pühapäev, 21. detsember 2025

Schwarzwaldi kirsitort ehk kirssidega Mustmetsa kook


Saksamaalt pärit kuulus hõrk kook kannab seal riigis nimetust "Schwarzwälder Kirchtorte", mis tähendab otsetõlkes Mustmetsa kirsitorti. Selles on kirsimahla või -likööriga immutatud tummised biskviidid vaheldumisi õhulise vahukoore ja hapukate kirssidega, kaunistuseks või glasuuriks tume šokolaad. Pole ime, et maius on saanud kuulsaks üle maailma, sest see on mahlane ja maitserikas, kirsid andmas ideaalse maitsenüansi. Ilus vaadata ka :) 

Esmakordselt 1934. aastal kirjalikult mainitud tordi autorsus on pisut segane, sest seda au tahaks endale võtta ilmselt iga kondiiter. Üheks võimalikuks hõrgu küpsetise loojaks võib olla Josef Keller, teisena potentsiaalse kandidaadina on nimetatud Erwin Hildenbrandi, kuid mõlemaid magusameistreid seostatakse Schwarzwaldi piirkonnaga, mis on kuulus oma kirsipuude poolest. Kuna aga kahe kondiitri versioonid praegusest kuulsast koogist olid piisavalt erinevad, siis võib ilmselt öelda, et oma mõju koogi kujunemisele oli mõlemal mehel. 

Mustmetsa kook pole praegu populaarne mitte ainult Saksamaal ning selle naaberriikidest Austrias ja Šveitšis, vaid seda küpsetatakse üle kogu maailma. Pärst teist maailmasõda tuntuks saanud kooki leiab paljudest kondiitripoodidest ja kohvikutest ning sellest on tuhandeid versioone. Üks võimalik variant, kuidas seda hõrku maiust valmistada, on nüüd siin :)


Koogi võid juba eelmisel päeval valmis teha, kuid võid ka ainult biskviidid päev varem valmis küpsetada ja tordi kokku panna vaid mõni tund enne peoõhtut. Oluline on, et sellel kihilisel biskviittordil oleks paar tundi aega taheneda ja maisteid koguda. 

Suvisel ajal saaks seda kaunistada värskete kirssidega, talvisel ajal aga saab ka ilma hakkama, sest kompoti- ja sügavkülmutatud kirsid ei näe kuigivõrd head välja. 

Kirsikompotid on reeglina 600-700 grammise brutokaaluga ja pärast kirsside vedelikust nõrutamist saab täpselt koogi jaoks paraja koguse. Võid soovi korral moosi juurde lisada, kui tundub, et kirsitäidist jääb väheks.

Gluteenivaba koogi jaoks võid asendada nisujahu riisijahuga. Sel juhul lisa tainasse ka 2 tl küpsetuspulbrit. 

Põhjad:
180 g võid
80 g tumedat šokolaadi
300 g jahu
350 g suhkrut
30 g magustamata ehk natrusaalset kakaopulbrit
1 tl soodat
0,25 tl soola
2 muna
200 g keefiri või maistestamata jogurtit

Tükelda või ja šokolaad, aseta kastrulisse ja lase madalal kuumusel aeg-ajalt segades aeglaselt sulada. Sega ühtlaseks.

Sega sõelutud jahu suhkru, kakao, sooda ja soolaga. Teises kausis vispelda munad keefiri või jogurtiga ühtlaseks. Lisa nii sulatatud või-šokolaadisegu kui ka muna-keefirimass jahule, lisa 1 dl keeva vett ja sega ühtlaseks tainaks. 

Jaga tainas kolme 20-21 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi vahel, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on eelnevalt korralikult võiga määritud ja jahuga üle puistatud. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit (vajadusel mõni minut kauem). Juhul, kui kasutad pöördõhu režiimi, keera ahju temperatuur 160 kraadi peale ja tõsta pärast 20 minutit küpsetamist vorme erinevatel tasapindadel ringi. Küpsuse kontrollimiseks võid kasutada vana head tikku - kui koogi sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja, on kook valmis. 

Lase ahjust välja võetud biskviitidel u 15 minutit taheneda, eemalda siis vormist ja jäta restile jahtuma. 

Kreem ja immutus:
350-400 g kivideta kompotikirsse 
4 sl kirsilikööri või -mahla
100-150 g kirsimoosi
120 g tumedat šokolaadi
5 dl vahukoort
3 sl tuhksuhkrut

Kui koogipõhjad on täielikult jahtunud, saad koogi kokku panna. 

Nõruta kirsid korralikult, kuid jäta neli supilusikatäit vedelikku alles. Sega see vedelik kas kirsilikööri või -mahlaga. Kirsid sega aga moosiga läbi. 

Soojenda 2 dl vahukoort potis (lase peaaegu keema tõusta). Haki šokolaad peeneks, aseta kaussi, vala peale kuum vahukoor ja sega ühtlaseks. Lase segul veidi taheneda, kuni see pole enam liialt vedel, vaid hakkab paksenema. 

Vahusta ülejäänud vahukoor tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Aseta üks biskviit alusele. Tee sellesse tikuga mõned augud ja immuta neid kirsimahla seguga. Määri peale pool vahustatud vahukoorest ja sellele laota omakorda pool kirsisegu. Korda sama teise koogipõhjaga. Viimane biskviit immuta järelejäänud mahla-likööriseguga ja kata šokolaadiga. Hea oleks, kui tort saaks enne lahtilõikamist paar tundi külmas taheneda ja maitsestuda. 


  • Retsept ilmus kaks aastat tagasi siin

Kommentaare ei ole: