reede, 12. september 2014

Ülimalt lihtne krõbe seenepirukas


Et metsad on paksult seeni täis, siis ei ole minu arust midagi sobivamat selleks nädalavahetuseks kui üks krõbeda põhjaga maitsev seenepirukas, mille valmistamiseks aega ega vaeva praktiliselt ei kulu. Pirukat sobib teha kõigi meelepäraste turult või metsast saadavate seentega - lihtsalt mõnede puhul tuleb arvestada nende eelneva töötlemisega ehk enne praadimist tuleb ju teatavasti mõned seened ära kupatada :) Praadimisel tasuks aga arvestada mõnede asjadega, mis kõik on ilusti siin kirjas. 

Kui metsa ega turule ei jõua, siis kasuta poes müüdavaid šampinjone, millega saad pirukat aastaringselt küpsetada, kasvõi nt kevadel, kui mina pildil oleva piruka tegin, et varakult seenehooajaks valmis olla (retsept ilmus Laupäevaleht LP-s) :D Muuseas, kukeseente ja puravikega on see küpsetis eriti hea - järgi proovitud! Fotomaterjali küll pole, aga proovige ise ära, siis teate ;-)

Ja soovitan nädalavahetusel teha ka mõni maitsev õunakook - blogis on olemas nii lihtsaid purukooke (nt pohladega või rukkijahuga), natukene keerulisemaid küpsetisi (nt õige tainaga struudel)  kui ka gluteenivabu maiusi (nt pähklipõhjaga imemaitsev kook või karamelliste õunte ja vanillikreemiga pavlova). Minu lapsepõlvest pärineva klassikalise biskviitkattega koogi, mida me alati kodus küpsetasime, retsept ilmub aga juba homme Laupäevaleht LP-s. Kuigi koduaia antoovkad on imelised - hapud, pehmed ja head - ning küpsetamiseks parimad, siis pidin ikkagi veel täidisesse  paar peotäit pohli lisama, et oleks veelgi maitsvam (ja ilusam) ;-)

Toredat nädalavahetust kõigile!


Seenepiruka jaoks läheb vaja:
400 g võiga pärmi-lehttainast
500 g meelepäraseid seeni
1-2 küüslauguküünt
värskelt jahvatatud musta pipart, soola
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit (soovi korral)
200 g toasooja toorjuustu
peotäis hakitud petersellilehti
peotäis rukolat

Sulata tainas järgides pakendil olevaid juhiseid (eelkõige tähtaega). Rulli kõik 4 tainaplaati lahti, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (ühele plaadile mahub kaks lehte) ja lõika terava noaga u 1 cm kaugusel äärtest nö raam tainale ümber tainast mitte päris läbi lõigates. Torka "raami sees" kahvliga tihedalt läbi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit kuni pirukapõhi on kuldne. 

Lõika seened viiludeks või neljaks; viiluta küüslauguküüned peeneteks viiludeks. Prae seeni pannil või sees mõned minutid, lisa pannile küüslauguviilud ja küpseta veel, et üleliigsest vedelikust lahti saada. Maitsesta praetud seened soola, pipra ja soovi korral ka muskaatpähkliga.

Võta küpsetatud pirukapõhjad ahjust ja laota toorjuust ühtlaselt neljale plaadile "raami" sisse. Puista peale praetud seened (jaga need samuti nelja plaadi vahel ära) ja küpseta veel 5 minutit. Ahjust väljavõetud pirukale puista hakitud peterselli ja rukolalehti. Väga hea nii ahjusoojana kui ka jahtunult!

Kommentaare ei ole: