reede, 10. juuli 2015

Hooaja lõpetuseks mandlijahuga rabarberikook (gluteenivaba)


Kodumaised maasikad on juba kohal ja kaugel ei ole enam seegi aeg, mil saame maiustada muude magusate marjadega. Seega on hetkel veel viimane aeg tõmmata joon alla rabarberihooajale.  Rabarberit võib tarbida juuli keskpaigani, kuna selle korjamine tuleb lõpetada kaks kuud enne vegetatsiooniperioodi lõppu, et taimed saaksid järgmiseks aastaks toitaineid varuda. Pealegi muutuvad vanemad rabarberivarred puisemaks ning nende koor paksemaks, mistõttu toidus kasutamiseks oleks soovitav need eelnevalt koorida. Väited, justkui varakevadises rabarberis oleks rohkem vitamiine, mistõttu see meile kasulikum on, ei pea küll paika, see-eest aga tasub arvestada sellega, et vanemas viljas on rohkem oblikhapet. Kuna oblikhape seob kaltsiumit, siis ei ole see meie tervisele suurtes kogustes kasulik ning võib häirida organismi kaltsiumiainevahetust.

Tänu selles sisalduvatele orgaanilistele hapetele (õun-, sidrun- ja oblikhape) on rabarber tõeliselt hea hapukas lisand magususe tasakaalustamiseks igasugustesse kookidesse ja muudesse magustoitudesse. Ilmselt selles rabarbri populaarsus seisnebki, sest tegemist ei ole just ülemäära tervisliku taimega. Kuigi toiduks kasutatavad varred - erinevalt lehtedest - otseselt kahjulikud ka ei ole. Kusjuures, tegelikult ei ole üldse korrektne kasutada terminit "vars", sest botaaniliselt on tegemist leherootsudega.

Rabarberi puhul on küll tegemist aedviljaga, aga Ameerika Ühendriikideks leidis kohus 1947. aastal, et õigusliku regulatsiooni ja tollimaksude tähenduses on tegemist hoopis puuviljaga, kuna "seda kasutatakse kui puuvilja". Et kohtuotsused on sealmaal teatavasti seadusejõuga, siis kehtib soodsam ehk puuviljadele kohaldatav maksumäär rabarbri riiki sissetoomisel siiani.


Koogiretsept koos ülal olnud jutuga ilmus eelmisel laupäeval LP-s. See on üks mahlane ja väga mõnus pehme kook, millele kardemon või kaneel särtsu annavad. Kasutasin tavalist mandlijahu. Kooki saab teha ka selle mandlijahuga, kuid sel juhul tuleks lisada 30 g võid, 20 g suhkrut ja 100 g rabarberit ehk kokku siis 160 g võid, 150 g suhkrut ja 400 g rabarbritükke. Rabarbri võib asendada ka maasikate vm marjadega (nt (kultuur)mustikad, sõstrad, kirsid), sügisel aga hoopid tükeldatud hapukate õuntega.

Vaja läheb:
130 g toasooja võid
130 g (pruuni) suhkrut (kasutan heledat muscovado't)
4 toasooja muna
250 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
300 g rabarberit

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks ja lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lõika rabarber u  0,5 cm viiludeks. Sega omavahel kuivained ja lisa kuivainete hulka rabarberitükid. Vala kuivaine-rabarberimass või-munavahu hulka ja sega õrnalt segamini. Tõsta tainas 24 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga üleraputatud (lahtikäivasse) vormi ja silu pind.

Aseta vorm ahju ja küpseta 170 kraadi juures 30-40 minutit kuni koogi keskossa sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil 10 min vormis enne lahtilõikamist taheneda. Eriti hea on see kook soojalt koos vanillijäätisega, aga lisandiks sobivad ka vahukoore- ja toorjuustukreemid. Jahtunud koogile võid sõeluda tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: