kolmapäev, 8. juuli 2015

Kreemjas juustukook maasikate ja halvaaga

Turuletid on küll magusatest maasikatest ning muust heast ja paremast värskest (kodumaisest) kraamist lookas, aga ilm on jälle selline nagu on ... Ju siis see kolm päeva Eesti suve sai selleks korraks läbi! Tegelikult tuleb õnnelik olla, et suisa kaks neist imeilusatest päikselistest ilmadest juhtusid olema nädalavahetusel ;-) Mina sain pühapäeva õhtul Valgerannas isegi oma selle aasta esimese ujumise tehtud ja merevesi oli üllatavalt soe.

Kui keegi soovib aga tänast vihmast ja sombust suveõhtut kasulikult mööda saata, siis viimaste andmete kohaselt on veel paar vaba kohta Gourmet Coffee City's kell 19.00 toimuvale koolitusele, mille kohta info on olemas siin. Tulge ja teeme koos mõned hõrgud, aga tervislikud magustoidud! :)

Allolev retsept ja jutuke ilmusid paar nädalat tgasi Laupäevaleht LP-s; sel laupäeval oli samas lehes minu poolt lihtne mandlijahuga rabarbrikook hooaja lõpetuseks. Tänases Eesti Ekspressis on aga üks tõeliselt hea ja tummine šokolaadikook, mis samuti maasikatega nautimiseks sobib.


Kodumaised sooja päikese käes küpsenud marjad ei ole mitte ainult magusad, vaid ka pakatavad kasulikest ainetest. Lisaks vitamiinidele (C-, B-rühma ja E-vitamiinid, foolhape ja karotiin) ning mineraalainetele (näiteks raud, magneesium, kaalium) sisaldavad aedmaasikad orgaanilisi happeid, sealhulgas ravitoimelist salitsüülhapet. Maasikmarjade keemiline koostis on suisa nii rikkalik, et selle kõiki komponente ei olevat veel isegi avastatud. Maasikaid, samuti selle taime õisi, varsi ja lehti, on rahvameditsiiinis kasutatud erinevate tõbede ja vaevuste ravimiseks, alates südame- ja veresoonkonnahaigustest, lõpetades halva hingeõhu peletamise ja igemete tervendamisega. “Majas, kus süüakse maasikaid ja mustikaid, pole arstidel midagi teha”, olevat üks tuntud arst kunagi öelnud.
Maasikad tasuks võimalikult kiiresti pärast korjamist ära tarvitada ning mitte säilitada neid külmkapis. Kui pead marjad siiski külma panema, siis ei soovitata hoida neid seal üle paari päeva. Külmkapis tuleks maasikad laotada majapidamispaberile, sest muidu on hallitus niiskuse tõttu kiire tekkima. Maasikate maitseomadused on parimad toatemperatuuril, seega võta marjad külmast välja vähemalt 30 minutit enne söömist.
Lihtsaim viis maasikaid serveerida on need pärast puhastamist natukese musta pipraga segada, sest viimane võimendab looduslikku magusust ilma ise täiendavat maitsenüanssi lisamata.
Halvaa-juustukook maasikatega
Põhi:
200 g täisteraküpsiseid
60 g võid
2 sl pruuni suhkrut (nt fariinsuhkur, muscovado)
Täidis:
200 g maasikaid vm marju (nt vaarikaid, kivideta kirsse, kultuurmustikaid)
200 g (1 pakk) halvaad
400 g toasooja toorjuustu
100 g suhkrut
100 g hapukoort
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
1 tl vanilliekstrakti või 2 sl vanillisuhkrut
3 suurt toasooja muna
Katteks:
maasikaid ja muud meelepärast, nt tükeldatud halvaad, hakitud šokolaadi, röstitud mandlilaaste
Põhja jaoks purusta küpsised ning sega need sulatatud või ja suhkruga ühtlaseks. Suru 24 cm läbimõõduga lahtikäiva küpsetusvormi põhja (põhi võiks olla eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud). Aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi.
Lõika väikesed maasikad pooleks, suuremad marjad neljaks ja halvaa väikesteks tükkideks. Vispelda toorjuust suhkruga, seejärel sega hulka hapukoor, kohupiimapasta, vanilliekstrakt või -suhkur ja munad. Laota maasikatükid vormi koogipõhjale, puista ühtlaselt peale hakitud halvaa ning vala seejärel toorjuustusegu. Küpseta kooki ahjus 170 kraadi juures 50-60 minutit kuni kook on tahenenud (keskosa võib võdiseda). Tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook aseta külmkappi tahenema vähemalt mõneks tunniks. Enne serveerimist kaunista maasikate jm meelepäraste lisanditega.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millist toorjuustu Sa oma kookide puhul kasutad? Võrdlesin poes Farmi köögi toorjuustu ja La fresca laktoosivaba. Selgus, et viimane on tehtud hoopis kohupiimast ja sisaldab vähem rasva. Toorjuustu koogi puhul tuleks vist ikka rasvasemat eelistada?

Silja Luide ütles ...

Kasutan peamiselt Farmi ja Philadelphia toorjuustusid. Ma ise eelistan kindlalt klassikalisi ehk nö tavalise rasvasisaldusega variante ja pole kunagi light toorjuuste kasutanud (La Frescat samuti mitte), aga mõnede inimeste arvates on need juustukoogi sees ok. Ilmselt tasub katsetada, et kui lahjema versiooni kasutamisel koogi tekstuur ei kannata, siis võib vast ka seda kasutada, et kook pisut vähem rammusam oleks ... Seda muidugi juhul, kui pisut väiksem kaloraaž on oluline. Ma ise soovitaks pigem teha ikkagi korraliku koogi ja võtta lihtsalt pisut väiksema tüki ;-)