neljapäev, 6. märts 2014

Gluteenivaba Tosca kook jõhvikatega



Tosca kooke on mul siin blogis suisa kolm tükki - üks klassikaline, teine õunatükkide ja kolmas rabarberiga. Praegune ongi uus versioon sellest esimesest, mille algse retsepti rohkem kui 10 a tagasi ühe tollase toreda kolleegi käest sain (aitäh, Eleri!). Seekord proovisin küpsetada seda hõrku kooki hoopis gluteenivabana ehk kasutasin nisujahu asemel maisi- ja riisijahu, ananassitükid aga asendasin jõhvikatega. Et minult on seda kooki (just seda nisujahuta versiooni) juba mitu korda uuesti palutud teha, siis võib ilmselt lugeda katsetuse kordaläinuks ning retsepti blogiski jagada ;-)

Tosca koogi retsept ilmus ka LP-s minu kohviteemalise loo juures, mida ajendasid mind kirjutama nii armastus kohvi vastu kui ka mitmed huvitavad artiklid, nagu nt see ("How Coffee Could Save Your Life"), see ("Coffee may boost brain's ability to store long-term memories) ja see ("Coffee: Drink More, Live Longer?"). Aga mu lemmik kohviteemaline artikkel on muidugi "Coffee v smoothies: Which is better for you?", sest igati loogiline oleks ju arvata, et puuviljadest valmistatud mahedik on oluliselt tervislikum jook kui kohv, onju?! Aga tegelikult ... :) :) :) Siin on veel üks huvitav eestikeelne artikkel kohvi kasulikkusest sportlastele. Loomulikult võib kohvil olla ka kahjulikke mõjusid (üritasin need ka artiklisse kirja panna) ja alati tuleb olla mõõdukas (ehk u 2-3 tassi päevas), kuid väide, mida mina nõuka-ajal lapsena kuulsin, et suhkur on valge surm ja kohv on must surm, ei pea kohvi osas paika! Kuigi varem oldi üldiselt arvamusel, et kohvijoomine on pigem tervisele kahjulik, siis hiljuti on varasemaid uurimistulemusi oluliselt üle vaadatud. Asi on selles, et kuna kohvijoojad on võrreldes mitte-kohvijoojatega suurema tõenäosusega suitsetajad, tarbivad alkoholi ja söövad punast liha, siis neid asjolusid arvesse võttes on teadlased jõudnud järeldusele, et tegelikult surevad kohvijoojad väiksema tõenäosusega südame- või hingamisteede haigustesse, saavad infarkti, diabeedi või mõne teise haiguse.

Tänu LP kohviloole sain tuttavaks ka Pauligi barista Kati Kljukinaga, kes on kahel aastal võitnud Eesti baristade võistluse ja esindanud kahel korral Eestit baristade MM-l, kus tema poolt 52 riigi hulgas saavutatud 9. koht on siiani kõrgeim, mida eestlased on suutnud. Märkimisväärne on, et Kati kasutas võistlustel Pauligi Barista sordi kohviube, kuigi reeglina on sellistel võistlustel igal baristal enda poolt väiketootjate parimate saaduste hulgast käsitsi valitud kohviubadega. Ehk siis Kati 9. koht MM-l on siiani ka kõrgeim, mis on saavutatud suurtootja kohviube kasutades.

Igal juhul minu jaoks oli see hästi huvitav kohtumine ja sain päris palju targemaks. Samuti sain kinnitust faktile, et tühja kõhuga (nt hommikul esimese asjana) kohvi juua ei tasuks. Kati rääkis, et kuna kohv on happeline, siis tuleks enne ikkagi midagi süüa, kasvõi ühe võileiva. Ja hommikusöögi juurde on capuccino või mõni muu piimaga kohv igati sobilik, mida ei saa öelda näiteks õhtusöögi kohta - toeka eine lõpetuseks on ikkagi parim üks väike espresso, et seedimist soodustada. Õhtul ei ole vaja karta, et espresso on kange, st kangem kui mõni piimakohv:) Piimaga ei saa tegelikult kofeiini kuidagi lahjendada - kofeiini on ikkagi suures 300 ml piimaga tehtud caffe latte's sama palju kui caffe macchiato's, kus on espressole vaid väga väike kogus piima lisatud ehk siis sõltumata lisatud piima kogusest on need kohvid pmst sama kanged.

Loo juurde küpsetasin kaks kooki. Neist esimese retsept (sulava sisuga šokolaadikoogid) ilmus aga LP-s juba nädal varem ehk sõbrapäeva koogi ideena ning nende juurde soovitab barista juua Mehhiko päritolu kohvi. Tosca koogi kõrvale on aga ideaalne mahe kerge pähklise maistega Pauligi Colombia kohv. Head küpsetamist! :)



Kook:
150 g võid
1 dl suhkrut
3 muna
2,5 dl jahu (kasutasin maisi- ja riisijahu pooleks)
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 väike ananassikonserv (tükid), hapukas õun või paar peotäit pohli või jõhvikaid

Kate:
100 g võid
2 sl jahu (kasutasin riisijahu)
1 dl suhkrut
80-100 g mandlilaaste
5-6 sl (vahu)koort


Vahusta toasoe pehme või suhkruga heledaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Sega küpsetuspulber, sool ja jahu(d) omavahel ning lisa läbi sõela munavahule. Sega taigen ühtlaseks ja lisa nõrutatud ananasstükid, väikesteks tükkideks hakitud õun või paar peotäit pohli või jõhvikaid. Sega õrnalt läbi ning vala tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25-30 minutit.


Kui kook on ahjus, saad valmistada katte. Selleks sulata või paksupõhjalises nõus, lisa jahu ja sega ühtlaseks. Lisa seejärel kohe suhkur ja sega korralikult läbi. Lisa ka mandlilaastud, sega, siis koor. Kuumuta  vaiksel tulel aeglaselt segades paar minutit kuni segu pakseneb (keema ära lase).


Vala kate koogile siis, kui kook on täiesti tahenenud, sest muidu võib see koogi sisse vajuda. Tõsta mandlimass lusikaga koogile, aja ühtlaselt laiali ja küpseta veel 25-30 minutit, kuni kate on pruunikaks muutunud. Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile edasi jahtuma.


NB! Kui kasutad külmutatud marju, siis sulata ja nõruta need enne tainale lisamist korralikult. Kui marjad tunduvad ikka vesised, siis sega need 0,5 sl tärklisega läbi.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas kook liiga kuiv ei tulnud?:) enamasti gluteenivabad ajas hästi kuivad ja pudisevad

Silja Luide ütles ...

hahahaa, hea küsimus! :D proovi teha sama kooki nisujahuga ja siis maisi-riisijahuga ning vaata, kas gluteenivaba tuleb kuiv ja pudisev ;-)

mul on siin blogis terve virn gluteenivabu küpsetisi ja ma usun, et üksi neist pole kuiv - mulle meeldivad mahlased koogid ;-) pudisevad sellised keeksi-laadsed küpsetised, muffinid jms ikka natuke, aga kindlasti mitte rohkem, kui sama asi nisujahuga tehtult :)

Lea ütles ...

See gluteenivaba kook tuli kyll v2ga mahlane! Ananassi polnud, panin kaks rohelist 6una v2ikeste tykkidena (ennem lasin umbes 5 min. v2ga v2hese suhkru ja kaneeliga seista)ja sutsu kuivatatud j6hvikaid ka. Mandlilaastude asemel olid suhkruvabad kookoshelbed (sest suhkrut sai niigi kattesse lisatud) ja asi sai ka aetud. Ja v2ga maitsev tulemus sai! :)

Silja Luide ütles ...

hästi tore on seda kuulda! aitäh, Lea, toreda tagasiside eest :) peaks proovima samuti mõnikord mandlilaastud kookosehelvestega asendada - väga hea idee ja tulemus on kinldasti põnev (ja maitsev) :)