neljapäev, 21. september 2017

Kartuli-kaerapõhjal kukeseenepirukas ja lehtkapsa krõpsud


Pildil olev pirukas valmis küll kuu aega tagasi, aga õnneks on metsades veel praegugi ohtralt seeni ja siia sobivad ka muud peale kukeseente. Suvel kasutasin päris sageli kartuleid pirukate põhjas, sest ahjus aurutatud värsketest varajastest kartulitest jätkus alati nii küpsetiste jaoks kui ka krõbedateks ahjukartuliteks. Õnneks lehtkapsas on aga eriti hea just sügisel - võiks vist isegi öelda, et selle õige hooaeg alles algab - , sest madala temperatuuriga muutub tärklis lehtedes suhkruks ja lehtkapsa maitse paraneb oluliselt.

Toitainerikast lehtkapsast on õnneks juba päris paljudes poodides müügil ja turulgi vahel saada, sageli teatakse seda taime aga inglisekeelse nimetusega “kale”. Kuigi keegi lehtkapsast inglise keeles (ja korrektselt hääldades) kutsub, pole hullu, aga kui öelda eesti keeles “kale”, siis see on ikka väga kole. Ilmselgelt ei oska inimene sel juhul korralikult ei eesti ega inglise keelt. “Kale” on eesti keeles vaste sellistele sõnadele nagu kalk, kalgesüdametutundetujäinekülm külm pilk • inimese kohtakivist (kivise) südamegakõva (kivikõva) südamegakalgi südamegakalk kui kivikivine ülekkivikalkkõvasüdamelinerüve kalk ja rüve meesvt ka julm

Kuidas nii head ja kasulikku asja nagu lehtkapsas saab nimetada kaleks, sellest ei saa ma kuidagi aru:)

Kui on soov kas piruka juurde või niisama valmistada lehtkapsast krõpse, siis see on ülilihtne! Kuna varred on puised ja vajavad pikemat küpsemisaega, siis rebi lehed varte küljest lahti ja haki või rebi neid väiksemateks tükkideks, laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa peale soola ja pihusta või nirista meelepärast õli. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 7-10 minutit kuni lehed hakkavad tumedamaks ja krõbedaks muutuma, kuid ei ole veel pruunistunud. Pruunistamine muudab lehtkapsa mõrudaks, seega ära kindlasti kauem küpseta, sest jahtudes muutuvad krõpsud niigi veelgi krõbedamaks. Lase jahtuda ja naudi meelepäraste lisanditega. Mina krõbistan neid reeglina niisama :)


Lehtkapsa varred on liialt kõvad, seetõttu need krõpsude jaoks ei sobi. Ülejäänud varsi aga ära siiski ära viska, vaid haki u 1 cm tükkideks ja prae madalal kuumusel või sees pehmeks, kuid ära pruunista.  Võis pehmeks praetud varred võid soovi korral pirukale lisada. Võid varsi ka pehmeks keeta, samuti kasutada püreesuppides ja hautistes. 

Põhi:
100 g sõelutud toortatra- või nisujahu
50 g kaerajahu
80 g külma võid
u 100 g keedetud kartulit (2 väikest kartulit)
0,5 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
0,5 tl kuivatatud või 1 tl värsket hakitud tüümiani või punet
2 sl külma vett (vajadusel)

Tükelda või ja kartulid, aseta kõik asjad (va vesi) köögikombaini ja töötle ühtlaseks tainaks. Vajadusel lisa vett. Köögikombaini asemel saab taina teha ka käsitsi. Selleks sega kuivained omavahel, lisa kahvliga purustatud kartulid ja tükeldatud või ning töötle kas noaga hakkides või sõrmedega ühtlaseks tainaks.

Tee tainast pall, keera kilesse, vajuta lapikuks ning aseta pooleks tunniks külmkappi tahenema. Seejärel suru  tainas 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ja u 1,5 cm kõrguselt ääretele. Vorm võiks olla eelnevalt võiga määritud ja jahuga ülepuistatud, põhja võid asetada ka küpsetuspaberi.


Täidis:
1 väiksem sibul 
1 küüslauguküüs
200-300 g kukeseeni
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis lehtkapsa varsi (soovi korral)
3 muna
100 g (pool pakki) meelepärast sulatatud juustu (nt Merevaiku või Violat)
100 g kodujuustu
1 dl (vahu)koort või täispiima
serveerimiseks lehtkapsa krõpse 

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Prae sibulat pannil madalal kuumusel klaasjaks (kulub u 8 minutit), lisa tükeldatud küüslauguküüs ja prae veel minut. Lisa puhastatud kukeseened (suuremad lõika väiksemateks tükkideks) ja prae, kuni vedelik on aurustunud. Lisa veel võid, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta veel mõni minut. Kui soovid, lisa ka tükeldatud ja võis pehmeks praetud lehtkapsavarred.

Klopi munad kergelt lahti ning sega läbi sulatatud juustu, kodujuustu ja piimaga. Maitsesta pipraga, vajadusel lisa pisut soola. 

Laota praetud kukeseened ja lehtkapsa varred pirukapõhjale, vala peale juustu-munasegu ning küpseta ahjus 190 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud ja hakkab pealt kuldseks muutuma. Lase pirukal enne lahti lõikamist vormis u 20 minutit taheneda, seejärel puista peale ja paku kõrvale lehtkapsa krõpse ja naudi. 



Retsept ilmus laupäeval LP-s koos teiste lehtkapsaretseptidega.

Kommentaare ei ole: