teisipäev, 3. september 2019

Mandline pohla-õunakook


Olen sel hooajal ehk viimastel nädalatel suve lõpus küpsetanud juba mitmeid õunakooke, mille retseptid ootavad veel väljaannetes ilmumist, kuid see maius siin on üks lihtsamaid. Samas on küpsetis tõeliselt maitsev, sest mandlimekki on omajagu, samuti pohladest ja kodustest õuntest tulenevat magusat tasakaalustavat hapukust. Väike calvados ja kaneel panevad veel I’le täpi peale, niiet julgen soovitada ;-) Ajakulu mandliküllase koogi valmistamiseks on minimaalne - taina saab kokku segada u 10 minuti jooksul ühes kausis, kuid see hõrk maius on mõnusalt mahlane veel mitu päeva.

Kasutan oma aiast korjatud Antonovkaid, mis mõned nädalad tagasi esimeste küpsetiste ajal veel üsna toored olid, ja ühtesid oma lemmikmarju pohli. Palukad näevad minu arvates eriliselt ilusad välja ja neist saab palju superhäid asju! :) Olen pohladest keetnud juba mitu liitrit moosi, lisanud kookidesse ja kindlasti kasutan neid veel, kuniks marju jätkub. Kui on soov mõnda küpsetist või muud maiust (smuuti, marmelaad, pohla-õunamoos jne) poolamarjadega valmistada, siis SIIN on terve hulk erinevaid retsepte.

See suus sulav kook on lisaks heale maitsele ka lihtsmast lihtsam, boonusena gluteenivaba :) Kui soovid aga nisujahu kasutada, siis asenda riisi- ja maisijahu 140 g nisujahuga ning vähenda pisut (u 0,5-1 tl) küpsetuspulbri kogust. Mandlijahu jäta kindlasti tainasse alles, sest see teeb minu arvates iga koogi üliheaks, eriti koos mandlimekki toetavate mandlilaastudega. Nisujahu korral pea veel sedagi meeles, et segamisega tuleb olla eriti ettevaatlik (st palun sega tainast võimalikult vähe ja õrnalt), et gluteeni mitte enne küpsetamist aktiveerida, vaid et kook ikka mõnusalt mahlane ja pehme oleks :)

Vaja läheb:
100 g mandlijahu
70 g maisijahu
70 g riisijahu
3 tl küpsetuspulbrit
140 g suhkrut
2 toasooja muna
2 sl brändit või calvados’d
150 g sulatatud võid
2 keskmist või 3 väiksemat haput õuna (kaal puhastatult 250-300 g)
100 g pohli
1-2 sl kaneelisuhkrut
2 suurt peotäit mandlilaaste

Sega mandlijahu sõelutud maisi- ja riisijahu, küpsetuspulbri ja suhkruga. Lisa munad, alkohol ja pisut jahtunud või ning sega ühtlaseks tainaks. Lisa tükeldatud (u 1 cm või väiksemad tükid) õunad ja pohlad, sega läbi ja vala tainas 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Puista ühtlaselt peale kaneelisuhkur ja mandlilaastud ning küpseta ahjus 170 kraadi juures u 45 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 15 minutit taheneda ja naudi seejärel kas soojalt või jahtunult. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Kommentaare ei ole: