudistades/sõtkudes. Suru tainas ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga ülepuistatud) koogivormi põhja ja äärtele ja pane 10 minutiks sügavkülma. Seejärel torka tainas kahvliga tihedalt läbi ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Võta vorm ahjust ja keera kuumus 180 kraadi peale.

Täidis:
2 muna
3 spl suhkrut
400 g kohupiima
1 tl vaniljeekstrakti

Kate: 
100 g rabarberit
0,5 tl kaneeli ja 1 tl pehmet pruuni suhkrut (soovi korral)

Sega täidise ained kokku ja vala segu eelküpsetatud põhjale. Lõika rabarberivarred pikuti pooleks v neljaks ja siis meelepärase pikkusega juppideks. Kata kohupiimasegu peenikeste rabarberiribadega ja puista soovi korral peale kas kaneeli v kaneeli ja pehme pruuni suhkru segu. Küpseta 180 kraadi juures u 40 minutit. Kõige parem on kook ilmselt samal päeval:)


4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tõesti näeb vau välja! ps Rabarberi beseekooki julgesin isegi katsetada, kuigi arvasin juba ette, et tegu on millegi tohutult magusaga - tasus ära, sest pistsin suurema osa ainuisikuliselt pintslisse :-)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Elis! :) Rõõm kuulda, et Sul selle beseekoogiga sama moodi läks, kui mul tavaliselt :D

Seda kohupiimakooki tehes tuli mulle just meelde Su eelmise aasta soovitus kardemoni lisada, aga kahjuks oli juba liiga hilja. Siia tainasse võiks see hästi sobida :)

Triinu ütles ...

See on nüüd küll mu uus lemmik rabarberikook. Lihtsalt hõrk! Aitäh!

Silja Luide ütles ...

väga tore:) tänud Sulle, Triinu, tagasiside eest - nii tore on seda lugeda :)