kolmapäev, 18. september 2019

Nostalgilised rummikoogid


Nädala selgroog on selleks korraks murtud ja tähistamiseks pakun välja vanad head rummikoogid! Olen viimasel ajal olnud toitude osas üsna nostalgilisel lainel ... Tõeliselt huvitav ja silmaringi avardav on lugeda aastakümneid vanu kokaraamatuid ja (taas)avastada põnevaid toitusid. Päris muljetavaldav on rikkalik roogade ja hoidiste hulk, mida oli võimalik valmistada niivõrd piiratud toiduvalikust, mis Eesti poelettidel pärast teist maailmasõda valitses. Niiet Eesti köögis on peale hakklihakastme ja kruubipudru ohtralt ka muid asju, mis muideks on ka väga maitsvad ;-) :D

Paar nn vanakooli hoidist leiab sel reedel Nädalalõpuleht LP-st, mõned nädalad tagasi aga ilmusid samas lehes kolme nostalgiahõngulise maiuse retseptid, millest ühte nüüd hea meelega jagan. Rummikoogid on juba lapsepõlvest saadik mu lemmikud olnud, aga ise tehtult on need kohe eriti maitsvad! Need on tummised ja mitte liialt magusad, milles on ilmselt üks põhjuseid, miks need paljudele meeldivad ja siiani populaarsed on :)

Valmistasin ekstra gluteenivaba biskviidi, et needki, kes tavaliselt rummikookide puhul vaid silmadega söömisega peavad piirduma, saaksid samuti suu magusaks teha. Loomulikult oli kookide sees päris rumm, mitte essents nagu Nõuka-ajal. Kui biskviiti ei viitsi ise küpsetada, siis osta see poest või kasuta purustatud küpsiseid.


Aega kulub 15 minutit; saab 8 kooki

Vaja läheb:
1 väike biskviit (u 250 g)
3 sl naturaalset kakaopulbrit
3-4 sl rummi
3-5 sl hapukoort
kookoshelbeid või küpsisepuru (soovi korral)
pähkleid, marju, rosinaid, marmelaaditükke või kreemi

Pudista biskviit käte abil peeneks puruks, sega läbi kõigepealt kakaopulbri, siis rummiga. Lisa hapukoort nii palju, et kogu mass kokku hakkaks, ja sega ühtlaseks. 

Vormi käte vahel pallikesed, soovi korral veereta neid küpsisepurus või kookoshelvestes. Vajuta lamedamaks ja lõika kääride või terava noaga külgedesse sälgud. Aseta igaühele keskele pähkel, mari vms.

Biskviit:
3 muna
70 g suhkrut
40 g riisi- ja 30 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut

Aseta munad koos suhkruga kaussi ja vahusta mikseri abil heledaks vahuks. Alusta vahustamist aeglaselt ja lisa kiirust. Sega sõelutud jahud vanillisuhkru ja küpsetuspulbriga ning sega õrnalt spaatliga munavahu hulka. 

Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit kuni biskviit on pealt kuldpruun, ääred on koogivormi küljest lahti löönud ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase biskviidil vormis 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. 

Kommentaare ei ole: