teisipäev, 27. jaanuar 2015

Pehme ürdisai (gluteenivaba)



Olen ürtidega saia valmistanud väga palju kordi, sest see on imeliselt lihtne ja kiire ning sealjuures ka väga hea :) Asjade kokkusegamine võtab reeglina aega u 5 minutit (ok, koos kõigi koostisosade väljaotsimise ja pärast kappidesse tagasi panekuga kulub max 10 minutit), niiet raske on sellele saiale konkurente leida ;-)

Olen seda küpsetanud nii värske tüümiani ja rosmariiniga kui ka neist ainult ühega. Kui sul aga kumbagi kodus pole, siis lisa nt 1 sl kuivatatud tüümiani või punet. Samas võid aga ürdid ka täitsa ära jätta. Enamasti segasin tainasse peotäie päevalilleseemneid ja teise kõrvitsaseemneid, samuti sobivad linaseemned  ning hakitud pähklid ja mandlid.

Olen kasutanud ürdisaia küpsetamisel oma kõige väiksemat silikonvormi (pikkus u 12 cm), mis on eriti mugav, sest võiga määrimine ja küpsetuspaberist riba lõikamine jäävad samuti ära. Kui teen nö normaalsuuruses piklikkusse leiva/keeksivormi (minu oma on 28 cm pikk), siis soovitan koostisosade kogust kahekordistada, sest muidu on see sai liialt madal/õhuke/kitsas - ma ei teagi, mis siis õige omadussõna oleks :)

Linajahu saab jahvatada ise kodus kohviveski abil linaseemnetest, samuti osta poest. Seda valmistab nt Kaarli talu. Hoida tuleks valmis linajahu külmkapis, et kaitsta seda rääsumise eest. Sellised rasvased jahud (sh mandlijahu) säilivad just külmas kõige paremini, sest need on hästi õlirikkad.

Sai on minu arvates eriti maitsev soojana, sest koorik on siis veel pealt krõbe. Jahtunult on ka väga hea ja kui leib kilesse või küpsetuspaberisse mässida, siis säilib see ilusti mitu päeva. 



Vaja läheb
230 g mandlijahu
30 g linajahu
1 tl soodat
1 tl soola
4 suurt muna
1 sl vedelat mett või vahtrasiirupit
2 sl (extra virgin) oliiviõli
1 sl õunaäädikat
kokku u peotäis tüümiani- ja hakitud rosmariini lehti

Sega omavahel mandli- ja linajahu, sool ning sooda. Teises kausis sega omavahel kergelt lahtiklopitud munad, mesi või siirup, õli ja õunaäädikas, lisa kuivainetele ning sega ühtlaseks. Sega hulka ka tüümianilehed ja hakitud rosmariin(ilehed). Vormi tainast päts või aseta korralikult võiga määritud leivavormi (põhjas võiks olla küpsetuspabeririba) ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 25-30 minutit kuni keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 5 minutit vormis taheneda ja tõsta siis restile jahtuma. 

4 kommentaari:

Alice ütles ...

Olen saia 2x teinud ja mõlemal korral jäi see seest veidi tooreks. Keeksivorm on väike, nii nagu retseptis soovitad. Sissetorgatud tikk on mõlemal korral puhtalt välja tulnud. Esimene kord küpsetasin 25 min, teine kord 29 min, kauem ei julgenud, sest kook oli ikka väga pruun juba. Kasutasin pöördõhku ja küpsetasin 2. ahjutasemel, 175 kraadi. Mida võiksin edaspidi muuta, et sai kenasti küpse saaks?

Silja Luide ütles ...

Soovitan pöördõhu režiimi mitte kasutada, vaid tavalist kahepoolset küpsetamist. Pöördõhk küpsetab tugevamalt ja selle kasutamise korral tuleks ahju temperatuuri tavaliselt u 20 kraadi alandada võrreldes retseptis kirjas olevaga.

Kairit ütles ...

Minul küpses küll kõik kenasti ära ja sai väga maitsev. Lisasin ka teelusikatäie psülliumit.

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, Kairit! ma ise olen seda saia nüüdseks juba hästi palju kordi teinud (täpselt nii nagu retseptis kirjas) ja ise ka väga rahul :)