teisipäev, 6. jaanuar 2015

Lihapallid vürtsikas tomatikastmes - talvine lemmik!


Tomatikastmes lihapallid on minu jaoks just sügistalvine mõnusalt soojendav roog, mida pikkadel pimedatel õhtutel valmistada ja endale meelepäraselt vürtsikaks timmida. Kuigi see on ülilihtne kodune toit, olen seda korduvalt isegi külalistele pakkunud ja ainult kiita saanud - eks juurdevõetud portsud ja tühjad taldrikud räägivad muidugi enda eest ;-)

Lihapallid teen nii, nagu siin kirjas, enamasti kasutan Maks&Mooritsa veisehakkliha. Hakin lihasegusse alati lisaks muudele maitseainetele mõnda ürti sisse - sel korral oli selleks värske rosmariin ja paar rosmariinioksa lisasin veel kastmesse. Kastet jätkub ilusti kahekordse koguse lihapallide jaoks ja ausalt öeldes ma vähem kui kilost hakklihast üldse ei viitsigi neid valmistama hakata. Pigem alati suuremast kogusest, nt kui tegin õhtusöögi kaheksale, siis sai paraja koguse just kahest kilost lihast.

Spinati praen ma enne kastmele lisamist võis läbi, aga sel päeval, kui õnnestus lõpuks roast pilti teha, seda köögivilja paraku poes saada ei olnud. Kuid ega spinat polegi siin oluline koostisosa -  lisan seda pigem tervislikkuse kui maitse täiustamise eesmärgil ;-) Juurde keedan reeglina pruuni riisi, aga sobib ka kartulipuder, kinoa või pasta. 



Tomatikaste:
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
2 sl tomatipastat
2 X 400 g purustatud tomateid
2 dl kanapuljongit
1 kuhjaga sl (pruuni) suhkrut
maitse järgi oreganot, tšillihelbeid, soola, pipart, meelepäraseid värskeid v kuivatatud ürte (tüümian, rosmariin, basiilik)
100 g spinatit (soovi korral)

Haki sibul peenelt, purusta küüslauguküüned. Prae sibulat pannil või sees aeg-ajalt segades 10 minutit kuni sibul on klaasjas, lisa purustatud küüslauguküüned ja prae veel minut. Tõsta sibul ja küüslauk pannilt potti ning prae pannil tomatipasta kergelt segades läbi (kulub u paar minutit). Tõsta ka tomatipasta potti, lisa ülejäänud ained ja lase 10-15 minutit keeda, kuni kaste on mõnusa konsistenstiga.

Sega hulka spinatilehed, ahjus küpsetatud või pannil praetud lihapallid ning serveeri koos keedetud pruuni riisi, kinoa või pastaga. 

Kommentaare ei ole: