laupäev, 21. september 2019

Koheva beseekattega õuna-pohlakook


Suus sulava beseekatte ja mõnusalt hapuka õunatäidisega kook ei ole midagi uut - see ringles paberilehele kribatult juba nõukaajal ringi. Mina olen küpsetist lihtsalt oma maitse järgi tuuninud ja küpsetanud ka gluteenivabalt, et kõik pereliikmed maiust nautida saaksid. Kui aga kellelgi sööjatest gluteenitalumatust ei ole, siis soovitan muidugi kasutada põhja valmistamisel nisujahu. Nisujahu on küpsetamiseks parim, kuigi paraku erinevalt nt toortatra- ja kaerajahust ei sisalda see kasulikke toitaineid (vitamiine, mineraal- ja kiudaineid) ega ole kuidagi muul viisil tervislik (rafineeritud nisujahu glükeemiline indeks on võrreldav valge suhkru omaga).

Selle koogi puhul on eriti tore, et koostisaineid on vähe ja need on alati igas poes saadaval, nagu nn veneaegsete retseptide puhul ikka. Selles mõttes on kõik “nostalgilised” küpsetised väga tänuväärsed, et nende valmistamiseks ei ole vaja viit poodi ja mitut turgu läbi käia, vaid kõik ained saab ühest kohast mugavalt kätte. Üritan retseptide koostamisel (eriti just LP jaoks) ikka jälgida, et kõik oleks võimalikult lihtne, sest ideaalis võiks kõigil inimestel olla võimalik neid toitusid teha olenemata sellest, kas nad elavad Tallinna kesklinnas, mõnel Eesti imelistest saartest või armsas Võrumaa külakeses.

Retsept ilmus koos teiste õuna- ja pohlamaiustega Nädalalõpuleht LP-s ja olen selle kohta juba  mitmest kohast positiivset tagasisidet saanud. Eriti armas oli kuulda, kuidas üks toiduajakirjanik (ikka päris professionaal ja aastakümneid juba seda tööd teinud inimene) ütles paar päeva tagasi, et oli paberlehest selle retsepti suisa välja lõiganud! Ma väga loodan, et ta ei pane pahaks, et seda siin mainin, aga sellised asjad on alati südant soojendavad ja teevad meele eriti heaks :) :) :)

Igal juhul kook on lihtne, maitseb hästi, õunu ja pohlasid on ohtralt veel saada, niiet soovitan nädalavahetusel väike küpsetamine ette võtta ;-)


Kui soovid beseekihilie nn pisaraid, siis kasuta munavalgete vahustamisel tavalist valget suhkrut; kui ühtlast beseed, siis tuhksuhkrut. Munavalgetest valmistatud kate hakkab nö “nutma" siis, kui suhkur on vahustamise ajal korralikult lahustumata.

Kui kasutad magusamaid õunu, siis jäta suhkur täidise seest ära. Ideaalne on koogi sees antoonovka, aga sobivad ka teised hapud õunad.

Põhi:
150 g toasooja võid
70 g suhkrut 
4 munakollast
100 g maisi- ja 100 g toortatrajahu ning 2 tl küpsetuspulbrit või
200 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks ja lisa ükshaaval munakollased. Sega sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga ning sega õrnalt taina hulka. Laota taians neljakandilisse 20X30 cm ahjuvormi, mis on kas küpsetuspaberiga kaetud või määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:
400 g hapusid õunu (puhastatud kaal)
paar peotäit pohli või jõhvikaid
0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl suhkrut
1 sl kartuli- või maisitärklist

Lõika puhastatud õunad väikesteks tükkideks, soovi korrel koori enne. Sega läbi ülejäänud täidiseainetega, laota ühtlaselt vormi koogipõhjale ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. 

Kate:
4 munavalget
150 g (tuhk)suhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged kuni tekivad pehmed tipud. Lisa edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkrut kuni moodustub tihke läikiv tugevate tippudega vaht. Laota koogile ja küpseta veel 6-8 minutit kuni beseekiht on pealt kergelt kuldne. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks.

2 kommentaari:

inglitiivad ütles ...

Tõeliselt hea kook. Gluteenitalumatusega probleemi pole, aga proovisin ikka gluteenivaba põhja ära. Üldse ei tundnud nisujahust puudust!

Silja Luide ütles ...

nii tore seda kuulda!!! aitäh :)