esmaspäev, 5. märts 2018

Läätse-muskaatkõrvitsa hautis


Kui arvestada seda, et vähemalt kalendri järgi algab juba mõne nädala pärast kevad, päike on väljas ja külmakraadid on leebemaks muutunud, siis pole pikalt enam jäänud “kannatada”. Loomulikult pole praegune imeilus talv mingi kannatus (vastupidi!), aga sellegipoolest on minul väga raske olnud seekord külmade ilmadega harjuda ning ootan pikisilmi lähenevat kevadet ja eelkõige muidugi sooja suve:) See-eest aga turgutan end igapäevaselt mõnusate soojade pajaroogade ja hõrkude šokolaadikookidega (nt nagu need laupäevases LP-s või see D-kokaraamatus), niiet pean ikka ilusti kevadeni vastu ... ;-)

See läätse-aedviljahautis on piisavalt tummine, et ka külmadel talveõhtutel seest soojaks teha. Lihtne toit, mida on mugav valmistada, sest kõik asjad saab panna potti küpsema ning ise samal ajal muude asjadega tegeleda. Taime hautis on toitev ja sobib nii veganitele kui ka omnivooridele lihavabaks esmapäevaks, samas on läätseroog ka heaks, kergeks ja tervislikuks lisandiks mõnele kala- või liharoale alates ahjukanast lõpetades veiselihast steigiga.

Läätsesid tasuks enne hautisele lisamist eelnevalt paar tundi vees leotada, et need kiiremini küpseksid. Võib nt vabalt hommikul tööle minnes läätsed likku panna, õhtul koju tulles need ära nõrutada, aedvilajd hakkida ja muude toimetuste kõrval saabki pere ühe mõnusa pajaroa! :)

Retsept ilmus ajakirja Pere&Kodu novembrikuises retseptilisas.


1-2 loorberilehte
1-2 tl tšillihelbeid
2 peenelt hakitud küüslauguküünt
1 keskmine peeneks hakitud sibul
1 sellerivars
1 keskmine või suur porgand
400 g punaseid läätsesid
1 l aedvilja- vm meelepärast puljongit
1 väike (u 500 g) muskaatkõrvits 
10-15 kirsstomatit või 5-7 kokteiltomatit
peotäis koriandrilehti
soola, pipart
õli praadimiseks
serveerimiseks oliiviõli, paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka) või hapukoort (soovi korral)

Haki puhastatud sibul ja küüslauk peeneks; lõika porgand ja seller viiludeks. Koori ja puhasta kõrvits ning lõika kuubikuteks. Kirsstomatid jäta terveks, kokteiltomatid lõika pooleks.

Vala (paskupõhjalise) poti põhja 1-2 sl õli ja küpseta selles pisut loorberilehte ja tšillihelbeid kuni ned muutuvad aromaatseks. Lisa küüslauk, sibul, seller ja porgand ning prae neid 7-8 minutit kuni sibul ja seller on muutunud läbipaistvaks. Lisa (leotatud ja nõrutatud) läätsed ja u 2/3 puljongist. Aseta potile kaas ja lase u 30 minutit kergelt podisedes keeda, kuni läätsed on peaaegu pehmeks küpsenud. Kui on eelnevalt leotatud läätsed, kulub vähem aega. 

Lisa tükeldatud kõrvits, tomatid ja ülejäänud puljong, kata kaanega ja lase veel 15-25 minutit õrnalt keeda. Vajadusel lisa vahepeal veel vett või puljongit. Kui kõrvits on läbi küpsenud, maitsesta soola ja pipraga ning lisa hakitud koriander. Eemalda loorberilehed. Serveerimisel puista peale koriandrilehti, nirista oliiviõli ja soovi korral lisa jogurtit või hapukoort.