reede, 8. detsember 2023

Imehea kanamaksapasteet


Üldiselt on nii, et kui korra juba ise oled pasteeti teinud, siis ikka naljalt ei kipu enam poest seda ostma. Mul blogis on päris mitu pasteediretsepti, aga see on kindlasti üks lemmikuid, milles ühtegi asja ei muudaks :)

Kodune pasteet on suus sulav ja passib pidulauale nii kalli šampanja kui ka vähem nooblite jookidega nautimiseks. Ja kuidas see saakski mitte meeldida asi, mille sees on ehe või, krõbe suitsupeekon, konjak ja aromaatne šalottsibul, korralikult puhastatud kanamaksast rääkimata. Pasteeti saab muidugi aastaringselt teha, kuid pühade ajalgi on see igati asjakohane - sobib hästi nii lauale panekuks kui ka külla kaasa võtmiseks. 

Kuigi köögikombainis saab tekstuur palju siidjam kui hakkliha masinat kasutades, soovitan siiski eriliselt kreemise tulemuse jaoks pasteedi pärast köögikombainis töötlemist läbi sõela ajada. 

Kange alkoholi asemel sobib hästi mõni dessertvein. Sel juhul ei ole mett vaja lisada. Lisandiks on hea pohlamoos, väikesed marineeritud kurgid (kornišonid), marineerirud seened jm

Kui satud metsa, siis tasub ka mõned kadakamarjad korjata ja neid siis pasteedi sisse lisada. Sobivad nii rohelised kui ka tumedad kadakamarjad.

500 g (1 pakk) kanamaksa
u 2 dl piima
120 g (1 pakk) suistupeekonit
mõni kadakamari (soovi korral)
3 keskmist või 2 suuremat šalottsibulat
100 g võid
0,6 dl kanget alkoholi (konjakit, brändit või calvados'd)
1 sl mett
soola, musta pipart

Puhasta maks kelmetest, soontest ja rasvast ning jäta paariks tunniks kuni üleöö piima sisse likku. Aseta maks sõelale nõrguma ja kuivata majapidamispaberiga enne praadimist. 

Haki suitsupeekon tükkideks ja prae kuumal pannil krõbedaks. Tõsta peekon kaussi ja prae peekonist välja tulnud rasvas kanamaksa kummaltki poolt paar minutit. Maks võiks olla küll kergelt pruunistunud, kuid seest ikka roosa. Vajadusel prae maksa mitmes osas, et see pannil pruunistumise asemel hauduma ei hakkaks, ning lisa searasva, õli või selitatud võid. Kui kadakamarju kasutad, siis lisa need maksa juurde pannile. Aseta maks pärast praadimist kaussi peekoni juurde. 

Haki šalottsibulad peeneks. Kuumuta pannil või (kõik 100 g, mis retseptis kirjas) keskmisest pisut madalamal kuumusel ja küpseta selles šalottsibulat, kuni see on klaasjas. Vala pannile alkohol ning lase sibulal veel mõni minut küpseda. Kui mesi on tahke, siis lisa ka see pannile ja lase sulada. Seejärel vala panni sisu maksa juurde. 

Aseta kogu kausi sisu köögikombaini, lisa mesi, kui seda juba pannile ei pannud, maitsesta soola ja pipraga ning töötle ühtlaseks massiks. Kontrolli maitset ja vajadusel lisa soola ja/või pipart. Soovi korral aja kogu segu nüüd läbi sõela.

Aseta pasteedimass meelepärastesse anumatesse (kausid, purgid vms), lase jahtuda ja tõsta seejärel paariks tunniks külmkappi tahenema. 

Kommentaare ei ole: