kolmapäev, 7. august 2013

Suvine hommikusöök värskete marjadega



See suvine hommikusöök on ülitervislik ja väga hea ka sportlastele, sest sisaldab nii süsivesikuid, rasva, valku, vitamiine, mineraalaineid kui ka antioksüdante - kõike, mida enne (tugevat) trenni v võistlust on hea süüa:) Seda, kui kasulik on kinoa ja mida ta kõike kasulikku sisaldab, saab lugeda siit. Lisaks võib sellele lisada ka viilutatud banaani ja häid süsivesikuid on veelgi rohkem ;-) 

Üks väga mõnus apelsinimeki ja kuivatatud jõhvikatega hommikusöögivariant kinoast mul siin juba on, aga praegune "retsept" on veelgi kergem ja kiirem. Ja sõna "retsept" on jutumärkides, kuna tegevuskäik on nii lihtne, et natukene piinlik on seda isegi retseptiks nimetada. Aga igati maitsev (vaatamata oma lihtsusele) see hommikusöök on ja kui kinoad ei ole, siis soovitan teha sarnaselt hoopis kaerahelbeputru - ka (täistera) kaerahelbed on kaneeli, röstitud pähklite, mee ja värskete marjadega ülimalt meeldiv algus ilusale päevale!:)

Kinoa on üks mu suuri lemmikuid ja käesolev aasta on ÜRO poolt rahvusvaheliseks kinoa aastaks kuulutaud, et tunnustada Andide põliselanikke selle taime säilitamise eest (see ei olnud mitte lihtne, sest hispaanlastest vallutajad kehtestasid kinoa kasvatajatele isegi surmanuhtluse mõnedel juhtudel) ning juhtida üldsuse tähelepanu selle taime kõrgele toitainesisaldusele. 

Et kinoa (NB! see ei ole teravili) on maailmas nii palju populaarsust kogunud ja selle hind on alates aastast 2006 kolmekordistunud, siis on kasvatajate vahel tekkinud võitlused maa pärast ja farmerid ise pidavat viimasel ajal suhteliselt vähe kinoad sööma. Mitte et nad seda endale lubada ei saaks, vaid kuna selle eest saab nii head hinda, siis on kiusatus kogu saak pigem maha müüa kui ise tarbida ... Siin on üks huvitav artikkel kino kasvatamisest, mida ma vist ei olegi veel blogis jagada jõudnud. 

Vaja läheb:
200 g kinoad
0,5 tl soola
1,5 tl kaneeli
u 60 g (vabalt võib rohkem) hakitud röstitud pähkleid
2-4 sl vedelat mett, suhkru(roo)- v vahtrasiirupit
2-3 dl marju, nt vaarikaid, mustikaid, musti või punaseid sõstraid

Aseta vee all sõelal loputatud kinoa koos vee v piimaga (vedelikku peab olema kinoaga võrreldes kahekordselt) potti, lisa sool, lase keema tõusta ning keeda u 15 minutit kuni kinoa on pehme ja enamik vedelikust sellesse imendunud. Keera kuumus maha ja lase kaane all veel u 5 min seista. 

Rösti pähkleid pannil keskmisel kuumusel v ahjus 170 kraadi juures u 6-7 minutit. Haki ja sega koos kaneeliga kinoa hulka. Jaga kinoa kaussidesse (saab 2-4 portsu), nirista peale mett v siirupit ja kata marjadega. Suurepärane algus ilusale päevale!!! :)

Kommentaare ei ole: