neljapäev, 4. juuli 2013

Kirssidega, kõigile!



Uskumatu, aga juba nädal tagasi olid Tartus koduaias kirsid valmis! Väga mõnus:) Seekord ei hakka pilti blogisse lisama, sest mulle meenus, et paar aastat tagasi tegin juba ühe foto šokolaadi-toorjuustu koogi ja šokolaadimaasikate juurde. Kirsipuid on meil iga aastaga aias järjest rohkem, kirsse on puude otsas kõvasti ja jätkub kõigile, niiet miks mitte teha nendele lisandiks üks mõnus magus kook, sest koduaia kirsid on ju üsna hapud (vähemalt võrreldes murelitega). Kook sai tõesti päris magus, mistõttu juhul, kui hapusid marju ei soovi koogile lisada, tasub suhkrukogust vähendada - 150 g on täitsa ok. Plaanisin küll teha juustu-kohupiimakooki, aga et külmkapis vaatas juba mitmendat nädalat õnnetult vastu üks suur pakk hapukoort, mille realiseerimistähtaeg oli juba väga lähedal, siis tuli natuke ümber orienteeruda. Sellest ka ainult munakollased ja maisitärklis - juustukoogi puhul oleksin lisanud terved munad. Ülejäänud neljast munavalgest aga saad valmistada nt need väikesed imemaitsvad koogid


Kõigepealt valmista põhi, mille tegemisõpetus on allpool, sest see on mul juba üks pikka aega kasutusel oleva kakaoga muretaina retsept (nt selle šokolaadikoogi põhja tegin). Seekord kasutasin nisujahu asemel maisi- ja riisijahu, et oleks gluteenivaba. 

Täidis:
500 g hapukoort
150 g toorjuustu
150-200 g suhkrut
3 munakollast
2 sl maisitärklist
1 tl mandli- v vanilliekstrakti

Sega toasoe toorjuust vispliga ühtlaseks ja sega hulka hapukoor. Lisa munakollased, maisitärklis ja ekstrakt ning sega vispliga korralikult ühtlaseks. Vala hapukooresegu eelküpsetatud põhjale ning küpseta ahjus veel u 40-45 minutit kuni täidis on tahenenud. Jäta ahjuuks praokile ja lase koogil rahulikult jahtuda. Enne serveerimist võiks kook paar tundi külmas taheneda, aga see ei ole tingimata oluline:) 

Põhi:
150 g jahu (kasutasin 75 g maisi- ja 75 g riisijahu)
30 g kakaopulbrit
70 g (tuhk)suhkrut
näpuotsatäis soola
100 g külma võid
1 munakollane
2-3 tl jäävett

Pane suhkur, sõelutud jahu, sool ja kakao köögikombaini, sega kiirelt läbi, lisa  suhkur, kuubikuteks lõigatud külma või tükid ja töötle "pulse"-režiimil lühidalt kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl vett ning sega, vajadusel lisa veel vett, kuni tainas jääb kokku. Võid teha taina ka käsitsi hakkides noaga külma või kuubikud ja jahusegu riivsaia laadseks massiks ning segades seejärel munakollase ja jääveega ühtlaseks.

Võta tainas köögikombainist välja ja vajadusel sõtku kergelt kuni see on ühtlane. Pane tainas kaussi, kata toidukilega ja hoia u 30 minutit külmkapis. Rulli taigen jahusel tööpinnal u 5 mm paksuseks. Vooderda ettevalmistatud (ehk põhjas küpsetuspaber, ääred võitatud ja jahuga üle raputatud) lahtikäiv 24 cm läbimõõduga koogivorm tainaga, lõika servad ühtlaseks, kata toidukilega ja pane veel 30 minutiks külma. 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane koogipõhjale küpsetuspaber ja sellele omakorda raskus (nt kuivatatud herned, oad v keetmata riis) peale ja küpseta 12 minutit. Seejärel eemalda küpsetuspaber koos raskusega ning küpseta veel u 8-10 minutit v kuni koogipõhi on küpsenud ja katsudes kuiv. 




2 kommentaari:

triin ütles ...

kui maisijahu ei saa kasutada (üritan ka maisi vältida), siis millega sa riisijahu segaksid?

Silja Luide ütles ...

ilmselt katsetaksin siis kas gluteenivaba kaerajahu või hoopis tatrajahuga või prooviksin ainult riisijahust tainast teha :) Viimasel juhul jääb tainas pudedam, aga töötab ikka. Head küpsetamist!