kolmapäev, 15. oktoober 2014

Mee ja kaneeliga röstitud ploomid


Söögem ploome! :) Ploomid soodustavad seedimist ja aitavad tänu suurele pektiinisisaldusele organismist liigset vett välja viia, samuti seovad selles sisalduvad kiudained soolestikus ebasoovitavaid ühendeid ega lase neil imenduda. Neis puuviljades olev kaalium aitab reguleerida meie kehas liigset naatriumisisaldust. Lisaks märkimisväärsele kaaliumisisaldusele on ploomis ka teised mineraalained nagu magneesiumi-, kaltsiumi- ja fosforiühendid. Mikroelementidest on esindatud rauaühendid, boor, tsink, kroom ja mangaan. Vähesel määral on viljades B-rühma vitamiine, kuid see-eest on ohtralt orgaanilisi happeid (peamiselt õun- ja sidrunhape).
Kõige maitsvamad ja kasulikumad on muidugi just värsked ploomid, sest neis on ohtralt C-vitamiini. Seega tasub alati sügisel juhust kasutada ja neid kasulikke vilju süüa nii palju kui koduaias on või turult jaksab koju tuua :)

Ahjus saab aga ploome küpsetada aastaringselt, sest see on suurepärane võimalus valmistada mõnus magustoit minimaalse ajakulu ja vaevaga - aseta vaid koostisained vormi ja ülejäänud töö teeb ära juba ahi. Küpsetatud ploomid sobivad söömiseks nii sooojalt kui ka külmalt, kusjuures külmkapis säilivad need mitu päeva. Eriti head on need kaneelimekiga puuviljad kohupiima- või toorjuustukreemi, Kreeka jogurti või vanillijäätisega. 

Mina olen ahjus röstitud ploome kasutanud ka juustukoogi kattena, sest muidu seda ülesannet täitvad kodumaised vaarikad, mustikad ja maasikad on kahjuks juba selleks korraks otsa saanud, kuid ploomid oma hapuka maistega on ideaalseks lisandiks magusale ja kreemisele koogile. Selleks lõika ahjus röstitud ploomid pooleks, eemaldanud kivid ja aseta juustutordile. Seejärel vala ahjuvormi jäänud vedelik kastrulisse, keeda kokku paksuks mõnusaks siirupilaadseks kastmeks, jahuta ja nirista koogile.

Vaja läheb:
700 g ploome
1 suure apelsini mahl
3 kaneelikangi
3 sl vedelat mett
Aseta ploomid vähemalt 1 l mahutavusega ahjupannile ühe kihina. Vala peale apelsinimahl, aseta ploomide vahele kaneelikangid, nirista peale mesi ja sega kergelt läbi. Küpseta 180 kraadises ahjus sõltuvalt ploomide suurusest 30-45 minutit, kuni ploomid on pehmed, kuid ei ole lagunenud, vaid hoiavad ilusti oma kuju.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev. Tegin juurde veel vanillijäätist. Jõulud tulid äkki meelde:).

Silja Luide ütles ...

aitäh, mul on väga hea meel seda kuulda :)