neljapäev, 7. veebruar 2013

Šokolaadikook (küpsetamata)

Kas teadsite, et 10. veebruaril tuleb Hiina kalendri järgi uus aasta? Eelmisel aastal oli mul suur rõõm viibida sel ajal Vietnamis ja natukene räägin sellest ka siin, aga pikemalt kirjutan traditsioonidest sel laupäeval ilmuvas LP-s. Eesti ühe tunnustatuima Aasiapärase restorani Chedi peakokk Simon jagab artikli juures paar autentset, kuid lihtsat ja hõlpsasti kodus järele tehtavat retsepti, mis pühade ajal peolauale sobivad. Digilehes on ka video, kuidas ühte neist roogadest ehk kevadrulle valmistada. Ma ise aga sõidan täna ära, et seekord aastavahetus Kuala Lumpuris veeta ja vaadata, kuidas malaid uue aasta algust tähistavad:)


Selle šokolaadikoogiga peaks hakkama saama ka üsna väikesed lapsed, kuid samuti ka kõik teised, kes muidu eriti kööki ei satu. Imelihtne! Ma ausalt öeldes olen seda kooki aastaid tagasi teinud (retsept on mu väikesest "vihikust") ja nüüd uuesti katsetades mõtlesin retsepti veel tuunida, aga kuna juba nõuti selle jagamist, siis panen ta praegu kirja ja kui edaspidi midagi koogi juures veel muudan, siis annan kindlasti teada:)

Kuivatatud jõhvikad on ühed mu suured lemmikud ja kasutan neid pidevalt nii kookides (nt brownie's, selles mõnusas juustukoogis, jõulukeeksis) kui ka muudes maiustustes (nt fudge'is, mõnusates "kommides", tervislikes trühvlites) ja küpsetistes (nt pärmitainast saiakesed ja igasugused küpsised), kuid ka kinoast hommikusöögile ja kaerahelbepudrule ei saa neid kunagi lisamata jätta. Kõigis minu retseptides võib asendada kuivatatud jõhvikad alati ka kuivatatud kirssidega ja vastupidi. Seekord leotasin neid enne koogile lisamist tumedas rummis (u paar supilusikatäit).

Kasutasin 24 cm ümarat silikoonvormi, mille seest kook ilusti ilma võiga määrimata v küpsetuspaberit kasutamata välja tuli, aga u 20-21 cm läbimõõduga vorm oleks ideaalne. Võid loomulikult kasutada ka väikest neljakandilist vormi. 

Vaja läheb:
100 g kuivatatud jõhvikaid v kirsse (soovi korral hoia neid enne u tunnike natukeses alkoholis, nt brändis, rummis, Cointreau's vm likööris)
250 g tumedat šokolaadi
100 g võid
180 g küpsiseid (kasutasin seekord tiramisumaitselisi)
2-3 sl tuhksuhkrut
50 g jämedalt hakitud röstitud metspähkleid, kooritud mandleid v pisaatsiaid
2-3 sl piima

Haki 100 g võid ja 150 g šokolaadi ning sulata veevannil v paksupõhjalises nõus pidevalt segades. Sega hulka suhkur, seejärel lisa hakitud pähklid ja jõhvikad koos alkoholiga. Viimasena sega taina hulga väikesteks tükkideks murtud küpsised. Küpsiste purustamiseks võid need ka köögiräti sisse panna ja seda vastu lauda lüüa v siis kasuta kilekotti ja tao läbi selle pudrunuia v tainarulliga küpsised puruks. Vala tainas võiga määritud neljakandilisse 20X20 cm v ümmargusse 20-24 cm läbimõõduga (mida väiksem, seda parem) vormi ja hoia külmas, kuni šokolaadisegu on tahenenud.

Katte jaoks sulata ülejäänud 100 g šokolaadi ja 30 g võid, lisa piim ning sega ühtlaseks. Laota glasuur koogile ning lase toatemperatuuril taheneda. Kaunistuseks võid kasutada nt roosi õielehti.


1 kommentaar:

Pille ütles ...

Oeh, jälle see imeilus tordialus :)