neljapäev, 26. november 2015

Šokolaadi-pähkli purukook kõrvitsaga ja toidu-uudised

Esmaspäeval kuulutati välja Eesti parimad restoranid, mis on kirjas elektroonilises restoranijuhis "Eesti Maitsed 2016". Sel aastal kuulub edetabelisse 69 restorani ja see asendab varasemat 50 parima resto pingerida, sest Eestis on häid söögikohti rohkem, kui 50 hulka ära mahuks. Sellest aastast alates on söögikohad jaotatud nelja erinevasse kategooriasse: meistriklassi, kõrgklassi, väga head ja "lihtsalt" restod. 25 parimat pääsesid ka restoranigiidi White Guide Nordic, mis tutvustab Põhjamaade 300 juhtivat söögikohta ning tuleb meie kõigi rõõmuks peagi raamatupoodidesse müügile.



Teise põneva asjana valis Leibur taaskord välja parima koduleiva. Sedakorda leidis konkurss aset peenleibade kategoorias ja võistlusele esitati ligi 300 retsepti, millest finaali pääses 11. Võitjaks osutus esmakordselt mees, sümpaatne härra Allan Toodo Pärnumaalt, kes eelmisel aastal pidi teise kohaga leppima. Tema leiva eripäraks oli pomerantsi lisamine ja peenleiva retsepti käis ta isegi raamatukogus otsimas, sest erinevalt tavalise rukkileiva omast on selle tegemisõpetus oluliselt spetsiifilisem ja vähem levinud. Õnneks on meil kõigil peagi võimalus "Allani peenleiba" ka ise proovida, sest nagu neljal varasemal aastalgi, võtab Leibur selle leiva tootmisesse ja järgmise aasta esimses pooles on see juba poelettidel. 

Žürii töö oli kahtlemata väga raske, sest ise kohapeal kõiki finaali 11 võistlustööd maitstes, millest ülal asuvad pildid tegi Kristi Kamenik, oleks minul küll olnud niivõrd ühtlaselt hea tasemega konkurentsis just see parim peenleib välja selgitada :) Osa võttis ka eelmise aasta võiduleiva autor Eve-Kati Mägi, kelle müügil olev seemneleib on minu arvates tõeliselt maitsev!


Täna, novembri viimasel neljapäeval tähistatakse USA-s tänupüha, mille puhul valmistatakse tavaliselt kalkunit ja kõrvitsapirukat. See vürtsikas šokolaadi ja pähklitega kõrvitsakook on oluliselt lihtsam, kui klassikaline tänupühade pirukas, kuid sobib vähemalt sama hästi nii tänaseks õhtuks kui ka muul ajal nautimiseks. Võtsin selle laupäeval sünnipäevale kaasa ja arvestades tagasisidet nii kohapeal kui pärast meili teel (nt sünnipäevalapselt: "väga väga maitsev kook oli!"), julgen seda soovitada küll:) Ja kindlasti läheb see lähiajal ka mu enda köögis kordamisele, sest kõrvitsaid on keldris pärast nädalavahetuse kõrvitsatoitude "rallit" ikkagi veel alles rohkem kui üks :)

Kõrvits annab küpsetisele lisaks ilusale värvusele reeglina ka mõnusa mahlakuse, mis teeb sellest suurepärase köögivilja igasuguste kookide sisse olgu selleks siis brownie, juustukook, mahlased muffinid vm mõnus küpsetis. Seekord lisasin koogi tainasse ja peale tumedat šokolaadi, samuti kaneeli ja pähkleid ning karamellist maitset lisavat pruuni suhkrut.

Kõrvitsapüreed saad valmistada nii, kui aga kasutad juba valmis püreed sügavkülmast, siis kindlasti sulata ja nõruta see tihedal sõelal üleliigsest veest. 

Purukate:
50 g pruuni suhkrut (nt demerara, fariinsuhkur, hele muscovado)
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl jahu
40 g külma võid
50 g hakitud šokolaadi
100 g hakitud Kreeka v sarapuupähkleid v mandleid

Kook:
260 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
2 tl jahvatatud kaneeli
120 g toasooja võid
80 g pruuni suhkrut (fariinsuhkur v hele muscovado)
100 g peensuhkrut
3 toasooja muna
1,5-2 tl vanilliekstrakti
1 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
1,5 dl kõrvitsapüreed
100 g hakitud tumedat šokolaadi

Katte jaoks sega suhkur, kaneel ja jahu läbi, lisa tükeldatud külm või ja töötle noaga hakkides või näppudega purutainaks. Sega hulka tükeldatud šokolaad ja hakitud pähklid ning aseta segu külmkappi. 

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri, soola, sooda ja kaneeliga. Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks (u 5 minutit), lisa ükshaaval munad, seejärel vanilliekstrakt. Lisa kõrvitsapüree ja jogurt v keefir, seejärel jahusegu ning sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Proovi vältida ülesegamist - sega täpselt nii vähe kui saad. Sega hulka ka tükeldatud šokolaad. 

Aseta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm läbimõõduga vormi, puista peale külmas olnud purukate ja küpseta ahjus 175 kraadi juures u 40 minutit kuni koogi keskossa sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Jahtunud koogile võid soovi korral sõeluda peale tuhksuhkrut. Parim on see küpsetis soojana, kuid ka jahtunult ei jäta kedagi külmaks ;-) 


Kommentaare ei ole: