laupäev, 7. november 2015

Jogurti-juustu marmorkook marjadega homseks isadepäevaks


Homme on taaskord isadepäev! Selleks puhuks ilmusid tänases Laupäevaleht LP-s kolm lihtsat ja maitsvat retsepti - klassikaline Kass Artur, juustukook väikese mustikaga ja kohviporteriga šokolaadikook. Julgen neid kõiki soojalt soovitada nii isadele küpsetamiseks kui ka muidu maiustamiseks :)

D-kokaraamatusse sai aga homse tähtsa päeva puhul üks mõnusalt kreemine šokolaadi, isekorjatud  hapukate pohlade ja kergelt krõbeda toortatrajahust gluteenivaba põhjaga juustukook, mis meeldib nii lastele kui ka meestele, naistest rääkimata :D Olen seda mitu korda teinud katsetades erinevaid variante ja alati kiidusõnu kuulnud olgu koogi saajaks ja/või sööjaks siis mu sugulased, hea tuttav fotograaf ja tema pere või kõige lähedasemad:) Ei pea vist mainima, et mulle endale meeldib see kook samuti väga ;-)

Et täna olevat Rootsis Kladdkaka päev, siis loomulikult soovitan seda küpsetist, kuna tegemist on superlihtsa suussulava rootslaste lemmik-koogiga! Aga lisaks Kass Artur'ile on ka vana hea Kirju Koer hea variant isa üllatamiseks ;-)

Palju õnne ja ilusat isadepäeva kõigile tublidele isadele! Ja eriti soojad õnnesoovid muidugi mu enda isale :)


Tainas:
70 g toortatrajahu
60 g maisijahu
20 g magustamata naturaalset kakaopulbrit
50 g pruuni suhkrut (hele v tume muscovado)
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
70 g külma võid
1 külm muna

Taina valmistamiseks sega omavahel sõelutud jahud, kakaopulber, suhkur, sool ja küpsetuspulber. Haki noaga või näpi sisse tükkideks hakitud või nii, et tainas meenutaks jämedat saiapuru. Lisa muna ja sega ühtlaseks taignaks. Suru tainas  (vajadusel kasuta veel pisut tatrajahu, et tainas sõrmede külge ei jääks) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi võiks olla kaetud küpsetuspaberiga. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmas.

Kui soovid, saad valmistada põhja ka küpsistest. Selleks võta 180 g küpsiseid ja 1 kuhjaga sl pruuni suhkrut (muscovado, fariinsuhkur), sega need läbi 70 g sulatatud võiga ja suru 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmas.

Täidis:
300 g (2 karpi) toasooja šokolaadi toorjuustukreemi
370-400 g (1 tops) paksu maitsestamata jogurtit
150-200 g (1 karp) toasooja maitsestamata toorjuustu
6 sl peensuhkrut
2 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
100 g pohli vm marju

Aseta šokolaaditoorjuust kaussi ja sega visplit kasutades läbi 100 g maitsestamata jogurti, 1 sl suhkru ja 1 munaga. Teise kaussi aseta ülejäänud 300 g jogurtit ning sega see läbi tavalsie toorjuustu, 5 sl suhkru, vanillisuhkru ja 2 munaga.

Laota valge juustukreem põhjale, vala tumeda šokolaadi kreem peale ja tõsta nuga kasutades kihte segamini, et tekiks marmorjas muster. Puista ühtlaselt peale marjad ja suru neid pisut täidise sisse. Küpseta kooki ahjus 170 kraadi juures 1 h. Tee ahjuuks praokile ja jäta kook ahju jahtuma. Lase koogil vormis täielikult jahtuda. 

Hoia kooki vähemalt paar tundi enne lahti lõikamist külmkapis, veel parem üleöö, sest see on parim külmana. Kaunista marjade ja tumeda šokolaadi laastudega.



Kommentaare ei ole: