teisipäev, 16. august 2016

Turgutav kohvijäätis - unise vihmase ilma magustoit :)


Sellist vihmast ja tormist ilma nagu täna ei peeta üldjuhul just selliseks, mil oleks "sobilik" jäätisega maiustada - see dessert eeldaks justkui põletavat päikest ja kuuma ilma -, aga mina andunud jäätisesõbrana söön külma maiust muidugi iga ilmaga :) Jäätis on lihtsalt niiiiii hea ja banaanidega variant ka tervislik! Kohvijäätis on kõigele lisaks veel unisust peletav ja ergutav, sest kange kohv koos puuviljade enda loodusliku magususega on superkombo, mis aitab erksamaks muutuda - minu jaoks tänasel unisel päeval asendamatu toit :)

Banaanist saab muideks igasuguseid erinevaid jäätiseid, mul blogiski juba vähemalt neli varianti (tavaline, vaarikatega, vaarikate ja jogurtiga ning maapähklivõiga). Aga kõige rohkem teen ma tegelikult banaanimaiust naturaalse toorkakaopulbriga. Kahe-kolme banaani kohta lisan tavaliselt 1-2 sl kakaod ja ülimõnus magusaisu rahuldav jäätis ongi valmis: 



Kui aga rääkida nö "päris" jäätistest, siis kõigi minusuguste suureks rõõmuks tekib meil üha enam kohti, kus käsitööna valminud külma maiust nautida saab. Vanalinnas avas hiljuti uksed gelato ladies ja neist kirjutasin u kuu aega tagasi ka Laupäevaleht LP-s. Omanikud ja jäätisemeistrid jagasid artikli juures maasika-basiilikusorbeti ja oma imeheade krõbedate vahvlite retsepti, samuti räägin seal, mis eristab itaallaste gelato't tavalisest jäätisest. Kui ma ise Itaalias olen, siis söön iga päev vähemalt korra jäätist, aga tavaliselt ka mitu korda ehk nö ette ära :D Nüüd muidugi võib edaspidi selles osas Itaalias olles pisut piiri pidada ;-) 

Juba mõnda aega valmistatakse jäätist ka Reval Cafe's, kes avas hiljuti Viru keskuses täiesti eraldi jäätisekohviku. Revali gelatomeister Juri Kortšak (järgmisel pildil) on käinud sarnaselt gelato ladies tüdrukutega seda peent kunsti Itaalias õppimas ja välja töötanud erinevad suus sulavad maiused. Soovitan proovida!


Kui aga on soov kodus ise jäätist valmistada, siis on selleks palju erinevaid variante veel - kirjutasin neist lähemalt sel laupäeval LP-s. Kaks mõnusat ja kreemist jäätist, mida saab masinata valmistada, alati õnnestuvad ja kaua aega ei võta, on sees ka mu teises raamatus (koorelikööriga ja stracciatella). 

Kohvijäätise jaoks on aga vaja:
3 suurt ja küpset külmutatud banaani
1-1,5 dl külma kohvi
3 kuivatatud datlit
pisut kardemoni või vanilliekstrakti (soovi korral)

Lõika kooritud banaanid 1-1,5 cm tükkideks, aseta karpi ja hoia vähemalt kuus tundi sügavkülmas. Jäätise valmistamiseks lõika datlid väikesteks tükkideks ja aseta kõik komponendid köögikombaini.  Töölte, kuni moodustub ühtlane kreemjas segu. Serveeri kohe või aseta mõneks tunniks sügavkülma.

Esimene pilt postituse alguses on sügavkülmast võetud kohvijäätisest, alumise aga tegin kiirelt telefoniga u pool tundi tagasi vahetult pärast järjekordse portsu valmistamist. Ikka jube hea on!!! :)

Kommentaare ei ole: