laupäev, 19. detsember 2015

Imehea sidrunikreemi-juustutort Lialt

Jõulud ongi peaaegu käes ja varsti on lootust pisut valgematele päevadele, sest talvine pööripäev on juba teisipäeval. Ja kaugel see kevadki enam on ;-) Lootus, et jõulud tulevad valged, ei ole veel kustunud, aga no kui tule, siis pole ka ju hullu - tore on ikkagi :) Just mõtlesin ükspäev sellele, et mis võiks mu eelmise aasta lemmik-lugu olla ja ilmselt see (mis hetkel ka igati hästi teemasse sobib) ongi see :)

Kui on soovi jõululauale valmistada klassikalist inglisepärast jõulukeeksi, siis täna on LP-s ohtrate puuviljade (ja alkoholiga) nisujahuta küpsetise retsept. Blogis on olemas juba kaks jõulukeeksi - üks traditsiooniline, kuid gluteenivaba, ning teine tõeliselt lihtne ja kiire rikkalikult kuivatatud puuvilju sisaldav hõrgutis.

Kirjutasin Laupäevaleht LP-sse paar nädalat tagasi loo kolmest Tallinna kohvikust, kus on suurepärased koogid, saiakesed jm pagari- ja kondiitritooted. Et lehes oli jutt lühendatud kujul ja et see Maiasmoka kohvikus pakutav Lia kook on ikka hullult hea, siis jagan nüüd siingi retsepti. Tordis on ideaalselt tasakaalus magus ja hapu ning sefiir teeb koogi mitte ainult maitsvamaks, vaid ka pidulikumaks, niiet julgen seda kooki jõululaualegi soovitada! :)

Foto autor on Jaan Heinmaa

Maiasmokk on Tallinna vanim järjepidevalt tegutsenud kohvik. Kuigi esimesed märkmed suhkrupagari poe kohta selles Pikal tänaval asuvas majas on pärit juba 1789. aastast, siis Maiasmoka sünniaastaks loetakse ikkagi 1864, mil baltisakslane Georg Johann Stude ostis ära samas hoones tegutsenud kondiirtiäri ja avas selle juurde kohviku. Just Stude hakkas valmistama kuulsaid martsipanikujukesi, millega varustati isegi Vene tsaari peret Peterburis. Studel oli kuni esimese maailmasõjani firmakauplus ka Moskvas. Õnneks jäi martsipanikujukeste tegemise tradistioon au sisse ka pärast kohviku riigistamist 1940.a. ja on siiani säilinud, mil kohvik töötab kommikvabrik Kalevi tütarettevõttena.


1980.-ndatel laienes kohvik teisele korrusele, sai endale nimeks Maiasmokk ja muutus nii populaarseks, et sinna pääses tihti vaid tutvusi kasutades. Vahepeal suletud olnud teisel korrusel  taasavati sel sügisel stiilipuhas ja hubane söögikoht, kus saab lisaks maiustamisele ka sooja toitu nautida.


Et koogivalikut veelgi laiendada, alustati mõni aeg tagasi koostööd tuntud kokaraamatute autori Lia Virkusega, kelle retseptide järgi on valminud mitmed kohvikus müügil olevad koogid. Lia loodud on ka siinne hõrk sidrunikreemi-juustutort, mille retsepti leiab tema raamatust “Lia tordid kaunil Kärdik keraamikal”.


Sidrunikreemi-juustutort
Sidrunikreem:
2 muna
1 suur munakollane
1 dl sidrunist pressitud mahla (u 2 sidrunit)
1 dl suhkrut
60 g võid
Põhi:
200 g kaeraküpsiseid (nt Digestive)
100 g võid
2 sl pruuni suhkrut
Täidis:
600 g maitsestamata toorjuustu
2 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
2,5 sl kartulijahu
1,5 dl hapukoort
2 muna
1 munakollane
sidrunikreemi
Itaalia besee:
4 munavalget (130 g)
0,75 dl vett
1,5 dl suhkrut
Valmista esmalt sidrunikreem. Vispelda munad ja munakollane kastrulis ühtlaseks. Lisa sidrunimahl ja suhkur, vispelda taas ühtlaseks. Kuumuta tasasel tulel pidevalt vispeldades, kuni kreem pakseneb. Tõsta kastrul tulelt ja lisa tükkidena või. Sulata või segades ja lase kreemil jahtuda. Pane sidrunikreem vähemalt neljaks tunniks külmikusse.

Põhja valmistamiseks purusta küpsised, sega suhkru ja sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Pane 15 minutiks külma. Siis küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit ning lase ahjust väljas jahtuda. Ahju kuumus tõsta samal ajal 200 kraadini.

Täidise tarvis vahusta toorjuust suhkrutega. Lisa kartulijahu ja vahusta 3–4 minutit. Siis lisa mikserdades hapukoor ning ükshaaval munad ja munakollane. Mikserda korralikult läbi. Kalla vaht vormi põhja peale ja küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit. Alanda kuumus 110 kraadile ja küpseta veel 45 minutit. Lülita kuumus välja ja lase maiusel ahju järelkuumuses küpseda 20 minutit. Siis lase jahtuda. Tõsta küpsetis 6–12 tunniks külma, et täidis tahkuks täielikult.

Vahetult enne serveerimist vahusta besee jaoks munavalged kõvaks vahuks. Kuumuta vesi ja suhkur 121 kraadini. Kalla suhkrulahus peene nirena munavahu hulka, samal ajal mikserdades. Vahusta madalal kiirusel, kuni munavalgevaht on leige. Määri külmast võetud tordile külm sidrunikreem. Siis pritsi või määri peale munavalgevaht. Kuumuta gaasipõletiga, kuni vahu tipud kaunilt värvuvad (või küpseta ahjus 225 kraadi juures 2–3 minutit).

2 kommentaari:

Liina ütles ...

Tere! See kook tundub väga maitsev. Tekkis küsimus, et kas sidrunikreemi all on mõeldud ingl. k. lemon custard'i? Head alanud aastat!

Silja Luide ütles ...

Jah, see sidrunikreemi retsept siin on küll täitsa klassikaline lemon curd. Head alanud aastat Sullegi, Liina! 😊