esmaspäev, 25. september 2017

Lehtkapsahummus, Biomarket ja Balti Jaama turg



Balti Jaama Turg on toidusõbra jaoks suurepärane koht, kuhu ise peaaegu igapäevaselt satun. Kahjuks on seal aga vähe nö päris talupidajaid ja enamik müüjaid müüb enam-vähem ühesuguse hinnaga samade hulgimüüjate suures osas välismaa päritolu aed- ja puuvilju ning marju, kuid vahel leiab ka ausat kodumaist talukaupa ja tühjade kätega turult lahkuma pole siiani kordagi veel pidanud:)

Väga tore on Balti Jaama turu kiirtoidutänav, samuti on palju mõnusaid toiduputkasid. Eks igaüks peab ise oma lemmikud välja selgitama ja ühtegi sellist eredat must-visit kohta otseselt minu arvates ei ole, kuid paljudes on lihtsalt häid või väga häid asju:) Söögikohad on mul endal tegelikult veel suurelt osalt proovimata, sest suvel, kui turuletid on heast ja paremast värskest kraamist lookas tundub kuidagi kohatu minna (kiirtoidu)restosse sööma. Pole lihtsalt isu, kui ise saab kodus erinevatest viljadest nii palju häid asju teha, uusi retsepte katsetada ja vanu lemmikuid valmistada - küll sügisel ja talvel jõuab kõik need söögikohad ära ka proovida ;-) Need kaks, mida aga olen juba proovinud ja võin ka soovitada, on Väikese Gruusia soojad suus sulavad kohapeal valmistatud kergelt vürtsise liha- või juustutäidisega hatšapurid ning Baojaama imemaitsva veiselihaga bao’d. Mõned küll nurisevad bao saia hammaste külge kleepuva tekstuuri üle, aga mind ei ole see küll häirinud ega söömisel probleemiks olnud :)



Turul on olemas kala- ja lihahall, samuti otse Itaaliast saabuvat toidukraami pakkuvaid kohti, Muhu Pagar jms. Eks ketipoed nagu nt Juustukuningad ja Kalevi kommipood on sellised nagu igal pool - lihtsalt minu jaoks on see tohutu suur eelis, et ma ei pea enam kuskile nende külastamiseks sõitma, vaid need on kohe mu kodu juures (5 min jalutada). Lisaks saan ma tavaliselt lilledki nii koju kui ka külla viimiseks enamasti turult; Kaberneeme kandis kasvatatud liiliad on minu arvates siin eriti kvaliteetsed ja kaua kestvad


Ka suure Biomarketi poe leiab, mille teeb eriliseks see, et seal on kõik mahe:) Alates kvaliteetsest Dr. Hauschka kosmeetikast, mille hulgast minulgi mõni asi vannitoas riiulil, lõpetades kohapeal valminud värskete lõhnavate pagaritoodete ja küpsetistega. Ja lisaks ka veinid, kusjuures seal proovitud valge Pinot Grigio üllatas väga meeldivalt oma maitsega, niiet ei tasu organic märgistusega/biodünaamilisi veine üldse alahinnata! Ka hinna poolest ei ole nüüd üldse kallimad, vaid pigem jäi mulje, et vägagi rahakotisõbralikud. 

Eriti meeldib mulle aga Biomarketi poliitika pakendite osas. Tõeliselt südantsoojendav on näha, et mitte iga pisikest asja ei panda kilekotti, vaid kasutusel on paberkotid, samuti korduvakasutatavad pakendid. Mulle üldse ei meeldi, kui palju kilekotte ja plastikpakendeid pidevalt suures koguses mõttetult võetakse ja kohe ka ära visatakse ... Kusjuures, isegi kohv on Biomarketis 50 senti soodsam, kui sinna oma topsiga minna;-) Mulle on selline asi ääretult sümpaatne ja võimalust pidavat kasutama paljud selle maja töötajad, kes alati oma kruusiga all poes käivad:) Tõeliselt armas! See on tegelikult üks neist väikestest asjadest, mida saad meie koduplaneedi heaks teha, aga kui me kõik kasvõi ühte asja oma käitumises muudaksime, siis oleks see kokkuvõttes juba suur samm edasi!

Ja kohvist rääkides - see on Biomarketis väga hea! Mahedad oad (eranditult kõik on sertifitseeritud organic) on röstitud Tartus Karlova Kohvis ja kohapeal on väljaõpetatud teenindajad, kes oskavad neid ka õigesti kasutada. Olen sealt mõned korrad kohvi ostnud ja see on mulle alati väga meeldinud, kuigi minu lemmik-koht, kus ma ikka väga sageli endale kohvi kaasa haaran, on hoopis allpool ja see on Surfcafe. Esiteks on neil kasutusel kvaliteetsed Coffee People’i oad ja teiseks saab filtrikohvi, mis on minu uus suur lemmik. Plaanin endalegi koju nii chemex’i kui ka korraliku filterkohvimasaina osta, et saaks ainult filtri abil valmistatud joogile üle minna. Kirjutasin filterkohvi eelistest ka Laupäevaleht LP-s kohviloo juures ja ei hakka hetkel sel teemal pikemalt peatuma, aga lihtsalt mainin lühidalt ära, et filtri abil valmistatud kohv on puhtaima maitsega ja samas ka kõige tervisesõbralikum. Kõik kohvi enda imelised nüansid tulevad läbi filtri tehtud kohvi puhul väga hästi välja ja ausalt öeldes viimasel ajal joon masina- jm kohvisid vaid siis, kui filterkohvi ei saa. Kuigi Balti jaama taga, aadressil Kopli 6 superveinivalikuga Time To Wine baari ja poe kõrval on lahe disanipood Nordic Design Home, kus samuti on väga hea kohv, mis on valmistatud Läti väikeses röstlas röstitud ubadest. Need kolm kohvimüüjat on mu lemmikud ja neis kõigis on tõesti väga hea kohv, kuid tegelikult saab kohvi veel paljudest teistest kohtadest, niiet kofeiinipuudus Balti jaama turul ega selle läheduses küll kedagi kimbutama ei peaks ;-) 

Biomarketist saab kaasa osta väga häid pagaritooteid, mis on valmistatud mahedast toorainest ning millest paljud on ka gluteenivabad, aga kindlasti soovitan proovida nende värsket võiroosi. See on lihtsalt jumalik - pealt krõbe, seest pehme ohtra võiga küpsetis! Samuti on neil suur valik väga maitsvaid hummuseid.

Kui mina keedan tavaliselt korraga ära alati terve paki (500 g) kikerherneid, siis Biomarketis on see võlu, et saad osta just täpselt endale vajaliku või meelepärase koguse ning poolikult pakki ei jää lihtsalt kappi seisma. Sama on muideks ka värskelt jahvatatud jahude ja õlidega, mida kõiki nii oma pakendi kui ka korduvkasutatava Biomarketis oleva nõuga saab mugavalt just täpselt paraja koguse koju viia. Nii täistera jahude, mis on võrreldes rafineeritud jahudega õlirikkad, samuti toiduõlidega on see mure, et need kipuvad kiirelt rääsuma eelkõige valguse ja õhu mõjul, niiet mida väiksema koguse korraga saab osta, seda parem.


Siiani olen alati teinud hummust oma vana hea retsepti järgi, sest see on juba klassikaliselt nii hea, et lisandid tunduvad liigsed. Seda enam olin Biomarketis üllatunud, kui mõnusad võivad olla erinevate maitsetega hummused alates spinatist ja brokolist lõpetades röstitud sibulaga. Ja Biomarketis on need ka väga mõistliku hinnaga ehk väidetavalt ligi poole odavamad kui mõnes teises kohas, kus neid kohapeal tehaks ja müüakse. Kuna ma pole kunagi elus ise poest hummust ostnud, siis ei saa seda väidet ei kinnitada ega ümber lükata, kuid juba maitse osas tasub kindlasti vahel kiirel õhtul ise iga pisiasja vaaritamise asemel sealt karbikene kaasa osta;-)

Mina tegin seekord hummuse lehtkapsaga, aga lisan siia ka Biomarketist saadud spinati ja brokkoliga hummuse retsepti, mida ma kevadel seal pressiüritusel käies proovida sain, kuid ise ei olegi veel teha jõudnud.

Biomarketi brokkoli-spinati hummus 

Esmalt kuumutada pannil väheses õlis läbi peotäis värsket spinatit ning aurutada 100-150 g brokkolit ning need jahutada. Seejärel panna blenderisse 350g leotatud ja keedetud kikerherneid, maitse järgi tahhiinit, jahvatatud vürtsköömneid, meresoola, oliiviõli ja sidrunimahla, lisada brokkoli, spinat ja vast poole sidruni riivitud koor ning suristada kõik kokku mõnusalt siidiseks hummuseks.

See hummus on kuue erineva hummuse seas fotol keskel, rohelist värvi :)



Kui valmistad hummuse kannmikseriga, siis aseta kõige alla vedelik, et see korralikult tööle hakkaks, ning veendu enne oma aparaadi võimsuses ja töökindluses. NB! Mul on Electrolux Masterpiece kollektsiooni kannmikser (ESB9300), mis saab ilusti hummuse valmistamisega hakkama. Masterpiece kannmikseri puhul aga väärib tähelepanu, et seda on ülimalt lihtne puhastada - pane lihtsalt vesi sisse, vajuta “Boost” nuppu ja pärast kalla vesi välja. Hiljem piisab lihtsalt kergelt pesemisest või nõudepesumasinasse panekust, aga ei ole vaja endal hakata nuustikuga terade vahelt midagi välja nühkima vms. Tõeliselt mugav!

Kannmikserit kasutades võid soovi korral tahiini asemel ainult seesamiseemneid lisada (u 3 sl), kuid lisa sel juhul kindlasti ka vähemalt 2 sl õli. 

250 g keedetud kikerherneid või 1 purk konservkikerherneid
4-5 röstitud küüslauguküünt või sama palju musta küüslaugu küüsi
40 g lehtkapsast
poole sidruni värskelt pressitud mahl
2 sl seesamiseemnepastat ehk tahiinit 
0,5-1 tl soola (maitse järgi)
0,5-1 tl jahvatatud vürtspipart 
0,5-1 tl jahvatatud paprikapulbrit 
oliiviõli 
soovi korral lisa värskelt jahvatatud musta pipart

Aseta 130 g kikerherned külma vette ja lase vähemalt 12 h seista. Kurna ja keeda pehmeks (aega kulub 35-45 minutit). Nõruta ja lase jahtuda. 

Eemalda lehtkapsalt varred ja haki peeneks. Kui kasutad värsket küüslauku, siis keera küüslauguküüned foolimisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks (kulub u 20 minutit). Lase jahtuda ja eemalda koor. Musta küüslaugu saad võtta otse pakist. 

Aseta küüslauguküüned koos vähemalt 1 dl vee, kikerherne keeduvee või konservvedliku ja kõigi ülejäänud komponentidega köögikombaini või kannmikserisse ning töötle ühtlaseks püreeks. Vajadusel lisa vett või oliiviõli. Kui soovid, jäta lehtkapsast väikesed tükid hummuse sisse, aga võid ka täiesti ühtlaseks massiks püreestada. 

Tõsta hummus serveerimisnõusse, nirista peale oliiviõli. Puista soovi korral ka mõned keedetud kikerherned ja meelepärast maitseainet. Serveeri koos meelepäraste aedviljade, krõpsude, näki- või pitaleibadega, määri kas niisama võileivale või wrap’ile või paku mõne roa juurde. Hoia hummust külmkapis õhukindlalt suletud anumas või tõmba kausile toidukile tihedalt peale. 

Kommentaare ei ole: