kolmapäev, 30. juuli 2014

Suvine kana-brokkoli roog sinepiõli ja vutimunadega


Suvine turulkäimine on tore - kunagi ei tea, mis sinuga sealt koju kaasa tuleb! Plaanisin seekord osta vaid vaarikaid muffinite jaoks, aga ikkagi olid korvis lõpuks ka kodumaised tomatid, suur brokkoli, mustikad ja mustsõstrad. Ja nii see alati läheb ... :) 

Brokkolivormi juures kasutasin Kaarli talust pärinevat külmpressitud sinepiõli. See on üks hästi mõnus õli, millega saab suurepäraselt nt salatikastmetes tavapärast oliiviõli asendada. Kaarli talu toodab muuseas ka suurepäraseid jahusid - nende mahedast spelta- ja tatrajahust olen juba sõltuvusse sattunud! Nende kaupa saab Tallinnas osta näiteks Looduspere poodides (Viru keskuses, Pirita ja Peetri Selveris), kauplustes Talu toidab (Mustakivi ja Haabersti Rimides), Loodusand (Nõmmel, Jaama tn 3), Bio4You (Järve Selveris) ja mujal.

Kes tahab Kaarli talu tegemistega tutvuda ja perenaise imelisi küpsetisi mekkida, siis on selleks võimalus selle nädala laupäeval, 2. augustil toimuval Pandivere peretalude päeval, mil kella 10st hommikul kuni 6ni õhtul on kõigile huvilistele avatud Väike-Maarja ja Tamsalu talude väravad, et tutvustada oma tegemisi, pakkuda käsitööd ja taluköögis valminud hõrgutisi. 



Mis aga tänasesse toitu puutub, siis kana ja brokkoli on selline kombo, mis minu köögis pidevalt kas pastades, frittata'des, vormi- või vokiroogades või supi sees kokku saab. Mõlemad toorained on lihtsad käsitseda ja valmistada, alati igal pool saada, tervislikud ning tänu suhteliselt neutraalsele maitsele võimalik erinevate maitsekombinatsioonidega kokku sobitada alates igasugustest vürtsidest lõpetades mitmesuguste juustudega.

Retseptis olevad kogused on kõik umbkaudsed, sest välja tuleb see roog igal juhul:) Seekord olid minul külmkapis vutimunad, maitseks kasutasin külmpressitud sinepiõli, kuid samuti sobivad tavalised kanamunad või extra virgin oliiviõli. Sellisele vormiroale teen ma tavaliselt peale ka muna-koore segu ehk klopin kahvliga lahti 2-4 muna ja segan läbi 2-4 dl (vahu)koore või piimaga, kuid seekord jätsin selle ära, samuti ei riivinud peale ega puistanud vahele juustu. Aga mõlemat võib vabalt teha :) Valmistasin täna rohkem sellise salati moodi roa, millele sobiks peale niristada näiteks Nizza salati kaste, kuid ise piirdusin vaid sinepiõliga. 

Vaja läheb:
1 suur brokkoli
u 400 g kana(kintsu)fileed
1 sibul
2 küüslauguküünt
u 12 vutimuna või 4 kanamuna
pipart, soola
sinepiõli

Lõika brokkoli õisikuteks, hauta potis pehmeks ja nõruta. Tükelda kana paari sentimeetri suurusteks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk peeneks, prae keskmisel kuumusel mõned minutid ning eemalda seejärel pannilt. Vala pannile õli juurde (mina kasutan praadimiseks alati maapähkliõli, saab nt Umami.ee-st), keera kuumus kõvemaks, prae kanatükid läbi (kuni need on väljast pruunistunud, seest läbi küpsenud) ning maitsesta soola jt maitseainetega (mina nt pudistasin ühe kuivatatud tšillipiprakauna peale). 

Määri ahjuvorm võiga. Sega omavahel brokkoli, sibul-küüslauk ja praetud kanatükid ning vala vormi. Nirista üle paari supilusikatäie sinepiõliga ja löö peale (vuti)munad.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit kuni munavalge on tahenenud, aga kollane veel kergelt voolav. Kanamunade puhul kulub ilmselt kauem aega. Võta ahjust, nirista peale veel sinepiõli, puista soolahelbeid, jahvata pipart ja naudi soojalt. 

Kommentaare ei ole: