esmaspäev, 22. september 2014

Kanaroog valge veini ja sinepiga



Kui sõbrad käivad külas ja veini jääb järgi, siis tuleb väärt jook loomulikult ju toidu sees ära kasutada, onju?! See kastmega kana sündis tänu ühele mõnusale Chablis'le, millest eelmisel õhtul sai vaid klaasike ära joodud. Tavaliselt on risoto (nt peedirisotos saab ka punase veini ära kasutada) selleks roaks, kuhu eelmisel õhtul või veelgi varem avatud vein sisse kallata, kuid kuumal suvel polnud eriti selle järgi isu, niiet tuli kergemaid lahendusi leida. Üks variant, mis mulle endale väga meeldib, on kanaroog, kuhu sai ka sinepit seltsiks sokutatud. Valmistasin seda toitu suisa rohkem kui korra, sest see paks sinepine sibula ja tüümianiga kaste oli üllatavalt mõnus:)

Siin aga suurepärane artikkel kõigile toidusõpardele ehk mõned teada-tuntud vanad tõed ning head nipid, kuidas süüa teha ;-)

Head kokkamist ja toredat nädalat!

Vaja läheb:
u 800-900 g nahata ja kondita kana rinna- v kintsufileed
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1 suur sibul
4 küüslauguküünt
5 dl kanapuljongit
2-3 dl valget veini
6 sl sinepit
peotäis hakitud tüümianit
1-2 sl võid

Haki sibul ja küüslauk peenelt. Lõika kana suurteks tükkideks, nt kintsufileed pooleks, rinnafileed kolmeks. Kuumuta pannil õli ja pruunista kanafileed selles mõlemalt poolt, võta pannilt, lisa natukene võid ja prae sibulat madalal kuumusel u 8 minutit aeg-ajalt segades kuni see on pehme ja klaasjas. Lisa küüslauk ja prae veel paar minutit. Lisa pannile vein, puljong, sinep ja hakitud tüümian ning lase kergelt keema tõusta. Aseta kana pannile tagasi ja kuumuta veel keskmisel kuumusel 10-15 minutit (sõltuvalt tükkide suurusest) kuni kana on läbi küpsenud. 

Võta kana pannilt ära, lase pannile jäänud vedelikul keema tõusta ja keeda u 15 minutit kuni kaste on paksenenud ja läikiv. Sega vispliga sisse või ja jahvata veel musta pipart. Tõsta kaste kanale ja puista peale tüümianilehti. Serveeri koos kinoa, riisi või värske kartuliga; kõrvale naudi valget veini ;-)

Kommentaare ei ole: