reede, 15. august 2014

Maasikavinegrett



Kuigi teoreetiliselt on maasikaaeg ammu läbi, siis turul on neid endiselt veel ohtralt saada. Kahjuks ei ole küll tegemist enam nii magusate marjadega nagu kõrghetkel juunis/juuli alguses, kuid toidu sees kasutamiseks sobivad küll - ikkagi oluliselt paremad, kui talvised Hispaania päritolu plastmassi meenutavad maasikmarjad. 

Suvisel ajal on kogu aeg tegemist ja ringi käimist ning kokkamiseks jääb aega minimaalselt. Õnneks aitab ajapuudust ideaalselt kompenseerida igasugune kodumaine värske kraam ja imelised marjad, millega igapäevaselt maiustada saab, kuid vahel on mõnus ikkagi ka midagi kerget valmistada. Üks neist asjadest on praetud halloumi, mis valmib ülikiirelt (u 1 minut kummaltki küljelt vaja praadida või grillida). Kasutan kodumaist kitsepiimast valminud juustu, mis teeb silmad ette isegi nendele halloumi'dele, mida Kreekas ja Küprosel söödud, ja olen sellest täitsa sõltuvusse sattunud.  Kõige parem on halloumi-juust otse pannilt v grillilt, sest siis on ta pealt krõbe ja seest imeliselt kreemjas; jahtudes muutub aga krudisevaks ja kõvaks. 

Erinevaid kooslusi halloumi'ga on mul siin blogis ohtralt, nt basiilikuvinegretitomatisalsa või hoopis grillitud aprikoosidega, aga vahelduseks on see juust maasikakastmega ka väga mõnus :)

Vaja läheb:
1 väike küüslauguküüs
200 g värskeid maasikaid
2 sl õuna(siidri)äädikat
2 sl extra virgin oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1 sl (pruuni)suhkrut või vedelat mett

Haki küüslauguküüs peenelt, lõika suuremad maasikad väiksemaks, aseta kõik koostisosad blenderisse ja töötle ühtlaseks. Serveeri praetud halloumi ja rohelise kraamiga (nt rukola, basiilik, väikesed spinatil-, tüümiani- või mündilehed). 

Maasikad võib asendada ka vaarikatega!

Muudetud retsept on ajalehest the Guardian.

Kommentaare ei ole: