esmaspäev, 27. august 2018

Kaerahelbepõhjal marja-juustukook



Seda kooki tegin juba umbes kuu aega tagasi koduaiast korjatud marjadega, va vaarikad, sest turult ostetud on tavaliselt fotogeenilisemad, ja retsept ilmus Laupäevaleht LP-s. Nüüd muidugi on aias marjad juba otsa saanud (mõned üleküpsenud viljad veel ainult ripuvad kurvalt okste küljes), kuid see-eest saab metsast juba pohli, mis samuti selles hõrgus koogis ülihead on. Pohladega retsepte on mul terve hunnik ka blogis, kuid sel laupäeval ilmus LP-s kolm uut - suus sulav kahe šokolaadiga brownie, toorjuustukreemiga martsipanimuffinid ja üks eriliselt paks pohla-õunamoos.

Kuigi õhtud on veel olnud üsna soojad, siis hakkab vaikselt juba jahedamaks ja pimedamaks minema, nii et terrassil istudes tuleb juba pleedid ümber võtta, gaasilamp sisse lülitada ning küünlad ja tuled põlema panna. Aga ikka on nii mõnus väljas istuda, et tuppa veel kolida küll isu ei ole! Õhus on aga kergelt sügishõngu ja minu koduses aias on isegi sügisõuntest enamik juba valmis, rääkimata ploomidest ja kreekidest. Õunauputuse tõttu võtsin just natukene aega tagasi ahjust välja ühe tõeliselt mahlase õuna-metspähkli keeksi, mis veel mitu tundi pärast küpsemist maja kaneelilõhnaga täidab. Hiljemalt järgmisel nädalal jõuab see retsept ka blogisse, seni aga soovitan vaadata õuntega küpsetisi jm toitusid siit. Nagu näha, siis inspiratsioonist ei peaks puudus tekkima ;-)


Sellesse kooki sobivad paljud erinevad marjad. Siin saab kasutada suviseid tikereid, vaarikaid, mustikaid, sõstraid ja põldmarju, sügisel aga hoopis pohli või jõhvikaid. Samuti sobivad nii kevadine tükeldatud rabarber kui ka  hapukas õun.

Kui kooki teha sügavkülmutatud marjadega, siis tuleks neile ühe supilusikatäie asemel lisada 2-3 sl kartulitärklist. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta nisujahu asemel riisijahu ja kaerahelbed võta samuti gluteenivabad.

Põhi:
180 g toasooja võid
80 g suhkrut
1 suur toasoe muna
120 g täistera kaerahelbeid
80 nisu- või riisijahu
1 sl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkruga, lisa edasi vahustades muna. Sega kuivained sõelutud jahuga ning sega võivahu hulka. Laota ühtlase kihina 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Täidis:
500 g marju (vaarikaid, mustikaid, sõstraid, tikreid)
80 g suhkrut
1 väikese kuhjaga sl kartulitärklist

Sega marjad suhkru ja tärklisega läbi, laota eelküpsetatud koogipõhjale ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Kui katet ei soovi, siis küpseta veel u 20 minutit. Sel juhul serveeri kooki vanillijäätise või -kastmega, toorjuustukreemi või vahustatud vahukoorega. 

Kate:
200 g toasooja toorjuustu
50 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
2 suurt toasooja muna
200 g hapukoort

Sega visplit kasutades toorjuust suhkrutega läbi, sega hulka munad ja seejärel hapukoor. Vala segu koogile ja küpseta 170 kraadi juures 30 minutit. Lase koogil u 30 minutit jahtuda, eemalda seejärel vormist ja aseta serveerimisalusele. Kooki tasub hoida külmkapis.

Kommentaare ei ole: