neljapäev, 30. november 2023

Klassikaline piparkoogitainas


Poes on küll tänapäeval suur valik erinevaid tainaid, kuid sageli on neis või asemel sees margariin või on vürtse vähe või on liiga palju suhkrut. Kõige aromaatsem ja maitserikkam on alati enda tehtud tainas, millest valmistatud piparkoogid sulavad suus. Nii tainast tehes kui ka piparkooke küpsetades on kodus mõnusad karamellised ja vürtsikad aroomid, maiuseid nautides aga tunned eheda või maitset. Tainas on ka suurepärane kingitus, sest nii maitsvat tainast poest ei saa. Kusjuures, seda tainast (toorena) söövad väisked lapsed väga hea meelega ;-)

Algne taina retsept on olnud mu blogis juba aastast 2011. See on aga veidi tuunitud retsept, eelkõige olen suurendanud maitseianete kogust, kuid võid seda oma äranägemise järgi kohandada. Ma näiteks lisan aeg-ajalt lisaks retseptis kirjas olevatele ka mõnda piparkoogimaitseainet. Need maitseainesegud on väga erineva koostisega, aga ma ise eelistan rikkalikuma maitsenüansiga piparkoogimaitseaineid, kus sees ka koriandrit, fenkolit ja pomerantsi. Praegusel ajal on poes neist korralik valik ja saad just enda jaoks meelepärase segu osta, mida pühade ajal ka muudele toitudele lisada. 

Aplesinikoore soovitan riivida võimalikult peenelt. Kui aga kasutad jämedamat riivi, siis soovitan koort enne paar päeva kuivatada ja kohviveskis peeneks jahvatada. Kohviveskis saab ilusti peeneks ka nelgid, kuid alati saad maitseainete purustamiseks ka uhmrit kasutada. Mina asendasin seekord nelgi ühe piparkoogimaitseainega. 

Ole ettevaatlik sooda lisamisega. Üks triiki täis teelusikatäis tundub küll selle koguse jahu kohta väga väike kogus, kuid rohkem soodat kergitab tainast liigselt ja annab ka maitses tunda. Seega pane vastu kiusatusele lisada kuhjaga teelusikatäis soodat ja piirdu retseptis kirjas olevaga. Sama soovitus on ka jahu osas. Isegi kui tainas tundub algselt kleepuv, liialt pehme ja isegi vedelapoolne, siis kindlasti ära jahu lisa rohkem, kui retseptis kirjas on. Tainas taheneb külmkapis seistes ja jahu saad vajadusel veidi lisada, kui seda lahti rullid. Kui aga paned tainasse rohkem jahu, kui ette nähtud, tulevad nii tainas kui ka piparkoogid liiga kõvad. 

Piparkoogitainas vajab enne küpsetamist vähemalt ühe ööpäeva seismist, kuid võid seda ka kauem nö laagerduda lasta, sest maitse muutub sellest ainult rikkalikumaks. Võid juba esimese advendi ajal taina valmis teha ja seda siis pühade perioodil igal ajal, kui isu tuleb, küpsetada. Tainas säilib külmkapis vähemalt kaks nädalat ja sobib ka sügavkülmutamiseks. 

Suhkrusiirupi valmistamise ajal soovitan ise pidevalt pliidi juures olla ja potil silm peal hoida, et siirup ideaalselt õnnestuks. See ei tohi liiga pruuniks ega kõrbema minna, samas peab vaatama, et kogu suhkur oleks sulanud enne, kui muid asju lisad. Vesi peaks lisamiseks olema võimalikult kuum, peaaegu keev ja suhkur tõuseb samuti korraks keema, kui vett lisad. Mõned soovitavad vett sulanud suhkru hulka niristada, aga ma ise olen alati kõik korraga ära valanud ja seejärel ülejäänud asjad lisanud. 

Ülejäänud pool suhkrust, mille lisad niisama, võid asendada ka mõne pruuni suhkruga, et tainas veelgi tumedam ja tummisem tuleks. 

Tainast saab kasutada ka juustu-, kohupiima- ja šokolaadikookide põhjana tavalise muretaina asemel. See annab küpsetisele mõnusalt vürtsikust ja jõulust aroomi.

Kogusest saab üle 3 kg tainast (u 3,3 kg).

Vaja läheb:
1 apelsini peenelt riivitud koor
1,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart
1 tl peenestatud nelki
2-3 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenelt riivitud muskaatähklit
1,5 tl peenestatud kardemoni
1,5-2 tl jahvatatud ingverit
2 sl neutraalse maitsega õli
800 g suhkrut
500 g võid
5 muna
1,5 kg jahu
0,5 tl soola
1 tl soodat

Sega kõik maitseained kausis õliga läbi. 

Vala pool suhkrust paksupõhjalisse potti ja kuumuta keskmisest pisut madalamal kuumusel, et suhkur sulaks. Liiguta potti aeg-ajalt, et suhkur ühtlaselt pruunistuks ja karamelliseeruks, kuid ära sega. Suhkur peaks muutuma punakspruuniks nagu 1-sendine ja lõhnama meeldivalt karamelliselt. Kogu poti sisu peaks olema ühtlaseks siirupiks sulanud enne, kui muid asju lisad. 

Sega suhkrusiirupi hulka u 50 g võid ja seejärel 2,5 dl keeva vett. Korraks läheb poti sisu keema, aga see vaibub kohe. Nüüd lisa ülejäänud või ja suhkur ning maitseained. Kuumuta poti sisu pidevalt segades, kuni või ja suhkur on lahustunud, vala siirup kaussi ja jäta jahtuma. 

Jahtunud siirupi hulka sega lahti klopitud munad. Sega jahu läbi sooda ja soolaga ning lisa samuti siirupile. Sõtku tainas kas käte või nn lauamikseri tainalaba abil ühtlaseks massiks. Jaga tainas portsjonidesse, keera kilesse ja hoia enne küpsetamist vähemalt üks ööpäev külmkapis.  

Kui soovid aga klassikalisi piparkooke, siis rulli tainas mõne millimeetri paksuseks, tee meelepärased kujundid ja küpseta neid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 200-kraadises ahjus 7-10 minutit. Küpsemisaeg sõltub sellest, kui paksuks on tainas rullitud ja kui krõbedaid piparkooke soovid. Pigem aga küpseta vähem, kui kauem, sest piparkoogid muutuvad jahtudes kõvemaks, aga üle küpsenud või suisa kõrbema läinud piparkoogid eriti maitsvad ei ole. Jäta piparkookidele pannil kindlasti u 1 cm vahed sisse, et need saaksid korralikult küpseda. 

Kui piparkoogid on jahtunud, siis võid peale teha ka glasuuri. Selleks on vaja:
1 munavalge
180 g suhkrut
1 sl sidruni- või laimimahla

Vahusta munavalge ja lisa suhkur supilusikatäie kaupa. Kui vaht on tihke ja kogu suhkur lisatud, sega hulka ka tsitruse mahl. Tõsta glasuur pritskotti, tee sellega piparkookidele meelepärane muster ja lase veidi kuivada.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: